Γιατί ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών ζητά δημόσια συγγνώμη – Παρέμβαση του Β. Γκοτσόπουλου για το έργο της ανάπλασης και τα εγκαίνια – ΦΩΤΟ

Νέα παρέμβαση του Αντιδημάρχου Οικονομικών. Αυτή τη φορά, το κείμενό του έχει ως αφετηρία το έργο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Κάτω Αχαΐας. Με αφορμή τα εγκαίνια το βράδυ του Σαββάτου, ο Βασίλης Γκοτσόπουλος έγραψε: 

«Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με κάθε επισημότητα έγιναν το περασμένο Σαββάτο 7 Ιουλίου 2018 τα εγκαίνια του έργου της ανάπλασης του εμπορικού και ιστορικού κέντρου της Κάτω Αχαΐας ενός έργου που άλλαξε ριζικά προς το καλύτερο την εικόνα της πόλης μας. H νέα εικόνα του κέντρου είναι αναμφίβολα μακράν καλύτερη, από την εικόνα του πρόσφατου παρελθόντος, η οποία ήταν ίδια για πολλές δεκαετίες.

Από την στιγμή που ανακοινώθηκε από τον Δήμαρχο η εκδήλωση, η οποία πολύ σωστά συνδυάστηκε και με την Λευκή Νύχτα, έγινα δέκτης πολλών επικρίσεων και παραπόνων για την αναγκαιότητα και χρησιμότητα του έργου, θα κλείσουν τα μαγαζιά μας μου είπε ένας έμπορος τροφίμων, ενώ κάποιος άλλος μου είπε ότι το έργο δεν συνάδει με τον αγροτεμπορικό χαρακτήρα της πόλης, κάποιος τρίτος μου είπε ότι δεν είναι απαραίτητα τα εγκαίνια γιατί είναι ένα έργο που έγινε με χρήματα του ΕΣΠΑ, άλλος ότι η πόλη δεν χρειαζόταν ένα τέτοιο έργο, ότι παρά την κατασκευή του η εμπορική κίνηση στην πόλη είναι υποτονική, ότι η Δημοτική Αρχή δεν φροντίζει να συντηρηθεί το έργο και γενικότερα υπήρξε γκρίνια και αρνητική διάθεση γύρω από το γεγονός των εγκαινίων, διάθεση που κατά την γνώμη μου δεν συμβαδίζει με ένα τέτοιο γεγονός, ενώ υπήρξαν και δημόσιες δηλώσεις από στελέχη της αντιπολίτευσης για αποχή από την τελετή των εγκαινίων.

Καταρχάς χωρίς να διεκδικώ δάφνες αρχιτέκτονα, άλλωστε δεν είμαι, μιλώντας όμως καθαρά μέσα από την οπτική, του απλού δημότη, κάτοικου και επισκέπτη της πόλης, θεωρώ ότι το έργο της ανάπλασης του εμπορικού και ιστορικού κέντρου, ανταποκρίθηκε πλήρως στην αντίληψη του βασικού σχεδιασμού που πρέπει να έχει ένα σωστό δημόσιο έργο αυτής της μορφής, που δεν είναι άλλη από το να συμβάλλει στη δημιουργία μίας αίσθησης που να ενισχύει τη δυνατότητα απόλαυσης της πόλης, να επιτρέπει μια αλλαγή του ρυθμού από την έντονη και θορυβώδη δραστηριότητα προς την απόλαυση της ηρεμίας, παραμένοντας συγχρόνως ανοικτός στις διαφορετικές δυνατότητες ανάπτυξης.

Επίσης οι αρχιτέκτονες διατείνονται ότι τα πρωταρχικά και αναπόσπαστα μέσα υλοποίησης του νέου τοπίου μιας πόλης μέσα από τα έργα ανάπλασης είναι η συνοχή, η αρμονία της κλίμακας, η ποικιλομορφία και η προσβασιμότητα. Στοιχεία που στο συγκεκριμένο έργο έχουν τηρηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τέλος πέρα από κάθε αμφιβολία το έργο ανάπλασης του εμπορικού και ιστορικού κέντρου, έχει ενισχύσει σημαντικά τον αστικό χαρακτήρα της πόλης και τις έχει δώσει μιαν άλλη, καλύτερη και ποιο ανθρώπινη όψη.

