• Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022
  • Login
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
No Result
View All Result
Dytikanea.gr  - Δίκτυο Ενημέρωσης Δυτικής Αχαϊας
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
No Result
View All Result
Dytikanea.gr  - Δίκτυο Ενημέρωσης Δυτικής Αχαϊας
No Result
View All Result

Το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ – ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

dytikanea by dytikanea
4 Ιανουαρίου 2017
in ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΝΕΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ
0
Το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ – ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ενίσχυση του μορφωτικού ρόλου του Λυκείου. Αυτός πλέον είναι ο ουσιαστικός στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, καθώς το μοντέλο του International Baccalaureate (I.B.) που πρότεινε η Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου κρίνεται ανεφάρμοστο, όπως επίσης και η ελεύθερη πρόσβαση των υποψηφίων στα ΑΕΙ όσο υπάρχει κλειστός αριθμός θέσεων στις σχολές.

Για το εξεταστικό σύστημα, ο βασικός σχεδιασμός προβλέπει την εισαγωγή σε σχολή και όχι σε τμήματα, ενώ οι υποψήφιοι θα έχουν δυνατότητα να δώσουν εξετάσεις περισσότερες φορές σε σχέση με σήμερα. Οι μαθητές της επόμενης Α΄ Λυκείου, δηλαδή του σχολικού έτους 2017-2018, θα είναι οι πρώτοι που θα «δοκιμάσουν» το νέο εξεταστικό σύστημα το 2020.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδα «Καθημερινή», ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Κώστας Γαβρόγλου θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα σειρά άτυπων επαφών με τους εκπροσώπους των κομμάτων. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ευελπιστεί να λύσει τον γόρδιο δεσμό της αναβάθμισης του Λυκείου και του νέου εξεταστικού με σύνθεση των προτάσεων που ήδη έχουν κατατεθεί. Θα επιδιωχθεί, επίσης, η συναίνεση ώστε να είναι η τελευταία αλλαγή στο σύστημα πρόσβασης. Μεταπολιτευτικά έχουν γίνει περίπου 15 μερικές ή ριζικές αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Με βάση τα κοινά σημεία των προτάσεων, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στα εξής τέσσερα πεδία:

• Αναβάθμιση του Λυκείου: Καθώς η ΟΛΜΕ έχει πλήρως απορρίψει την πρόταση για 4ετές Γυμνάσιο και διετές Λύκειο στα πρότυπα του I.B., προκρίνεται η ενίσχυση του μορφωτικού ρόλου των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου, οι οποίες «τώρα γίνονται στο φροντιστήριο» όπως είπε ο υπουργός Νίκος Φίλης, εννοώντας ότι οι μαθητές ενδιαφέρονται μόνο για τα μαθήματα στα οποία θα εξετασθούν για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Η πρόταση είναι να καθιερωθεί Εθνικό Απολυτήριο, με τον βαθμό του να λαμβάνεται υπόψη, αλλά μην είναι καθοριστικός για την εισαγωγή.

• Διαδικασία εξετάσεων: Ολες οι θέσεις συγκλίνουν στο ότι οι υποψήφιοι πρέπει να εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα (όπως τώρα) και οι εξετάσεις να συνεχίσουν να διοργανώνονται από το υπουργείο Παιδείας και όχι από τα ΑΕΙ για τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας. Η μόνη αλλαγή είναι ότι προτείνεται οι υποψήφιοι να δίνουν πολλές φορές εξετάσεις (είχε προταθεί από το πόρισμα Μπαμπινιώτη).

• Εισαγωγή στα ΑΕΙ: Θα γίνεται σε σχολές και όχι σε τμήματα όπως συμβαίνει τώρα (πλην, βεβαίως, των μονοτμηματικών σχολών όπως συμβαίνει στο ΕΜΠ). Οι εισακτέοι στο πρώτο έτος θα παρακολουθούν κοινά μαθήματα και κατόπιν θα αποφασίζουν σε ποιο τμήμα της σχολής θα συνεχίσουν. Επίσης, οι φοιτητές θα μπορούν να «χτίζουν» το πτυχίο τους παρακολουθώντας μαθήματα επιλογής από όλα τα τμήματα της σχολής. Ετσι, το τμήμα θα διατηρηθεί ως πυρήνας του ΑΕΙ. Με την πρόταση αυτή, βέβαια, αλλάζει άρδην η σημερινή δομή του μηχανογραφικού δελτίου.

• Αριθμός θέσεων ανά σχολή: Σήμερα, τα ΑΕΙ έχουν λόγο στον καθορισμό τους. Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας μπορεί να αυθαιρετήσει, καθώς έχει τον τελικό λόγο.

 

Πηγή:Kαθημερινή

Tags: Το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ - ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Previous Post

Διπλό «χαράτσι» σε περισσότερους από 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες αυτοκινήτων

Next Post

Διονύσης Γκοτσούλιας: “Σύνθεση και ομοψυχία για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής προστασίας “

Next Post
Γκοτσούλιας κατά Ρεπούση: “Ο αφανισμός, η σφαγή και η εκδίωξη μήπως είναι πενθήμερη εκδρομή σχολείου; Ντροπή και αίσχος ανιστόρητοι”

Διονύσης Γκοτσούλιας: "Σύνθεση και ομοψυχία για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής προστασίας "

Αναζητηση

No Result
View All Result




Πρόσφατα άρθρα

  • Συνεχίζεται το έργο «Ανασκαφική Έρευνα και Μελέτη του Ελικωνίου Ποσειδώνα στα Νικολέϊκα
  • Δροσερή σπιτική λεμονάδα χωρίς ζάχαρη
  • Σταϊκούρας: Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος θα διατεθεί για στήριξη πολιτών – Τι θα πει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ
  • Ποδόσφαιρο: Αυτές είναι οι 10 πιο ακριβές φετινές μεταγραφές
  • Instagram: Πήρε πίσω τις πρόσφατες αλλαγές μετά τις έντονες αντιδράσεις
  • Επιταγή ακρίβειας: Νέο έκτακτο επίδομα από το φθινόπωρο – Ποιοι μπορεί να πάρουν
  • Φαρμάκης: Επενδύει στην οδοποιία – Έργα εκατομμυρίων στη Δυτική Ελλάδα
  • Τέλος σε τεκμήρια και φόρο πολυτελούς διαβίωσης
  • Κομισιόν: Πώς θα επαναχρησιμοποιείται το νερό στη γεωργία
  • Από το 2026 τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι φθηνότερα από τα συμβατικά
Dytikanea.gr  - Δίκτυο Ενημέρωσης Δυτικής Αχαϊας

© 2020 Κατασκευή ιστοσελίδας - DSDC.gr

Πληροφορίες

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία

Follow Us

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ

© 2020 Κατασκευή ιστοσελίδας - DSDC.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In