Τα ωραιότερα πράγματα τα φτιάχνουν οι παρέες! Είναι αλήθεια πέρα για πέρα. Μια παρέα ξεκίνησε το 1983 το Αχαγιώτικο Καρναβάλι και το έκανε θεσμό! Με αφορμή την έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού, αλλά και την προσμονή για το Αχαγιώτικο του 2016, πολλοί είναι οι πιστοί … του εθίμου που θυμούνται όμορφες στιγμές και τις κοινοποιούν στο facebook με την ευχή να είναι καλύτερο, πιο δυναμικό με φαντασία και έμπνευση!
achagia.blogspot.com
Αυτές τις φωτογραφίες ανέβασε ο Ανδρέας Μαχαίρας στο facebook.


Το πιο ξακουστό στη δυτική Ελλάδα μετά τη μεγάλη γιορτή της Πάτρας αλλά σίγουρα η πιο σοβαρή προσπάθεια από ανθρώπους της περιφέρειας που εκτός από αγάπη, μεράκι και «τρέλα» δεν έχουν τίποτε άλλο. Χρειάζεται όμως και κάτι άλλο για το Καρναβάλι; Μα φυσικά ο εθελοντισμός!
Το Αχαγιώτικο Καρναβάλι στηρίζεται στον εθελοντισμό που το καθιέρωσε εδώ και 30 χρόνια! Τα τελευταία χρόνια, όπως λέει στο dytikanea.gr ένας από τους «εμπνευστές» της ιδέας Γιώργος Ρεμπούτσικας, κάτι γίνεται από την πλευρά του δήμου για τη στήριξη του θεσμού. «Υπομονή και χρόνο χρειαζόμαστε και πιστεύω ότι έρχεται κάτι όμορφο…», μας εξομολογείται ο κ. Ρεμπούτσικας.
Δημήτρης Κολλιόπουλος και Γιώργος Ρεμπούτσικας. Οι δύο «αρχιερείς» του θεσμού. Το 1983 εμπνεύστηκαν και ίδρυσαν το Αχαγιώτικο Καρναβάλι.
Η μεγαλύτερη «δεξαμενή» των καρναβαλιστών και όλων όσοι συμμετείχαν στη μεγάλη γιορτή της Κάτω Αχαΐας, ήταν το σωματείο της Αχαγιάς 82, μας εξηγεί ο κ. Ρεμπούτσικας. Η τότε διοίκηση, τα μέλη και οι παίκτες του σωματείου αποτέλεσαν μια γερή και πλούσια μαγιά για τις γενιές των καρναβαλιστών που αγάπησαν και στήριξαν το θεσμό.
Ο Γιώργος Ρεμπούτσικας όμως θυμάται και άλλους πρωτεργάτες! Αντώνης Κότσαλης, Βασίλης Μαχαίρας, Κώστας Ρέλλος, Γιάννης Ζερδεβάς, Γιώργος Ροδόπουλος, Γιάννης Τακόπουλος, Σωτήρης Γκοτσόπουλος, Γιάννης Ανδρικόπουλος. «Μετά τον δεύτερο χρόνο, μπήκαν και άλλοι. Όπως τα Νιφορέικα, ο Άγιος Νικόλαος, σχολεία, σύλλογοι. Θυμάμαι την Ρούλα Τρουπή από το Λάππα που πάντα έβγαζε πολύ όμορφα γκρουπ. Θυμάμαι τον πρώτο μεγάλ χορό του 83 στο τέλος της παρέλασης στην Καλογριά… ωραία χρόνια! Είχαμε επίσης και τον δικό μας κρυμμένο θησαυρό. Με διαγωνισμούς χορού, παντομίμες και άλλα παιχνίδια…», θυμάται με νοσταλγία ο Γιώργος Ρεμπούτσικας.
Κατόπιν ο θεσμός ατόνισε. Δεκαετίες 88 και 89 δεν ήταν και πολύ «ζωηρός». «Οικονομικά δεν αντέχαμε άλλο. Δεν βοηθούσαν και πολύ στον δήμο», εξηγεί ο κ. Ρεμπούτσικας.
Το πείσμα όμως των Αχαγιωτών δεν το έβαλε κάτω! Η νέα φουρνιά, εθελοντές ιδιώτες με δικά τους χρήματα μα πάνω απ΄όλα αγάπη για τον τόπο τους και την παράδοση του Αχαγιώτικου Καρναβαλιού έχουν καταφέρει να προσδώσουν στο θεσμό νέο αέρα! «Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε επίσης κάτι να γίνεται και από την πλευρά του δήμου. Να φανταστείτε πριν από λίγα χρόνια αποκτήσαμε τον δικό μας χώρο, στις αποθήκες ΑΣΟ που μας παραχώρησε ο δήμος. Έτσι μπορούμε να κρατάμε εκεί τις κατασκευές μας και οτιδήποτε άλλο χρήσιμο για την επόμενη χρονιά χωρίς να αναγκαζόμαστε να φτιάχνουμε κάθε φορά και άλλα», εξηγεί ο Γ. Ρεμπούτσικας ο οποίος δεν παραλείπει να αναφερθεί στο «μαγικό χέρι» του Γιώργου Βούρδουλα. Ο διακοσμητής που έχει κάνει την Πάτρα να υποκλίνεται μπροστά στα άρματά του! «Τεράστια η βοήθεια του Γιώργου Βούρδουλα, όπως επίσης και του σιδηρουγρού Γιάννη Μπίκου που μας παραχωρούσε εργαλεία, υλικά, αλλά έβαζε και δική του δουλειά προκειμένου να φτιάξουμε τις καρναβαλικές κατασκευές μας», συμπληρώνει ο κ. Ρεμπούτσικας.
Το Αχαγιώτικο Καρναβάλι έχει παράδοση στα βραβεία. Τόσο στα άρματα όσο και τις στολές. Η Πάτρα τους έχει παραδεχθεί και φυσικά τους βραβεύει! Βοήθησε όμως και αυτή λίγο… «Η Πάτρα μας έδωσε την τεχνογνωσία. Όταν ήμασταν άπειροι, όταν δεν είχαμε τον σταθερό μας χώρο, τα υλικά και τα εργαλεία άνθρωποι από την Πάτρας μας βοήθησαν τότε πάρα πολύ. Πρέπει να το πούμε αυτό», σημειώνει ο Γ. Ρεμπούτσικας.
Όπως εξηγεί στο dytikanea.gr ο κ. Ρεμπούτσικας κάποτε έτρεχαν στους δρόμους της Κάτω Αχαΐας χιλιάδες καρναβαλιστές. Τώρα ζήτημα είναι αν θα φτάσουν τους 200. Ο ίδιος εκτιμά ότι η οικονομική κρίση έχει «χτυπήσει» και το Αχαγιώτικο Καρναβάλι. Όμως δηλώνει αισιόδοξος. Δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Το Αχαγιώτικο Καρναβάλι είναι στο αίμα του. Κυλάει στις φλέβες του όπως και σε όλους τους Αχαγιώτες που στο μέλλον θα το κάνουν ακόμη καλύτερο και πιο ξακουστό!
«Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια ώστε να αποκτήσει πάλι την αίγλη που είχε. Και σε αυτό σημερινή δημοτική αρχή βοηθάει πολύ. Επίσης σημαντικότατη είναι η βοήθεια των απλών πολιτών. Θα δούμε. Υπομονή και χρόνο θέλουμε. Και σίγουρα θα έρθει κάτι καλό», καταλήγει ο κ. Ρεμπούτσικας και φυσικά το ευχόμαστε!
Δείτε φωτογραφίες από το αρχείο του dytikanea.gr