Μουσικοχορευτικό ταξίδι στη Μ. Ασία από τον «Πείρο» – Χαιρετισμός του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σμύρνης  Βαρθολομαίου

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΑΛΙΣΣΑΙΩΝ  ¨ΠΕΙΡΟΣ¨ σας προσκαλεί σε ένα Μουσικοχορευτικό  ταξίδι στην Μ. Ασία με την Ορχήστρα Παραδοσιακών Οργάνων της Φιλαρμονικής Εταιρείας , Ωδείο Πατρών , τα Χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Αλισσαίων Πείρος και την Παραδοσιακή Χορωδία του Συλλόγου Αλισσαίων Πείρος.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης  θα παρουσιαστούν τραγούδια και χοροί που άνθισαν στα παράλια της Μ. Ασίας όπως η Γεωργίτσα, ο καρσιλαμάς της Αλατσατιανής , μια Σμυρνιά κ.α. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα γίνει αναφορά στην Μικρασιατική καταστροφή και θα ακουστεί το τραγούδι θρήνος ‘’Σαν της Σμύρνης το γιαγκίνι’’.   Στο τρίτο και τελευταίο μέρος του προγράμματος θα παρουσιαστούν  τραγούδια από Μικρασιάτες συνθέτες όπως το Τί σε μέλει εσένανε , Ελενίτσα κ.α. που με το λεγόμενο Σμυρναίικο ύφος κυριάρχησαν στην  μουσική ζωή της Αθήνας του Πειραιά και άλλων περιοχών του Ελλαδικού χώρου. Παράλληλα με το μουσικό μέρος θα γίνει και προβολή οπτικού υλικού που το επιμελήθηκαν οι μαθητές και οι δάσκαλοι του Δημοτικού Σχολείου Άνω Αλισσού.

Σας καλούμε να ταξιδέψετε μαζί μας και να γνωρίσετε  τον τεράστιο μουσικό πλούτο της  μικρασιατικής παράδοσης και της «σμυρναίικης» σχολής.

Καλλιτεχνική επιμέλεια εκδήλωσης ο Πρωτοψάλτης του παλαιού Ι.Ν. Αγ. Ανδρέου Πολιούχου Πατρών Σωτήρης Καρυτινός

Πριν την εκδήλωση θα διαβαστεί επιστολή του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σμύρνης  Βαρθολομαίου  του Οικουμενικού Πατριαρχείου.