26/01/2021 – 09:29
Του Θανάση Λυρτσογιάννη από την Κυριακάτικη Kontranews
Ο μεγάλος εφιάλτης που καραδοκεί και δυστυχώς όσο περνούν οι μέρες έρχεται πιο κοντά είναι ένα νέο μνημόνιο. Όσο τα γεγονότα κινούνται με τη σημερινή κατεύθυνση και τους σημερινούς ρυθμούς, τόσο το μνημόνιο τείνει να γίνει μοιραία πραγματικότητα.
Ο πρώτος κίνδυνος
Ο πρώτος κίνδυνος πηγάζει από τη μεγάλη ύφεση στην οποία έχει βυθιστεί και βυθίζεται διαρκώς η ελληνική οικονομία. Είχαμε ελπίσει σε μία εξέλιξη τύπου V, δηλαδή βαθιά μεν αλλά μικρής χρονικής διάρκειας ύφεση την οποία θα ακολουθούσε δυναμική ανάπτυξη.
Όμως, το τελευταίο lockdown απομάκρυνε αυτό το ενδεχόμενο και φαίνεται να οδηγεί τις εξελίξεις στην καλύτερη περίπτωση σε ανάκαμψη τύπου U, δηλαδή ταχεία πτώση της ανάπτυξης, ύφεση που θα διαρκέσει κάποιο σημαντικό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια ταχεία άνοδο του ρυθμού ανάπτυξης. Όμως, η εκτίμηση για ταχεία άνοδο του ρυθμού ανάπτυξης μάλλον τείνει να διαψευστεί αν λάβουμε υπόψη την πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021 με ρυθμό 0,9% (το υπουργείο Οικονομικών στον προϋπολογισμό προβλέπει 4,5%).
Το σημερινό lockdown ας ελπίσουμε να τελειώσει γρήγορα, γιατί ακόμα και η εκτίμηση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για ύφεση 10,4% το πρώτο τρίμηνο και 3% το δεύτερο τρίμηνο του 2021 θα διαψευστεί επί τα χείρω, πράγμα που αν συμβεί θα μας οδηγήσει να φλερτάρουμε με το πέμπτο μνημόνιο.
Θα προλάβουμε το καλοκαίρι;
Ο δεύτερος καθοριστικός παράγοντας είναι ο εμβολιασμός των Ελλήνων πολιτών, ο οποίος συνδέεται ευθέως με τον τουρισμό το καλοκαίρι. Οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για την άφιξη φέτος στην Ελλάδα 18 εκατομμυρίων τουριστών. Όμως, αυτό εξαρτάται από το αν η Ελλάδα θα χαρακτηριστεί ασφαλής χώρα ή όχι. Θα συμβεί αυτό;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Για να θεωρηθεί μία χώρα ασφαλής θα πρέπει να έχει δημιουργήσει «τείχος ανοσίας», δηλαδή να εμβολιαστεί το 70% των κατοίκων, δηλαδή λίγοι περισσότεροι από επτά εκατομμύρια Ελληνες. Είναι αυτό εφικτό να συμβεί ως το τέλος Ιουνίου;
Κυβερνητικοί παράγοντες αρχικά υποσχέθηκαν πως ναι. Ομως, τις τελευταίες μέρες δεν φαίνεται να υπάρχει ενθουσιασμός πως ο στόχος θα επιτευχθεί. Και δεν είναι τυχαίο πως πριν από δύο εβδομάδες ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης είχε κάνει λόγο για ένα καλό επίπεδο εμβολιασμού της τάξης του 50%.
Δυστυχώς οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, η αδυναμία της κυβέρνησης να δημιουργήσει τα 1014 εμβολιαστικά κέντρα (ως την προηγούμενη εβδομάδα είχαν δημιουργηθεί μόνο 144) σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις που ήδη παρατηρούνται στην παραγωγή εμβολίων, οδηγούν στο συμπέρασμα πως η κυβέρνηση θα αποτύχει και σε αυτό το στόχο.
Που σημαίνει ότι και φέτος θα πληγεί σκληρά η οικονομία, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και εργαζόμενοι που εργάζονται σε αυτές.
Μία τέτοια εξέλιξη θα βαθύνει ακόμα περισσότερο την ύφεση και θα μας φέρει μία ανάσα από το νέο μνημόνιο, το οποίο συνεπάγεται θυσίες που ζήσαμε για δέκα χρόνια και εξουθένωσαν τον ελληνικό λαό.