«Σήκωσαν» το γάντι Κουνάβης και Κανελλόπουλος στις αιχμές Γκοτσόπουλου για το έργο της ανάπλασης στην Κάτω Αχαΐα

«Τρικυμία» προκάλεσαν τα σχόλια του Αντιδημάρχου Οικονομικών Βασίλη Γκοτσόπουλου, με αφορμή τα εγκαίνια του έργου της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Κάτω Αχαΐας.  ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Ο Παναγιώτης Κουνάβης, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στον δήμο δυτικής Αχαΐας στον οποίο αναφέρεται ο αντιδήμαρχος, λόγω της απουσία του στα εγκαίνια αλλά και ο πρώην αντιδήμαρχος Κανέλλος Κανελλόπουλος στον οποίο αναφέρεται δημόσια, «σηκώνουν» το γάντι και απαντούν:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΝΑΒΗΣ:

«Μια χαρά τα λες αγαπητέ φίλε Βασίλη για τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα του έργου της ανάπλασης. Όμως επειδή ανήκω σε εκείνους που επέλεξαν την αποχή από την τελετή των εγκαινίων ως δημοτικός σύμβουλος, θα υπενθυμίσω ότι η αγνόηση των δεκάδων έγγραφων αιτημάτων επαγγελματιών και κατοίκων του εμπορικού κέντρου από την δημοτική αρχή, όχι μονό δεν είναι η αρμόζουσα αλλά είναι περιφρόνηση και αδιαφορία για τα προβλήματα της καθημερινότητας.
Η αμέλεια για την επισκευή και διόρθωση πολλών ζημιών που παρατηρούνται στην περιοχή του κέντρου, επιβάλουν τη στάση όχι του χειροκροτητή της δημοτικής αρχής, αλλά εκείνη που στόχο έχει την ανάδειξη των προβλημάτων που καθιστούν την καθημερινότητα δυσκολότερη και πολλές φορές αναιρούν τους λόγους που έγινε το έργο.
Επαφίεται στους δημότες, να επιλέξουν αν επιθυμούν να έχουν δημοτική αρχή που κόβει μόνο κορδέλες καθυστερημένα, περιφρονώντας μάλιστα εκείνους που σχεδίασαν και αγωνίστηκαν για να πάρει σάρκα και οστά ένα έργο ή θα έχουν δημοτική αρχή που σε συνεννόηση μαζί τους, θα αγωνίζεται η καθημερινότητα όλων μας να γίνεται καλύτερη. Άλλωστε, ως αιρετοί πολλές φορές θα πρέπει να ξεπερνάμε τον καθωσπρεπισμό του πρωτοκόλλου και με αιρετικό τρόπο αν χρειάζεται, να αναδείχνουμε τα προβλήματα των δημοτών μέχρι να λυθούν».

ΚΑΝΕΛΛΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ:

