• Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2026
  • Login
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
No Result
View All Result
Δυτικά Νέα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
No Result
View All Result
Dytikanea.gr  - Δίκτυο Ενημέρωσης Δυτικής Αχαϊας
No Result
View All Result

Δυτική Αχαΐα: Ποιες περιοχές περιλαμβάνει η μελέτη για τη διάβρωση των ακτών – Σε ποια σημεία θα μπουν 40 κυματοθραύστες – Η χρηματοδότηση

dytikanea by dytikanea
30 Απριλίου 2018
in ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ
0
Δυτική Αχαΐα: Ποιες περιοχές περιλαμβάνει η μελέτη για τη διάβρωση των ακτών – Σε ποια σημεία θα μπουν 40 κυματοθραύστες – Η χρηματοδότηση
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Λύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης των ακτών του Πατραϊκού κόλπου περιλαμβάνονται στη μελέτη που εκπονείται από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Μάλιστα, όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, «το γεγονός ότι κινδυνεύουν να χαθούν περιουσίες, καθώς και ένα καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον, καταδεικνύει την ανάγκη παρέμβασης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι λύσεις που περιλαμβάνονται στη μελέτη αφορούν και στην αποκατάσταση ακτών, από το ύψος της περιοχής Ροίτικα του δήμου Πατρέων, έως και την περιοχή του Καλαμακίου, στον δήμο Δυτικής Αχαΐας.

Πρόκειται για μια μελέτη η εκπόνηση της οποίας χρειάστηκε 11 χρόνια, ενώ το επόμενο βήμα είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης. Την ίδια ώρα το φαινόμενο εξελίσσεται και ακτές χάνονται.

Οι λύσεις αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων παρεμβάσεις, τόσο μέσα στην θάλασσα, όπως η τοποθέτηση έξαλλων αποσπασμένων κυματοθραυστών σε απόσταση 120 μέτρων από την ακτή, καθώς και προβόλων, δηλαδή μικρών μόλων, αλλά και θωράκιση των ακτών, με φυσικούς ογκόλιθους.

Στις συγκεκριμένες περιοχές που έχουν πληγεί από τη διάβρωση των ακτών υπάρχουν αρκετές μόνιμες και εξοχικές κατοικίες, όπως και επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής, που απειλούνται άμεσα από το φαινόμενο. Παράλληλα οι παραλίες συγκεντρώνουν κάθε καλοκαιρινή περίοδο μεγάλο αριθμό επισκεπτών που είτε επιλέγουν τη δυτική Αχαΐα για να κάνουν τις διακοπές τους, είτε για μία ολιγόωρη απόδραση από τα αστικά κέντρα, όπως η Πάτρα.

Ειδικότερα, στις παραλιακές περιοχές Ροίτικα, Μονοδένδρι, Βραχνέικα, Τσουκαλέικα, Αλισσός, Νιφορέικα και Καλαμάκι προβλέπεται να τοποθετηθούν περίπου 40 έξαλλοι αποσπασμένοι κυματοθραύστες. Πρόκειται ουσιαστικά για ογκώδεις κατασκευές των οποίων η κορυφή ξεπερνά την επιφάνεια της θάλασσας, και είναι ικανές να αντέξουν ακραίους κυματισμούς και να καταστρέψουν κατά το μέγιστο τη κυματική ενέργεια στην υπήνεμη πλευρά τους. Επίσης προβλέπεται η κατασκευή, η επέκταση και η ανακατασκευή οκτώ πρόβολων.

Όσον αφορά στην προστασία της ακτογραμμής στις προαναφερόμενες περιοχές προβλέπεται η θωράκισή της, κυρίως με φυσικούς ογκόλιθους.Εκτός όμως από την προστασία της ακτογραμμής, προβλέπεται και η κατασκευή αρχιτεκτονικού έργου με τη δημιουργία πεζόδρομου πάνω από ογκόλιθους, έχοντας βέβαια ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Στο μεταξύ, όπως λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, «αυτή η μελέτη έχει ως σκοπό να αξιολογήσει και να αντιμετωπίσει φαινόμενα που έχουν δημιουργηθεί εδώ και χρόνια στις παραλίες των δήμων Πατρέων και δυτικής Αχαΐας, είτε εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης, είτε εξαιτίας φυσικών φαινομένων».Όπως προσθέτει, «επειδή έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, πρέπει να βρεθεί η αντίστοιχη χρηματοδότηση, για την εκτέλεση του έργου».

