Της Θεοφανίας Κοντοσώρου
Ψυχολόγου
στο ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΡΟΥΝΤΑ ΝΙΚΟΛΕΤΑ
Το καλοκαίρι έφυγε, ο Σεπτέμβρης ήρθε και σιγά σιγά θα ηχήσουν τα πρώτα κουδούνια της νέας σχολικής χρονιάς. Γονείς και παιδιά περιμένουν την πρώτη μέρα με χαρά και ενθουσιασμό καθώς ξεκινάει μια καινούργια «ιστορία» στη σχολική τους πορεία. Ένα συναίσθημα έντονο που χαρακτηρίζει ιδιαίτερα τα μικρά « Πρωτάκια».
Αναμφίβολα η Α΄ Δημοτικού θεωρείται η πιο σημαντική τάξη στη σχολική ζωή κάθε παιδιού. Μια νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται και κάθε παιδί καλείται να προσαρμοστεί σε αυτή και τις ανάγκες της. Το παιδί αποκτά σχολικό πρόγραμμα, ενώ αρχίζει να χτίζει τις βάσεις των μαθησιακών του δεξιοτήτων καθώς μαθαίνει γραφή, ανάγνωση και αριθμητική. Ταυτόχρονα, εισέρχεται σε ένα νέο περιβάλλον. Πιο αυστηρό και οριοθετημένο σε σύγκριση με αυτό του σπιτιού και του νηπιαγωγείου ο μαθητής διδάσκεται νέους κανόνες συμπεριφοράς. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος το παιδί θα πρέπει να παραμείνει ήσυχο και να παρακολουθεί την δασκάλα του χωρίς να ενοχλεί τους συμμαθητές του. Ένας βασικός και απλός κανόνας που για τους μεγάλους θεωρείται αυτονόητος, αλλά για τα « Πρωτάκια» δεν είναι. Γι’ αυτό χρειάζεται υπομονή και μια περίοδο προσαρμογής στα νέα δεδομένα – περίπου 2- 3 εβδομάδες.
Ωστόσο, πολλές φορές κάποια παιδιά δεν μπορούν να ενταχθούν εύκολα στο νέο σχολικό περιβάλλον καθώς εκδηλώνουν άρνηση και φοβία για το σχολείο. Σε μια τέτοια περίπτωση η οικογένεια σε συνεργασία με τον/ την εκπαιδευτικό θα πρέπει να βοηθήσει το παιδί. Η παραμονή στο σπίτι δεν είναι η λύση αφού θα δημιουργήσει όχι μόνο μαθησιακά κενά αλλά και μια διαστρεβλωμένη εικόνα του σχολείου στο μυαλό του παιδιού. Προσπαθείστε να είστε ήρεμοι, κοντά του και να καθησυχάσετε τους φόβους και τις ανησυχίες του.
- Μιλήστε του. Εξηγείστε του με απλά λόγια τι είναι το σχολείο και πως λειτουργεί. Ακούστε το και απαντήστε σε όλες τις απορίες του. Τονίστε ότι θα είστε και εσείς δίπλα του μέχρι να προσαρμοστεί.
- Εξοικειώστε το με το νέο περιβάλλον. Πηγαίνετε μια βόλτα στη γειτονιά και γνωρίστε του το κτίριο. Έτσι, του δημιουργείται περισσότερη ασφάλεια αφού την πρώτη μέρα δεν θα νιώθει ευάλωτο σε έναν άγνωστο χώρο.
- Προετοιμαστείτε μαζί. Το προηγούμενο διάστημα αγοράστε μαζί τα απαραίτητα για το σχολείο. Ετοιμάστε την σχολική τσάντα και διαλέξτε τα ρούχα από το προηγούμενο βράδυ. Σταδιακά ενθαρρύνετε το παιδί να αναλάβει μόνο του την αρμοδιότητα αυτή.
- Βάλτε του ένα πρόγραμμα ύπνου. Μια εβδομάδα νωρίτερα ξεκινήστε να ξυπνάει την ώρα που θα ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νέας σχολικής χρονιάς. Φροντίστε να πηγαίνει για ύπνο νωρίς- γύρω στις 9:30 μ.μ. το αργότερο- για να μπορεί να ξεκουράζεται.
- Ενθαρρύνετε την επαφή με άλλα παιδιά. Ενισχύστε τις γνωριμίες με νέους φίλους και φροντίστε να γνωριστούν καλύτερα μέσα από εξόδους και δραστηριότητες και έξω από το σχολικό περιβάλλον.
- Δώστε του χρόνο. Μην περιμένετε να είναι όλα ρόδινα από την αρχή. Αν του παρέχετε ασφάλεια και του δείχνετε εμπιστοσύνη, θα προσαρμοστεί πιο εύκολα.
- Γεμίστε το με αισιοδοξία και θετικές προσδοκίες. Μιλήστε του για τις δικές σας εμπειρίες και τονίστε του όλα εκείνα που θα κερδίσει ( γνώσεις, φίλους, εμπειρίες).
- Αποφύγετε τις εντάσεις. Μην χρησιμοποιείτε απειλές ή τιμωρίες για να ωθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί στο σχολείο.
- Μην του προκαλείτε άγχος για το διάβασμα. Το κάθε παιδί θέλει τον δικό του χρόνο για να κατακτήσει τις γνώσεις του. Οι γονείς καλό είναι να του δίνουν θάρρος και να επικροτούν την κάθε προσπάθεια και επιτυχία του. Σημαντικό, επίσης, είναι να υπάρχει ένα πρόγραμμα όσον αφορά το διάβασμα: ένας συγκεκριμένος και κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος δίχως περισπάσεις και μια σταθερή ώρα – ποτέ μετά τις 7:00 μ.μ. γιατί το παιδί είναι κουρασμένο- θα βοηθήσουν αρκετά.
Τέλος, θυμηθείτε πως κάθε παιδί είναι μοναδικό. Μην καταφύγετε σε συγκρίσεις με άλλα παιδιά και μην επηρεάζεστε από ιστορίες άλλων γονέων. Αν αγχωθείτε, θα μεταδώσετε την δική σας πίεση στο παιδί και θα του προκαλέσετε μεγαλύτερη ανασφάλεια και ανησυχία. Δείξτε του εμπιστοσύνη και θυμίστε του όλες εκείνες τις φορές που τα κατάφερε.