ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του προέδρου της Ένωσης Γονέων Δυτικής Αχαΐας Π. Βουκελάτου ΣΤΗ “ΓΝΩΜΗ”
ΕΡΩΤΗΣΗ 1 Κατ αρχάς συγχαρητήρια για την επανεκλογή σας. Αισθάνεστε ότι από την προηγούμενη θητεία σας έχει μείνει παρακαταθήκη άλυτων ζητημάτων; Ευχαριστώ πολύ για τα συγχαρητήρια και ευχαριστώ διπλά που μου δίνετε την ευκαιρία να τοποθετηθώ για τα ανοικτά ζητήματα της Ένωσης Γονέων. Πρωταρχικό ζήτημα ήταν να έχουμε όσους τον δυνατόν περισσότερους Συλλόγους Γονέων στην Ένωση Γονέων. Στις προηγούμενες εκλογές καταφέραμε να ψηφίσουν 14 σύλλογοι και στις τελευταίες 15 σύλλογοι γονέων, δυστυχώς μόνο ένας παραπάνω από αυτές που εκπροσωπούνταν στις προηγούμενες εκλογές, αλλά έχουμε καταφέρει να ενεργοποιήσουμε 20 Συλλόγους Γονέων στο Δήμο μας και πρόσφατα δημιουργήθηκε και ο Σύλλογος Γονέων του Ειδικού Σχολείου Κάτω Αχαΐας. Δεύτερο ανοικτό ζήτημα, το οποίο λύθηκε πρόσφατα, ήταν η δημιουργία Ομοσπονδίας Γονέων Δυτικής Ελλάδας, ζήτημα που ήταν ανοικτό πριν από την προηγούμενη θητεία μας και το οποίο καταφέραμε να λύσουμε και πλέον είμαστε ιδρυτικά μέλη της νέας Ομοσπονδίας Γονέων. Τρίτο ανοικτό ζήτημα είναι ο καθορισμός των σχολικών περιφερειών και ο επαναπροσδιορισμός των ζωνών και ορίων των Δημοτικών Σχολείων της Κάτω Αχαΐας, ζήτημα που σύντομα θα τεθεί σε διαπραγμάτευση από τον Δήμο.
ΕΡΩΤΗΣΗ 2 Κάντε μας τις συστάσεις. Τί ακριβώς είναι η Ένωση Γονέων και που παρεμβαίνει; Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων είναι η συνένωση όλων των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, άρα όλων των Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των δημοσίων Σχολείων του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, με βασικό σκοπό την προάσπιση της αποκλειστικά Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας και την προαγωγή της, με στόχο τη διαμόρφωση των μαθητών σε κοινωνικές προσωπικότητες, αρμονικά και ολόπλευρα αναπτυγμένες, ώστε να μπορούν, σαν πολίτες της πατρίδας μας, να εργαστούν και να ζήσουν δημιουργικά.
ΕΡΩΤΗΣΗ 3 Ποιες είναι οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις και μέχρι ποιο βαθμό είχατε τη δυνατότητα να φέρεται εις πέρας με τη δική σας αρμοδιότητα; Οι παρεμβάσεις της Ένωσης Γονέων είναι πάρα πολλές. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω, ότι μαζί με τον Δήμο και το Σύλλογο Γονέων πιέσαμε και καταφέραμε, μετά από σειρά έκτακτων συναντήσεων με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, την διοικητική παραλαβή προς χρήση του νέου 1ου Δημοτικού σχολείου Κ. Αχαΐας το Σεπτέμβρη του 2015, και τον Απρίλιο του 2016 είχαμε τα εγκαίνια του νέου Γυμνασίου Λουσικών. Επίσης διοργανώσαμε ημερίδες με διάφορα θέματα, π.χ. το καυτό θέμα των Ναρκωτικών, κατά της σχολικής βίας, την συναισθηματική ενίσχυση των παιδί μας, κ.α. αλλά και συμμετείχαμε σε σχετικές ημερίδες, π.χ. την σημαντική ημερίδα που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με θέμα την «Μεταφορά μαθητών – δικαιώματα μαθητών – προβλήματα ΚΥΑ».
ΕΡΩΤΗΣΗ 4 Ακούμε παράπονα για τις σημάνσεις στις περιοχές κοντά στα σχολικά συγκροτήματα. Για παράδειγμα η σήμανση στο 1ο δημοτικό Κάτω Αχαΐας είναι αυτοσχέδια και πάνω στα δέντρα. Έχετε συζητήσει το θέμα; Ειδικά για τη σήμανση στο 1ο δημοτικό Κάτω Αχαΐας το ζήτημα έχει συζητηθεί και έχουμε προτείνει κάποια πράγματα που θα μπουν στο νέο κυκλοφοριακό σχεδιασμό του Δήμου, αλλά γενικά το ζήτημα είναι πολύπλοκο γιατί εμπλέκονται πολλοί φορείς και υπηρεσίες, π.χ. η Αστυνομία, ο Δήμος και η Περιφέρεια.
