ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΡΟΥΝΤΑ ΝΙΚΟΛΕΤΑ: Συμβουλές για τα μικρά μας που ξεκινούν την Α΄δημοτικού

 
 

ΤΗΣ Νικολέτας Φρούντα

Λογοθεραπεύτριας, ΜΑ

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΚΑΤΩ ΑΧΑΙΑ 

Το σχολείο ξεκινά και για τους μικρούς μας ήρωες και η ομαλή μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό είναι σημαντική. Δεν πρέπει οι γονείς να μεταφέρουν το άγχος που νιώθουν στα παιδιά τους. 

Κάνουμε την προετοιμασία για την Ά δημοτικού μια ευχάριστη διαδικασία. Προετοιμάζουμε ψυχολογικά το παιδί για τις αλλαγές που έρχονται μέσα από την αγορά της σχολικής τσάντας και των σχολικών ειδών, καθώς και τη προετοιμασία του δωματίου του, δημιουργώντας έναν ήσυχο και ευχάριστο χώρο μελέτης. Επίσης, συζητάμε μαζί του για τις αλλαγές που θα έρθουν στην καθημερινότητά του και για τις πιθανές ανησυχίες που μπορεί να έχει.

Επιτυχία μας είναι να αγαπήσει το σχολείο και να αποκτήσει καλές συνήθειες διαβάσματος. Το παιδί πια καθηλώνεται σε ένα θρανίο, αποκτάει πλέον «καθήκοντα και υποχρεώσεις», βάζει στη ζωή του την έννοια της μελέτης. θα πρέπει, έτσι, να το καθοδηγούμε και να είμαστε διαθέσιμοι για βοήθεια, αλλά ταυτόχρονα να κρατάμε μια διακριτική απόσταση. Ο στόχος μας άλλωστε είναι σταδιακά να δημιουργήσουμε ανεξάρτητους ανθρώπους.

Σημαντικό είναι:

  • Να υπάρχει ησυχία την ώρα της μελέτης.
  • Βοηθάμε το παιδί να διαβάζει και να ενώνει φωνούλες.
  • Να έχει κατάλληλο κράτημα-λαβή του μολυβιού.
  • Να υπάρχει ορθή φορά γραφής.
  • Να προσέξει να γράφει με το ίδιο μέγεθος γραμμάτων.
  • Να γράφει πάνω στη γραμμή.
  • Να αφήνει κενά ανάμεσα στις λέξεις.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ρόλος του γονέα είναι πολύ σημαντικός και δεν θα πρέπει να αντικαθίσταται από το ρόλο του θεραπευτή. Αν λοιπόν δυσκολευόμαστε να  το βοηθήσουμε να ανταπεξέλθει στις μαθησιακές απαιτήσεις, τότε μπορούμε να συμβουλευτούμε έναν ειδικό, βοηθώντας έτσι πραγματικά το παιδί μας.