Σε αυτό το σημείο ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος διατυπώνει τη εκτίμηση ότι «σαν ενιαίο έργο είναι δύσκολο να εκτελεστεί, διότι απαιτείται μεγάλο ποσό, για αυτό θεωρώ ότι τμηματικά θα μπορέσουμε να κάνουμε συγκεκριμένες παρεμβάσεις, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες των μελετητών, έτσι ώστε να λύνουμε προβλήματα που χαρακτηρίζονται πιο ιδιαίτερα.»

Επίσης, ο κ. Αλεξόπουλος λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «το ζήτημα της θωράκισης των ακτών μας αφορά και την άλλη πλευρά του νομού μας, από το Ρίο έως την Αιγείρα, όπου εκεί γίνεται μία άλλη ενιαία μελέτη από το υπουργείο Υποδομών για να αντιμετωπίσει όλο το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών του Κορινθιακού κόλπου, μέχρι και το Λουτράκι.»

Παράλληλα, τονίζει ότι «είναι αναγκαίο να έχουμε μία σύγχρονη νομοθεσία διαχείρισης των ποταμών, των χειμάρρων και των παραλιών, έτσι ώστε να προστατευθούν οι ακτές από το φαινόμενο της διάβρωσης, προκειμένου να μην κινδυνεύουν, ούτε οι περιουσίες ούτε το καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον.» Άλλωστε, όπως σημειώνει, «τα ζητήματα αυτά καταδεικνύουν, όπως προανέφερα, την ανάγκη παρέμβασης, ώστε να αξιοποιηθούν περαιτέρω οι παραλιακές περιοχές, με σκοπό τη τουριστική ανάπτυξη, διότι αν χαθούν οι παραλίες, τότε δεν θα υπάρχει πλέον τρόπος αξιοποίησης».

Tags: Δυτική Αχαΐα: Ποιες περιοχές περιλαμβάνει η μελέτη για τη διάβρωση των ακτών - Σε ποια σημεία θα μπουν 40 κυματοθραύστες - Η χρηματοδότηση
Previous Post

Πάτρα: Δυο συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά – Αφετηρία το Εργατικό Κέντρο

Next Post

«Έφυγε» από τη ζωή, ο ιδρυτής της Πατρινής βιοτεχνίας «Makozers» Ανδρέας Λιβαθινός

Next Post
«Έφυγε» από τη ζωή, ο ιδρυτής της Πατρινής βιοτεχνίας «Makozers» Ανδρέας Λιβαθινός

«Έφυγε» από τη ζωή, ο ιδρυτής της Πατρινής βιοτεχνίας «Makozers» Ανδρέας Λιβαθινός

Αναζητηση

No Result
View All Result




Πρόσφατα άρθρα

  • Δυτική Αχαΐα: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τα Φιλοζωικά Σωματεία
  • Επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας για την άδικη εξαίρεση μαθητών της πυρόπληκτης Δυτικής Αχαΐας
  • Γυναικοκτονία στην Ηγουμενίτσα: Ακόμα και πισώπλατα μαχαίρωνε ο 27χρονος την Πηνελόπη – Κοιμόταν για ώρες ο δράστης μετά το φονικό
  • Πσιτ! Ο Άγγελος Τσιγκρής στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά
  • Πάτρα: Αναστάτωση τα ξημερώματα από εμπρησμό ΙΧ – Δεύτερο περιστατικό σε λίγες ημέρες – ΦΩΤΟ
  • Κάτω Αχαΐα: Η ληστεία που… δεν έγινε ποτέ – Συνελήφθη γυναίκα για ψευδή καταγγελία
  • Άδωνις Γεωργιάδης: Η Καρυστιανού πρέπει να ελεγχθεί για τα περί κβαντικής ιατρικής που γράφει στο site της
  • Το συγκινητικό αντίο των παιδιών και των εγγονιών της Μαργαρίτας Παπανδρέου: «Είμαστε πολύ υπερήφανοι που είμαστε κομμάτι σου»
  • Μητσοτάκης: Οριζόντια αύξηση για όλες τις μορφές ενέργειας στο επίδομα θέρμανσης, επιδότηση diesel όλο τον Οκτώβριο – Κατώτερη των περιστάσεων η αντιπολίτευση
  • Δυτ. Ελλάδα: Με μαχαιριά στον λαιμό σκότωσε την 25χρονη ο πρώην σύντροφός της – «Είχαμε οικονομικές διαφορές», είπε στους αστυνομικούς
Dytikanea.gr  - Δίκτυο Ενημέρωσης Δυτικής Αχαϊας

© 2020 Κατασκευή ιστοσελίδας - DSDC.gr

Πληροφορίες

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία

Follow Us

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ

© 2020 Κατασκευή ιστοσελίδας - DSDC.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In