ΕΡΩΤΗΣΗ 5 Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το αίτημα των γονιών του Δημοτικού Σχολείου Αλισσού για την κατασκευή μιας ακόμη αίθουσας;
Είναι ένα ζήτημα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο σύλλογος, σε στενή συνεργασία με τον Δήμο, κοιτάζει να προχωρήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα όλες οι απαραίτητες ενέργειες, κυρίως οι απαιτούμενες άδειες, ώστε να μπορέσει να κατασκευαστεί μια ακόμα αίθουσα εντός του Δημοτικού Σχολείου Αλισσού. ΕΡΩΤΗΣΗ 6 Στην Καρυά πρόσφατα ασφαλτοστρώθηκε το προαύλιο με βιομηχανικό τσιμέντο ώστε να προστατεύονται τα παιδιά. Μέχρι σήμερα , όπως λένε οι γονείς γίνονταν πολλά ατυχήματα. Πόσα άλλα σχολεία έχουν ανάλογο πρόβλημα; Ο Σύλλογος της Καρυάς ανήκει στην Ένωση Γονέων και το ζήτημα είχε συζητηθεί και καταφέραμε να το λύσουμε με την βοήθεια του Δήμου. Δεν έχουμε αναφορά για παρόμοια προβλήματα από άλλους Συλλόγους Γονέων ή από κάποιο άλλο Σχολείο.
ΕΡΩΤΗΣΗ 7 Ένα ιδιαίτερα λεπτό ζήτημα είναι το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κάτω Αχαΐας (για παιδιά με ειδικές ανάγκες). Φιλοξενείται σε χώρους που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για παιδιά. Υπάρχει κάποια εξέλιξη σε ότι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα; Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κάτω Αχαΐας το εξετάσαμε με μεγάλη ευαισθησία από την πρώτη μέρα ως νέα Ένωση Γονέων. Η εξασφάλιση ειδικής αγωγής στα παιδιά με ειδικές ανάγκες και η στήριξη και ειδική βοήθεια, στο σχολείο των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, ήταν και θα είναι από τις προτεραιότητες της Ένωσης. Για αυτό τα λόγο βοηθήσαμε και εξασφαλίστηκαν 2 νέες αίθουσες για αυτό και συζητήσαμε την μετακίνηση σε κάποιο κτίριο από τα σχολεία που δεν χρησιμοποιούνται πλέον, πράγμα όμως που δεν προχώρησε γιατί θα χαθεί η επαφή των παιδιών με ειδικές ανάγκες με άλλα παιδιά και αυτή η απομόνωση δεν θα είναι ότι καλύτερο για αυτά.
ΕΡΩΤΗΣΗ 8 Ποια είναι η σχέση της Ένωσης με τους Συλλόγους Γονέων; Κυρίως πότε και σε ποιες περιπτώσεις ζητούν τη συνδρομή σας; Η σχέση της Ένωσης με τους Συλλόγους Γονέων είναι άριστη. Ως Ένωση Γονέων εκπροσωπούμε Συλλόγους Γονέων από όλο το εύρος του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, ακούμε όλων των ειδών τα αιτήματα που φτάνουν σε εμάς, π.χ. κτιριακά, υποβολή υπομνημάτων στους αρμόδιους, ζητήματα συνεργασίας, οργάνωση ημερίδων, ομιλιών, σεμιναρίων, εκδηλώσεων εκδρομών κλπ. και συλλογικά σε συνεργασία με όλους τους συλλόγους και με συντονιστή την Ένωση τα αξιολογούμε, τα ιεραρχούμε και τα εντάσσουμε στο πρόγραμμα δράσης μας.
ΕΡΩΤΗΣΗ 9 Ως πρόεδρος της Ένωσης και φυσικά πάνω απ όλα γονιός, ποιες εκτιμάτε ότι είναι οι ελλείψεις στις υποδομές της περιοχής; Η περιοχή μας, μετά από το τελευταίο ΕΣΠΑ όπου παραλάβαμε το 1ο δημοτικό της Κάτω Αχαΐας, το δημοτικό του Λάππα και το Γυμνάσιο των Λουσικών, έχει καταφέρει και έχει καλύψει τις σχολικές υποδομές σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Τα μόνο σχολείο που στεγάζεται μόνο σε κοντέινερ είναι το 3ο Νηπιαγωγείο, ενώ σε κάποια άλλα, όπως π.χ. τα δημοτικά στη Λακκόπετρα και τα Σαγέικα, υπάρχουν και βοηθητικά κοντέινερ.
ΕΡΩΤΗΣΗ 10 Η περιοχή έχει ένα στολίδι. Το πρώτο βιοκλιματικό σχολικό κτίριο που λειτούργησε στην Ελλάδα. Αυτό που στεγάζει το 1ο δημοτικό σχολείο. Πώς εκτιμάτε ότι θα είναι το μέλλον της σχολικής στέγης στη δυτική Αχαΐα; Δυστυχώς το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) αυτή τη στιγμή δεν προβλέπει κανένα κονδύλι για κτιριακές υποδομές αλλά εγώ εύχομαι όλα τα σχολεία στη περιοχή μας να γίνουν κάποια στιγμή passive και βιοκλιματικά, με υποδομές για να καλύπτουν τις ανάγκες τους για ενέργεια και να μπορούν να έχουν πόρους για να καλύπτουν κάποιες από τις βασικές τους ανάγκες.