ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ
Οι εξελίξεις σχετιζόμενες με την Τράπεζα Αττικής δεν θα ήταν υπερβολή να καταγραφούν ως «σκάνδαλο εν αναμονή». Εδώ και αρκετό καιρό είχαν αναφερθεί πολλά και διάφορα στον τύπο για τον τρόπο λειτουργίας της μη συστημικής αυτής τράπεζας, με αποτέλεσμα η αποστολή του πορίσματος της ΤτΕ στον Εισαγγελέα να μην αποτελεί έκπληξη για πολλούς. Έκπληξη όμως είχε αποτελέσει το κλείσιμο της Αχαϊκής Συνεταιριστικής για παρεμφερείς όπως προκύπτει λόγους και με απώλειες για χιλιάδες μεριδιούχους. Ενώ όμως στην περίπτωση της Τράπεζας Αττικής το πόρισμα πήγε αμέσως στον Εισαγγελέα και την Βουλή, στο θέμα της «Αχαϊκής» έχει τελματώσει …κάπου.
Ας μην διαφεύγει της προσοχής μας πως η κατ΄όνομα ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Αττικής έχει στερήσει από τους μηχανικούς άνω των 800 εκ. ευρώ από τα αποθεματικά του ταμείου τους –κατά προέκταση τις συντάξεις τους- που κατευθύνοντο διαχρονικά – εκ συστήματος όπως φαίνεται- προς μία τράπεζα που λειτουργούσε χωρίς κριτήρια, δομές και «καθαρό» πλαίσιο λειτουργίας. Χωρίς να αποκλείεται η περίπτωση ποινικών ευθυνών. Βίοι παράλληλοι με την Αχαϊκή τόσο ως προς την «λειτουργία» της, όσο και ως προς τον τρόπο που δανειζόντουσαν πολλοί για να «υποχρεωθούν» να αγοράσουν με ποσοστό του δανείου τους μερίδια που σήμερα είναι είτε χαμένα, είτε καταγράφονται ως χρέη. Χιλιάδες μηχανικοί στην Δυτική Ελλάδα θα υποστούν συνέπειες μελλοντικές, ενώ χιλιάδες μεριδιούχοι στην Αχαΐα έχασαν ολοσχερώς την επένδυσή τους.
Εγείρονται κατά συνέπεια σημαντικά ερωτήματα για την λειτουργία της Αττικής. Δεν έχει παρά να κάνει την αναγωγή δε ο αναγνώστης και στην περίπτωση της «Αχαϊκής». Ο βασικός μέτοχος και οι διοικήσεις του πως ασκούσαν έλεγχο; Το ΤΕΕ πως ασκούσε έλεγχο προκειμένου να διασφαλίσει τις εισφορές των μελών του; Πως είναι δυνατόν μία τράπεζα σήμερα να έχει δάνεια 2,7 δις εκ των οποίων τα 2,2 «κόκκινα», καταθέσεις 2 δις και να έπρεπε να προκύψει το θέμα «Καλογρίτσα» για να ενεργοποιηθούν οι ασφαλιστικές δικλείδες των ελεγκτικών μηχανισμών; Πώς είναι δυνατόν να δανειοδοτείται ο «αμφιβόλου αξιοπιστίας» κατασκευαστής, ενώ την ίδια στιγμή υπήρχε άρνηση επί της ουσίας να χρηματοδοτηθούν μηχανικοί ως νέοι επαγγελματίες; Πως ενώ το υπόλοιπο συστημικό τραπεζικό σύστημα είχε στην ουσία σταματήσει τις χρηματοδοτήσεις, η τράπεζα Αττικής συνέχιζε και μάλιστα με μονοδιάστατη προσέγγιση; Αλήθεια γιατί δεν έχουμε ακούσει καμία αντίδραση από το ΤΕΕ και τους μηχανικούς στην Αχαΐα;
Πόσοι άραγε από τους μηχανικούς καταγεγραμμένα δεν εκτιμούσαν πως η Πατρών-Πύργου έπρεπε να κατατμηθεί σε «δημοκρατικές» εργολαβίες καθώς «δεν είναι δυνατόν να μονοπωλούν οι ίδιοι και οι ίδιοι»; «Απεντάχθηκε» λοιπόν το έργο όταν ανέλαβε ο κος Σπίρτζης! Ολοκληρώνεται η δημοπράτηση του τέταρτου τμήματος, έχοντας…δρόμο μέχρι το όγδοο. Δεν συμμετέχει καμία κατασκευαστική εταιρία της Δυτικής Ελλάδος παρά μόνον ο …κος Καλογρίτσας! Θιασώτης προφανώς των «δημοκρατικών αναθέσεων» και χρηματοδοτήσεων όπως αποδεικνύεται της Τράπεζας Αττικής! Το δε έργο κινδυνεύει να μείνει στάσιμο εκ νέου καθώς ο κύριος χρηματοδότης ήταν και παραμένει η χρεωκοπημένη στην ουσία τράπεζα Αττικής των μηχανικών που εμπιστεύοντο τις διοικήσεις τους και που σήμερα κινδυνεύουν να χάσουν μέρος έστω των συντάξεών τους, ενώ από το 2017 οι φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις θα τους υποχρεώσουν είτε να παραμείνουν στην ανεργία, είτε στην μαύρη εργασία! Αυτά τα ολίγα περί …δημοκρατίας και λαϊκού καπιταλισμού στην πολύπαθη Αχαΐα.