«Βασίλη γεια σου! Πρέπει να σε ευχαριστήσω δημοσίως, γιατί είσαι ο μοναδικός από την παρούσα δημοτική αρχή, που αναφέρει την θετική συμβολή της προηγούμενης δ.α. στην ένταξη και υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου!
Θεωρούσα και θεωρώ ότι το έργο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου, είναι έργο πνοής για την Αχαγιά και για όλη την περιοχή γύρω της!Δυστυχώς συνέπεσε με την βαθύτατη οικονομική κρίση που γέμισε τον κόσμο με άδειες τσέπες και το κέντρο με κλειστά μαγαζιά ! Είναι επίσης δεδομένο ότι κάποιες επιχειρήσεις με δραστηριότητες βαριές και οχλούσες, δεν μπορούν να δουλέψουν εύκολα και απρόσκοπτα, στο περιβάλλον της ανάπλασης, ενώ για κάποιες άλλες το περιβάλλον είναι ιδανικό ! Θέλω όμως να αποδώσω «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι…» προς ενημέρωση όλων:
α)Το έργο σχεδιάστηκε και μελετήθηκε από την δ.α. του Δ. Γκοτσούλια και μάλιστα ώς δύο ανεξάρτητα έργα. Το ένα αφορούσε την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης στον χώρο της ανάπλασης και το άλλο την ανακατασκευή πεζοδρομίων, πεζοδρόμων, δενδροφυτεύσεων, φωτισμού κλπ. Μάλιστα το πρώτο (Αντικατάσταση δικτύων κλπ) είχε δημοπρατηθεί από τον Δ. Γκοτσούλια, ο ανάδοχος ήταν η ΕΔΕ Φ. Μπουσίου και πηγή χρηματοδότησης το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ». β) Όταν αναλάβαμε το 2011, η ανάδοχος Φ. Μπουσίου, ζήτησε την λύση της εργολαβίας καθότι στο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» δεν υπήρχε ούτε ευρώ!!!Αυτό έγινε και με άλλες εργολαβίες που είχαν χρηματοδότηση από τον»ΘΗΣΕΑ.»και αφορούσαν άλλα έργα στο Δήμο (πχ υδατόπυργος Λάππα) .Έτσι το έργο σταμάτησε, χωρίς καν να αρχίσει!
γ) Στην πορεία, βγήκε πρόσκληση από το ΕΣΠΑ Δ.Ελλάδας, για αστικές αναπλάσεις πόλεων άνω των 10000 κατοίκων, που για την Αχαία αφορούσαν μόνο την Πάτρα και το Αίγιο!
Μέ μεγάλο αγώνα του Δημάρχου,Α. Παναγιωτόπουλου αλλά και άλλων, έγινε τροποποίηση της πρόσκλησης και η αστική ανάπλαση για πόλεις άνω των 10000 κατοίκων, έγινε για έδρες δήμων!Από εκεί και πέρα ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου προκειμένω να προλάβουμε τις προθεσμίες και αφού παράλληλα έπρεπε να ενσωματώσουμε την μελέτη αντικατάστασης των δικτύων ύδρευσης, στην μελέτη ανάπλασης και να την επικαιροποιήσουμε σύμφωνα με τους νέους, αυστηρούς όρους του ΕΣΠΑ, αφου πρώτα υπογειοποιούσαμε τα δικτυα τηςΔΕΗ,γιατί όπως καταλαβαίνεις,θα ήταν εγκληματικό να γίνει ανάπλαση πάνω σε σάπιους αγωγούς ύδρευσης και με κολώνες και συρματα της ΔΕΗ. Εδώ πρέπει να τονίσω την θετικότατη συμβολή των μελετητικών γραφείων της Χ. Διονυσοπούλου και του Κ.Θεοδωρόπουλου αλλά και της διαχειριστικής αρχής της περιφέρειας Δ.Ελλάδας, της προισταμένης ,.Α. Σταθοπούλου και ασφαλώς του περιφερειάρχη Α.Κατσιφάρα, που είχε την πολιτική εποπτεία! Το έργο δημοπρατήθηκε το 2013 και σχεδόν έχει ολοκληρωθεί, από τον Γ.Ορφανουδάκη ! Κλείνοντας θέλω να κάνω μερικές παρατηρήσεις:
1) Πρέπει να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της εντονης δυσοσμίας των φρεατίων ομβρίων, την καλοκαιρινή περίοδο, με κατασκευή σιφονιών απομόνωσης οσμών και εντοπισμού των πηγών ρύπανσης με κάμερα! 2) Να μην εφαρμόζεται η μελέτη ανάλογα με τα γούστα του κάθε καταστηματάρχη, βγάζοντας δένδρα, κολονάκια που μας εμποδίζουν και να καταργούμε, αυθαίρετα, θέσεις για κάδους απορριμάτων! 3) Σε μελλοντικό χρόνο, να εξετάσουμε την ήπια πεζοδρόμηση των Π.Πύργου και Ι. Προδρόμου (κάποιες μέρες και ώρες της εβδομάδας) προκειμένου να γίνει το κέντρο, τόπος συνάντησης και αναψυχής όλης της περιοχής κάτι που φαίνεται στις «λευκές νύχτες» που οργανώνει ο εμπορικός σύλλογος!»