Φυσική συνέχεια και συνέπεια της ανάπλασης μιας τέτοιας μεγάλης και ιστορικής περιοχής είναι η ανάπτυξη. Αυτό έχει συμβεί όπου έχει γίνει έργο τέτοιας έκτασης και εμβέλειας, σε όλες τις πόλεις της χώρας, ανεξαρτήτως έκτασης και πληθυσμού. Αν στην πόλη μας αυτό δεν γίνει τότε ή θα φταίμε εμείς και οι επιλογές μας, ή η οικονομική κρίση που αναμφίβολα μαστίζει την χώρα μας τα τελευταία χρόνια θα έχει παίξει και εδώ τον αρνητικό της ρόλο.

Αναμφισβήτητο γεγονός και συνέπεια ενός τέτοιου έργου είναι ότι θα αλλάξουν και οι χρήσεις των ακινήτων εντός του χώρου της ανάπλασης. Η εμπορική δραστηριότητα θα πρέπει πλέον να συμβαδίζει με τον χαρακτήρα της ανάπλασης. Έχοντας δημιουργηθεί πλέον, η κατάλληλη υποδομή, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αναψυκτήρια, εστιατόρια, ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις και όχι μόνο, αλλά και εμπορικές χρήσεις μπορούν πλέον να τοποθετηθούν μέσα σε ένα ιδανικό περιβάλλον ενισχύοντας την εμπορική τους αξία και ευρύτερα την εμπορική αξία της πόλης. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ενθαρρύνονται και ευδοκιμούν οι επενδύσεις και επιτυγχάνεται η ανάπτυξη.

Χρέος όλων μας, Δημοτικής Αρχής και Δημοτών, είναι να διατηρήσουμε το έργο αυτό σαν κόρη οφθαλμού και να το περιφρουρήσουμε από βανδαλισμούς και φθορές. Πρέπει να το σεβαστούμε και να το προσέχουμε όπως θα κάναμε και στο καινούργιο μας σπίτι ή τον επαγγελματικό χώρο.

Εμείς της Δημοτικής Αρχής σαφώς και έχουμε το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στον τομέα αυτό και δεν πρέπει να αδιαφορούμε ή να ολιγωρούμε απέναντι στα φαινόμενα αυτά. Καθήκον μας είναι να φροντίζουμε άμεσα και χωρίς χρονοτριβή να επανέρχονται τα πράγματα στην αρχική τους μορφή και να τιμωρούνται οι υπεύθυνοι όταν εντοπίζονται.

Επίσης με πρωτοβουλίες μας και με εκδηλώσεις πρέπει να διαφημίζουμε την περιοχή μας, να αναδεικνύουμε τα προτερήματα και τα πλεονεκτήματα της. Η ανάπλαση του εμπορικού και ιστορικού κέντρου της Κάτω Αχαΐας είναι αναμφισβήτητα ένα από αυτά και ως τέτοιο πρέπει να το εκμεταλλευόμαστε διοργανώνοντας εκδηλώσεις όπως η ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ και γενικότερα πρωτοβουλίες που σαν στόχο θα έχουν την τόνωση της εμπορικής κίνησης της πόλης.

Άφησα για το τέλος το ζήτημα των εγκαινίων και την απόφαση ορισμένων συναδέλφων να μην παραστούν σε αυτά, καθώς και το γεγονός του ότι δεν προσκλήθηκαν στην τελετή πολλοί από εκείνους που συνετέλεσαν στο να γίνει το έργο αυτό πραγματικότητα.

Νομίζω ότι η επιλογή της αποχής από την τελετή των εγκαινίων δεν είναι η σωστή και η αρμόζουσα για ένα τόσο σημαντικό γεγονός για την πόλη. Οι επισημάνσεις που συνοδεύουν ως αιτιολογία την αποχή μπορεί κατά τον συνάδελφο να είναι πέρα για πέρα αληθινές και βάσιμες, μπορεί πράγματι η Δημοτική Αρχή να έχει διαπράξει αυτά τα οποία καταγγέλλει, σε καμία όμως περίπτωση δεν δικαιολογούν την άρνηση και την αποχή.

