• Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022
  • Login
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
No Result
View All Result
Dytikanea.gr  - Δίκτυο Ενημέρωσης Δυτικής Αχαϊας
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
No Result
View All Result
Dytikanea.gr  - Δίκτυο Ενημέρωσης Δυτικής Αχαϊας
No Result
View All Result

ΣΟΣ για το προστατευόμενο είδος! 19 νεκρές θαλάσσιες χελώνες στην ακτογραμμή της Στροφυλιάς! Τί έδειξε η καταγραφή – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

dytikanea by dytikanea
10 Μαΐου 2016
in ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ
0
ΣΟΣ για το προστατευόμενο είδος! 19 νεκρές θαλάσσιες χελώνες στην ακτογραμμή της Στροφυλιάς! Τί έδειξε η καταγραφή – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πραγματοποιήθηκε τη Μ. Δευτέρα 25/06 η εθελοντική καταγραφή για τις νεκρές εκθαλασσωμένες χελώνες Caretta caretta στις βορειοδυτικές ακτές της Πελοποννήσου. Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς (ΦΔΥΚΣ) σε συνεργασία με το Agro-Περιβαλλοντικό Γραφείο του κ. Διονύση Μαμάση και με τη συμμετοχή εθελοντών, κατέγραψαν στις παραλίες από Καυκαλίδα Κυλλήνης (Π.Ε. Ηλείας) μέχρι και το Κάστρο Ρίου (Π.Ε. Αχαΐας) τις  εκθαλασσωμένες θαλάσσιες χελώνες.

Η μεγάλη ανησυχία επιβεβαιώθηκε εντοπίζοντας  24 νεκρές από τις οποίες οι 19 εντοπίστηκαν εντός της ακτογραμμής του Εθνικού Πάρκου (από τον Άραξο μέχρι και τις Αλυκές Λεχαινών). Οι υπόλοιπες καταγράφηκαν στις παραλίες της Καυκαλίδας Κυλλήνης, στη Μυρσίνη, στη Λακκόπετρα και 2 από αυτές στα Καμίνια και στο Κάστρο Ρίου που είχαν ήδη αναφερθεί από πολίτες. Μάλιστα την Παρασκευή 6/05 άλλη μια νεκρή χελώνα εντοπίστηκε στην παραλία του Μονοδενδρίου Βραχναιϊκων οπως είχε γράψει το tempo24.gr.

Τα ανησυχητικά αποτελέσματα των καταχωρήσεων θα κοινοποιηθούν στις Λιμενικές αρχές, στους Δήμους και στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με στόχο την λήψη βέλτιστων λύσεων για την θαλάσσια χελώνα πριν την αναπαραγωγική περίοδο.

Παρακαλούνται οι πολίτες σε περίπτωση εντοπισμού εύρεσης νεκρής ακόμη και τραυματισμένης θαλάσσιας χελώνας να επικοινωνήσουν άμεσα στα τηλέφωνα 2693031939 (Φορέας Διαχείρισης), 6947938358 (Διονύσης Μαμάσης) 6980740070 (Ηλίας Τζώρας) και στις Λιμενικές Αρχές. Κάθε πληροφορία μπορεί να φανεί πολύτιμη για το απειλούμενο θαλάσσιο ερπετό.

Άμεση κρίνεται και η συνέχιση του προγράμματος παρακολούθησης για την προστασία της Caretta caretta στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου – Στροφυλιάς όπου πέρσι πραγματοποιήθηκε με επιτυχία για πρώτη φορά από την ίδρυση και λειτουργία του ΦΔΥΚΣ  σημειώνοντας πολλαπλές δράσεις και έργο. Η παραλία του Εθνικού Πάρκου χαρακτηρίζεται ως (νέα) παραλία ωοτοκίας της Caretta-Caretta καθώς χρησιμοποιεί την περιοχή αυτή ως τροφικό πεδίο και χώρο αναπαραγωγής.

Στην εθελοντική καταγραφή συμμετείχαν από τον Φορέα Διαχείρισης οι: Γ.Καραμπέρου Δασολόγος-Συντονίστρια, Α.Ζαχαροπούλου Περιβαλλοντολόγος, Β.Ορφανού Βιολόγος, Α. Αναγνωστοπούλου Δασολόγος και οι επόπτες φύλαξης Ε.Καραγιάννη, Ε. Σωτηροπούλου,  Η.Ιατρού, Α. Σουρμελής, Π.Πλώτας.

 Με το ΑGRO-Περιβαλλοντικό Γραφείο Δ.Μαμάσης συμμετείχαν οι: Δ.Μαμάσης Περιβαλλοντολόγος-Συντονιστής καταγραφής, Η.Τζώρας Ερευνητής πεδίου, Α.Ιωσηφάκης Τελειόφοιτος τμήματος επιστημών της θάλασσας, I. Μπουντανιόζου Γεωγράφος, Θ.Ασπρούδης, Δ.Τσιλιγκάνου.

