Πρωτεΐνικό ψωμί χωρίς γλουτένη

Τρως μισή φέτα και χορταίνεις! Το ψωμάκι αυτό περιέχει μεταξύ άλλων πρωτεΐνη υψηλής διατροφικής αξίας, είναι γεμάτο κάλιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες, βιταμίνες συμπλέγματος Β και σίδηρο. Θα γίνει σίγουρα ένα από τα αγαπημένα σας είτε είστε αθλητές, είτε όχι!

Υλικά

100γρ. αλεύρι λιναρόσπορου
150γρ. αλεύρι φαγόπυρου
100γρ. ρεβυθάλευρο
100γρ. νιφάδες βρώμης
50γρ. καλαμποκάλευρο χωριάτικο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
300γρ. νερό χλιαρό
1 κουτ. σούπας μέλι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
πουρές από 2 βολβούς παντζαριών
ηλιόσποροι και κολοκυθόσποροι

Διαδικασία

Ρίχνετε σε ένα μπολ τα άλευρα, τη βρώμη και το αλάτι και ανακατεύετε. Σε άλλο μπολ ενώνετε το νερό με το λάδι και το μέλι και ανακατεύετε ώσπου να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτετε τη μαγιά στο μπολ με το ελαιόλαδο, ανακατεύετε καλά να διαλυθεί και αφήνετε για 5-10 λεπτά να φουσκώσει. Μόλις φουσκώσει η μαγιά προσθέτετε τον πουρέ παντζαριού και ανακατεύετε.

Σχηματίζετε μία λακκούβα στην μέση των αλευριών και ρίχνετε εκεί το μίγμα της μαγιάς. Ζυμώνετε καλά το ψωμί και προσθέτετε σπόρια της αρεσκείας σας, όπως ηλιόσπορους και κολοκυθόσπορους.

Σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά, σε ζεστό μέρος. Δεν θα φουσκώσει πολύ γιατί δεν έχει γλουτένη.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC. Δίνετε στη ζύμη σας στενόμακρο σχήμα, όσο περίπου η φόρμα του κέικ σας και την βάζετε μέσα στη φόρμα του κέικ. Χαράσετε την επιφάνεια ελαφρά με μαχαίρι διαγώνια. Βρέχετε τις άκρες των δακτύλων και «χαϊδεύετε» το ψωμί να πάει παντού το νερό. Ρίχνετε και στην επιφάνεια σπόρια και πιέζετε ελαφρά ώστε να κολλήσουν στην ζύμη.

Ψήνετε στο φούρνο για 10 λεπτά στους 190οC και μετά κατεβάζετε τη θερμοκρασίαστους 170οC και συνεχίζετε το ψήσιμο για 40-45 λεπτά ακόμη ή ώσπου να βυθίζετε ένα μαχαίρι στη μέση του και η λεπίδα να βγαίνει στεγνή.