Χιλιάδες προσκυνητές πηγαίνουν με τα πόδια στον Άγιο Νικόλαο Σπάτα-Σήμερα η Ιερά Πανήγυρις

«Καταπίνοντας» δεκάδες χιλιόμετρα χιλιάδες προσκυνητές από την Αχαΐα και την ευρύτερη περιοχή εκπλήρωσαν (και συνεχίζουν μέσα στην ημέρα) να εκπληρώνουν το τάμα τους περπατώντας μέχρτι την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Σπάτα που σήμερα πανηγυρίζει.

Το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στα Σπάτα γιορτάζει και πολλοί πιστοί ξεκίνησαν το επίπονο οδοιπορικό τους από την περασμένη Παρασκευή, συνεχίζουν και σήμερα, ενώ και άλλοι αναμένεται να εκπληρώσουν  το τάμα τους μέχρι την Κυριακή. 

Τα χιλιόμετρα πολλά. Η πίστη όμως μεγάλη και τίποτα δεν τους σταματά. Η κούραση δεν τους «γονατίζει». Αντίθετα όσο περνούν, τόσο η δύναμη της πίστης διαγράφει κάθε ίχνος σωματικής κόπωσης.

Διερχόμενοι οδηγοί από την Πατρών – Πύργου που δε γνωρίζουν, σταματούν και τους κοιτούν. Που πάνε τόσο άνθρωποι με τα πόδια;

Η τροχαία και φέτος  έχει λάβει έκτακτα μέτρα για την ασφαλή διέλευση των πεζών από το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, αλλά θα αυξήσει τις περιπολίες στα επαρχιακά δίκτυα που οδηγούν στον Άγιο Νικόλαο Σπάτα.

ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ 

Ο Άγιος Νικόλαος Σπάτα βρίσκεται κοντά στο ομώνυμο χωριό του δήμου δυτικής Αχαΐας και υπάγεται εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη Ηλείας.

Με αφορμή την εύρεση θαυματουργής εικόνας, που η παράδοση την τοποθετεί στα χρόνια της εικονομαχίας, χτίστηκε εκκλησάκι για τους προσκυνητές στις αρχές του 19ου αιώνα και αργότερα (1875) άλλο μεγαλύτερο στη θέση του. Κατά την παράδοση και σύμφωνα με διάφορες ιστορικές πηγές, το 1087 το ιερό λείψανο είχε μετακομιστεί από τα Μύρα της Λυκίας (σημερινή Τουρκία) στο Μπάρι της Ιταλίας όπου εναποτέθηκε στις 20 Μαΐου. Η νοτιοδυτική Ελλάδα γιορτάζει το πέρασμα του λειψάνου στις 10 Μαΐου.