Λίγα λόγια για το περσυνό πρόγραμμα (2015) παρακολούθησης και προστασίας της θαλάσσιας χελώνας

Καταγράφηκαν 45 φωλιές κατά μήκος της ακτογραμμής του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς ενώ 2.757 χελωνάκια κατάφεραν να ξεκινήσουν το μεγάλο και δύσκολο ταξίδι τους προς τη θάλασσα. Τα περισσότερα αυγά που σημειώθηκαν σε φωλιά απαριθμούσαν 131 ενώ η μικρότερη είχε μόλις 54 αυγά. Η μεγαλύτερη απόσταση φωλιάς από τη θάλασσα ήταν στα 27 μέτρα ενώ η μικρότερη απόσταση μόλις στα 3 μέτρα από την ακτογραμμή. Πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές περιβαλλοντικές εκδηλώσεις στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης στην Αρετή, στην Μανωλάδα και στην Βάρδας Ηλείας καθώς και στη Πάτρα, σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις προς ενημέρωση και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση πολιτών. Επισκεφτήκαμε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας (νηπιαγωγεία-δημοτικά), χωρικής εμβέλειας του Εθνικού Πάρκου στα πλαίσια περιβαλλοντικής αγωγής και ενημερώθηκαν 850 μαθητές για την προστατευόμενη περιοχή και την θαλάσσια χελώνα. Τοποθετήθηκαν ειδικές σημάνσεις απαγόρευσης οχημάτων εντός παραλίας και σημάνσεις σε επιχειρήσεις (καντίνες) που δραστηριοποιούνταν πλησίον της ακτογραμμής για την προστασία της. Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή και η ανταπόκριση των λουόμενων-πολιτών που παρακολούθησαν τις δημόσιες ανοιχτές εκσκαφές χελωνοφωλιών όπου καταγράφτηκε το ποσοστό επιτυχίας εκκόλαψης των αυγών. Η συμβολή των εθελοντών ήταν αξιέπαινη και βοήθησαν αποφασιστικά στην παρακολούθηση και προστασία των φωλιών, στους καθαρισμούς παραλιών και σε άλλες δράσεις. Η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta, είναι κατ΄ εξοχήν απειλούμενο και προστατευόμενο είδος πανίδας. Καταγράφηκαν και 43 νεκρές εκθαλασσωμένες χελώνες ορισμένες εξ΄ αυτών σε αποσύνθεση, άλλες έφεραν εμφανή τραύματα (καβούκι, κεφάλι), ενώ στις υπόλοιπες δεν διαπιστώθηκε η αιτία θανάτου. Τρείς από αυτές ήταν πρασινοχελώνες (Chelonia mydas). Οι τραυματισμένες στάλθηκαν στο Κέντρο Περίθαλψης και Διάσωσης της ΜΚΟ «Αρχέλων» στην Γλυφάδα Αττικής για την περίθαλψή τους. Συμβάλλαμε ως αρωγοί στην άμεση μεταφορά τραυματισμένων χελωνών και εκτός προστατευόμενης περιοχής όπως στην πλαζ ΕΟΤ στην Αγυιά Πάτρας και στην Αμφιλοχία ενώ δεκάδες τηλεφωνήματα απαντήθηκαν σε πολίτες που εντόπιζαν φωλιές, ίχνη-χνάρια και χελώνες ανά την Ελλάδα.

 

Tags: ΑχαίαΔυτική ΑχαΐαΗλείαΚΑΡΕΤΑ ΚΑΡΕΤΑΚΟΤΥΧΙΝΕΚΡΕΣΝΕΚΡΕΣ ΧΕΛΩΝΕΣΠαραλίαΣτροφυλιάΧΕΛΩΝΕΣ
Previous Post

Γιόρτασε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στην Άνω Αχαΐα – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Next Post

Τάκης Τζιβγινίδης: “Υγιής ανταγωνισμός και Ανάπτυξη”

Next Post
Τάκης Τζιβγινίδης: “Υγιής ανταγωνισμός και Ανάπτυξη”

Τάκης Τζιβγινίδης: "Υγιής ανταγωνισμός και Ανάπτυξη"

Αναζητηση

No Result
View All Result




Πρόσφατα άρθρα

  • Δ.Ε.Ε.Π. Ν.Δ. Αχαΐας: Ανοίγει γραφείο στην Κάτω Αχαΐα
  • Αχαΐα: Θρήνος στην ΕΛ.ΑΣ – Πέθανε ξαφνικά υπαστυνόμος
  • ΠΕΑΚ Πάτρας: Συγκεντρώνουμε ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία
  • Πατρινοί μαθητές ενώνουν τις δυνάμεις τους! “Όλοι μαζί για τη Γη” – Μια μοναδική δράση με μεγάλη επιτυχία στο κέντρο της πόλης! ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ
  • Δυτική Αχαΐα: Διάβημα του Δημάρχου στην Αστυνομία για τους τσιγγάνικους γάμους
  • Δυτική Αχαΐα: Ανάδειξη αναδόχου για την ανάπλαση των αποθηκών του ΑΣΟ
  • Στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι στη Δυτική Αχαΐα – Τέσσερις συλλήψεις
  • Διήμερο ευαισθητοποίησης και εξοικείωσης με τα άτομα με νοητική στέρηση, από τους «Μαχητές» και την Περιφέρεια
  • Ο Καραγκιόζης φέρνει την Ειρήνη στις Αλυκές!
  • Τον Οκτώβριο η δίκη για την Αχαϊκή Τράπεζα
Dytikanea.gr  - Δίκτυο Ενημέρωσης Δυτικής Αχαϊας

© 2020 Κατασκευή ιστοσελίδας - DSDC.gr

Πληροφορίες

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία

Follow Us

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΟΡΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΖΩΗ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ
  • ΓΕΥΣΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ

© 2020 Κατασκευή ιστοσελίδας - DSDC.gr

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In