Το έργο αυτό η πόλη μας το διεκδικούσε και το οραματιζόταν για χρόνια, για να υλοποιηθεί αναμφισβήτητα έχει γίνει δουλειά και ενέργειες χρόνων από πολλούς, μελετητές, αιρετούς και υπαλλήλους. Σε καμία περίπτωση το συγκεκριμένο έργο δεν ανήκει κατά αποκλειστικότητα στην παρούσα Δημοτική Αρχή, η οποία άλλωστε όταν ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2014 το έργο ήδη βρισκόταν στο στάδιο της εκτέλεσης και θα ήταν απόδειξη ανικανότητας και μνημείο ανεπάρκειας μας αν δεν καταφέρναμε να το ολοκληρώσουμε.

Επίσης το έργο αυτό θα χαρακτηρίζει την πόλη μας για πολλά χρόνια και σε αυτό στηρίζουμε την ανάπτυξη της και την εξέλιξη της και μια τέτοια στάση όπως η αποχή από την τελετή των εγκαινίων την προσπάθεια αυτή την υποβαθμίζει και την αδυνατίζει. Νομίζω ότι αν επικρατούσαν ποιο ώριμες και νηφάλιες σκέψεις μια τέτοια στάση δεν θα επιλεγόταν.

Κλείνοντας και στο βαθμό που μου πέφτει και εμένα λόγος νομίζω ότι αποτελεί ατόπημα από την πλευρά μας να μην καλέσουμε στην τελετή των εγκαινίων τον πρώην Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας κ. Ανδρέα Παναγιωτόπουλο, τον πρώην Αντιδήμαρχο κ. Κανέλλο Κανελλόπουλο και την πρώην Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κάτω Αχαΐας κ. Ουρανία Νικολοπούλου-Καραμπελιά οι οποίοι πρωταγωνίστησαν στο να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ και να έχουμε σήμερα την ανάπλαση που όλοι χαιρόμαστε.

Εξάλλου στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, προς τιμήν του, έκανε αναφορά στο πως εντάχθηκε το έργο και μάλιστα αναρωτήθηκε που είναι ο πρώην Δήμαρχος. Δεν νομίζω ότι αξίζει τέτοια συμπεριφορά από την πλευρά μας σε ανθρώπους που έχουν αποδείξει με το πέρασμα τους από τα κοινά ότι ήταν και παραμένουν άνθρωποι της προσφοράς και του καθήκοντος, που υπηρέτησαν με τόση επιτυχία τους θώκους που τους εμπιστεύθηκαν οι πολίτες και που πέτυχαν για τον Δήμο μας και για όλους μας τόσα πολλά και μεταξύ αυτών και το έργο της ανάπλασης.

Επίσης το γεγονός ότι επιλέξαμε να δώσουμε επαίνους για το έργο αυτό μεταξύ των άλλων και στον εργολάβο που το κατασκεύασε, που στο κάτω κάτω ήταν υποχρέωση του και έβγαλε και νόμιμο κέρδος από την υπόθεση αυτή και όχι τους συναδέλφους μας αυτοδιοικητικούς, ενώ το κάναμε σε άλλα έργα, αποτελεί μεγάλο και σοβαρό λάθος, για το οποίο πρώτος αναλαμβάνω την ευθύνη, απολογούμαι δημόσια γιαυτό και ζητώ συγνώμη από τους συναδέλφους, με την υπόσχεση ότι θα φροντίσουμε να επανανορθώσουμε στο μέλλον».

Υ.Γ. Η πρώτη φωτογραφία είναι από την τελετή των εγκαινίων και η δεύτερη από την ημέρα που υπογράφηκε η σύμβαση υλοποίησης του στις 16.12.2013. Οι υπόλοιπες από το βράδυ των εγκαινίων.