12/07/2021 – 13:33
Συνεχείς συσκέψεις πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού, σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, με στόχο να χτιστεί το τείχος ανοσίας και να μπει φρένο στη μετάλλαξη Δέλτα.
Σε ανακοινώσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό θα προχωρήσει μέχρι αύριο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη, μέχρι αύριο o Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της Κυβέρνησης που αφορούν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένα πεδία, καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων από το τέλος αυτής της εβδομάδας.
Σε ότι αφορά στην εστίαση και τη λειτουργία των κλειστών χώρων, η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες οδήγησε την κυβέρνηση σε επανεξέταση των μέτρων. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, επικρατέστερο φέρεται να είναι το σενάριο που θα αφορά στην είσοδο σε κλειστούς χώρους μόνο των εμβολιασμένων.
Για ποιους θα καταστεί άμεσα υποχρεωτικός ο εμβολιασμός
Η ανησυχία για το πως θα αντιμετωπιστεί ένα 4ο κύμα πανδημίας, ειδικά από το φθινόπωρο που οι περισσότερες δραστηριότητες θα μεταφερθούν σε εσωτερικούς χώρους οδηγεί στην απόφαση για επίσπευση των υποχρεωτικών εμβολιασμών, με τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ να είναι οι πρώτοι που θα επιστρατευθούν εντός του Ιουλίου. Επόμενη ομάδα είναι οι υγειονομικοί, και πρόθεση της κυβέρνησης είναι η υποχρεωτικότητα να ξεκινήσει το αργότερο στις αρχές Αυγούστου.
Η δυσκολία εντοπίζεται στον καθορισμό των κυρώσεων για όσους επιμείνουν να μην εμβολιάζονται, καθώς «η μετακίνηση σε μη μάχιμες θέσεις δεν μπορεί να θεωρείται ποινή», όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. Αυτό που εξετάζεται είναι η αναστολή εργασίας ή η διαθεσιμότητα με τις ανάλογες μισθολογικές επιπτώσεις. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τους υπόλοιπους τομείς στους οποίους θα καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και να παρουσιαστεί ένα συνολικό σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης. Η εκτενής επεξεργασία αυτού του σχεδίου είναι και ένας από τους λόγους που οι ανακοινώσεις μετατίθενται για τις επόμενες ημέρες.
Πληροφορίες για υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων στα ΜΜΜ
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου μελετά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στα ΜΜΜ και σε κρίσιμους τομείς για την λειτουργία του κράτους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται υποδομές παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος και αερίου, όπως μονάδες της ΔΕΗ, εργαζόμενοι σε ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΣΦΑ και εταιρειών ύδρευσης. Στο προσκήνιο έχει έλθει και η υποχρεωτικότητα για τα σώματα ασφαλείας και τους στρατευσίμους, ενώ προς το παρόν φαίνεται να απομακρύνεται για τους εκπαιδευτικούς, με τη σχετική συζήτηση να μετατίθεται λίγο πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα επικρατούν.
Νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ανέφερε για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς πως «σε πρώτη φάση θα αφορά εργαζόμενους σε μονάδες κοινωνικής φροντίδας, με χρόνια νοσήματα, με ηλικιωμένους, με ΑΜΕΑ και σε δεύτερη φάση για το υγειονομικό προσωπικό της χώρας», διευκρίνισε.
Στην Ιερά Σύνοδο Κικίλιας, Τσιόδρας την Τρίτη
Σημειώνεται πως πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για υποχρεωτικό εμβολιασμό των κληρικών δεν επιβεβαιώνονται. Υπενθυμίζεται πάντως ότι αύριο Τρίτη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας θα παραστούν στην Ιερά Σύνοδο και θα μιλήσουν στους μητροπολίτες για την ανάγκη του εμβολιασμού, θυμίζοντας ότι δύο από αυτούς έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό.
Γεωργαντάς: 18-20 Ιουλίου ξεκινούν οι αιτήσεις από τους νέους για τα 150 ευρώ
Από πλευράς του, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ προανήγγειλε το άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων από τους νέους που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου προκειμένου να λάβουν την οικονομική ενίσχυση των 150 ευρώ (freedom pass).
«Η εφαρμογή για το freedom pass των νέων θα είναι διαθέσιμη 18-20 Ιουλίου για να μπορέσει ο νέος, ο οποίος είτε είχε εμβολιαστεί νωρίτερα είτε έχει εμβολιαστεί τώρα με την πρώτη δόση, να κάνει την αίτησή του, να γίνει διασταύρωση ότι πράγματι εμβολιάστηκε και μετά από 24 ώρες με μια χρεωστική ψηφιακή κάρτα να λάβει τα 150 ευρώ», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη των νέων ραντεβού, επισήμανε ότι από τις 28 Ιουνίου που ανακοινώθηκαν το freedom pass και τα άλλα μέτρα μέχρι και σήμερα έχουν μπει στο σύστημα περίπου 330.000 νέοι συμπολίτες. «Από αυτούς οι 90.000 είναι ηλικίας 18-25 ετών είναι 90.000. Οι μισοί περίπου είναι 18-35 ετών, αλλά σε όλες τις ηλικίες, ακόμα και στους 80 ετών, προστίθενται ραντεβού» διευκρίνισε ο ίδιος.
Ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε ικανοποιημένος από την πορεία των εμβολιασμών τονίζοντας ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου είναι εφικτό να έχουν εμβολιαστεί περίπου 7 εκατ. πολίτες με την πρώτη δόση.
«Οι εμβολιασμοί της πρώτης δόσης κυμαίνονται ανάμεσα σε 40.000-45.000 την ημέρα. Είναι ένας πολύ ικανοποιητικός ρυθμός που θέλουμε να διατηρηθεί, γιατί 45.000 εμβολιασμοί πρώτης δόσης την ημέρα σημαίνει για τον κάθε μήνα περίπου 1,1 εκατ. νέους συμπολίτες μας που εισέρχονται στο σύστημα κι εμβολιάζονται. Αυτό μας κάνει να ελπίζουμε ότι με αυτό τον τρόπο μπορούμε αρχές Σεπτεμβρίου να έχουμε πάνω από 7 εκατ. εμβολιασμένους συμπολίτες μας με την πρώτη δόση», εξήγησε.
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι πέρα από τις στοχευμένες δράσεις που έχουν ανακοινωθεί για τα απομακρυσμένα σημεία της χώρας, όπως για παράδειγμα στην Κρήτη, βρίσκεται σε εξέλιξη και το σχέδιο πόρτα- πόρτα. «Σε κάθε χωριό ήδη συγκεντρώνονται τα στοιχεία αυτών που δεν μπορούν να μετακινηθούν έτσι ώστε όταν είναι έτοιμοι οι ιδιώτες γιατροί να μπορέσουν να τους επισκεφθούν για να κάνουν τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς», είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ερωτηθείς σχετικά με το πόσα πιστοποιητικά έχουν εκδοθεί, επισήμανε ότι μέχρι πριν 3-4 μέρες είχαν εκδοθεί 1,3 εκατ. ευρωπαϊκά ψηφιακά πιστοποιητικά Covid, εκ των οποίων τα 1,15 εκατ. αφορούσαν πιστοποιητικά εμβολιασμού κι επιπλέον 3 εκατ. βεβαιώσεις εμβολιασμού ή νόσησης.