7.906 μόνιμες προσλήψεις το 2019 – Προτεραιότητα οι συμβασιούχοι

Σε 7.906 μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο το 2019 πρόκειται να προχωρήσει η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τον κανόνα 1 προς 1 (σ.σ. 1 πρόσληψη για μία αποχώρηση). Όπως είπε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας στο ρ/σ news247 και στην εκπομπή «Παιχνίδια εξουσίας» των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού, τόσες θα είναι οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο το 2018, που θα δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε ισάριθμες προσλήψεις.

Ερωτηθείσα για τους συμβασιούχους, η υΠΔΑ τόνισε ότι σε αυτές τις προσλήψεις θα έχουν προτεραιότητα μέσω διαγωνισμών του ΑΣΕΠ όπου θα μοριοδοτηθεί η ειδική εμπερία (σ.σ. δηλαδή το μοντέλο 3Κ). «Οι συμβασιούχοι προλαμβάνονται σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Είναι σε εξέλιξη ένας μεγάλος διαγωνισμός για μόνιμους στην καθαριότητα. Η βασική πρόθεση είναι να προσληφθούν νέοι άνθρωποι. Πώς μπορούμε να εισάγουμε την ψηφιακή τεχνολογία με γερασμένο προσωπικό; Η ΝΔ έχει αντίληψη κοινωνικού αυτοματισμού. Ο μεγαλύτερος αριθμός των συμβασιούχων εφόσον πληρεί τα κριτήρια θα μπορεί να προσληφθεί μόνιμα», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε, δε, ότι προτεραιότητα θα δοθεί στις προσλήψεις στην Υγεία και την Παιδεία, ενώ, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στις καθαρίστριες δημόσιων σχολείων αλλά και στους εργαζόμενους σε δημόσια Νοσοκομεία που προσφέρουν τις υπηρεσίες του την τελευταία διετία μέσω ΟΑΕΔ.

Για την αξιολόγηση ανέφερε ότι «η πρώτη φάση  ολοκληρώθηκε. Το επόμενο στάδιο θα είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό και αποδεκτό γιατί έχει φύγει η καχυποψία. Δεν ισχύει ότι η αριστερά είναι κατά της αξιολόγησης. Είναι από τις πρώτες προτεραιότητες οι ορισμοί των γενικών γραμματέων, στο τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η επιλογή τους, είναι μια μεγάλη τομή για την αποκομματικοποίηση του κράτους και την υιοθέτηση μοντέλων ευρωπαϊκής διοίκησης».

Μιλώντας για τη σχέση της με τον ΣΥΡΙΖΑ είπε τα εξής: «Αποχώρησα το 2012 από το ΠΑΣΟΚ, 6 χρόνια απείχα συνειδητά, επανέρχομαι γιατί πιστεύω ότι μπαίνουμε σε νέα εποχή στην οποία έχει σημασία ο επαναπροσδιορισμός του προοδευτικού χώρου. Ανασυγκροτείται ο προοδευτικός πόλος σε ολόκληρη την Ευρώπη και το ερώτημα για τις κεντροαριστερές δυνάμεις είναι αν επιλέγουν να συμβαδίσουν με την Αριστερά ή αν στρέφονται προς τα δεξιά. Το ΚΙΝΑΛ είναι ένας ανομοιογενής χώρος. Υπάρχουν δύο τάσεις. Υπάρχουν δυνάμεις με καθαρό κεντροδεξιό προσανατολισμό, υπάρχει και ένα ισχυρό προοδευτικό κομμάτι που βρίσκεται σε στρατηγική αμηχανία και έχει εγκλωβιστεί στον αντικυβερνητισμό.  Πιστεύω ότι αυτό το κομμάτι σταδιακά θα απελευθερωθεί». Μιλώντας για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεσήμανε ότι «στις κυβερνήσεις συνεργασίας ζητούμενο είναι η συμφωνία στους στόχους Το ΠΑΣΟΚ είχε συγκυβερνήσει με την ΝΔ ως κόμμα μειοψηφίας, ας μην το ξεχνάμε».

Για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων η πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ είπε ότι  το 2005-2006 δεν είχε αρμοδιότητα επί των οικονομικών. Και πρόσθεσε: «Πάνω απ’ όλα να σκεφτούμε το μέλλον. Τα κόμματα παραμένουν πυλώνες της δημοκρατίας. Να το δούμε στη συνταγματική αναθεώρηση πώς θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους με όρους διαφάνειας».

Τέλος, η κα Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι «η συμμετοχή μου στην κυβέρνηση είναι συστράτευση σε ένα προοδευτικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας, δεν μπορεί να ανσυγκροτηθεί ο προοδευτικός χώρος χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ».