“Βούηξε” ο τόπος στην Κάτω Αχαία με είδηση που αφορούσε σε “διαπληκτισμό” δύο προσώπων που κατέχουν θέση στη Δημοτική Αρχή.
Η συντακτική ομάδα του dytikanea.gr έλαβε την πληροφορία από το απόγευμα της Τετάρτης και ως είχε υποχρέωση, στα πλαίσια των κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας διερεύνησε το περιστατικό.
Το πρώτο σκέλος της πληροφορίας αφορούσε σε αυτόπτες μάρτυρες οι οποίοι ωστόσο δεν ήθελαν επωνύμως να αναφερθούν στη μαρτυρία τους, μην αναλαμβάνοντας προφανώς καμία ευθύνη για τις περεταίρω συνέπειες της δημοσίευσης. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην οτι η πληροφορία που μεταφέρουν δεν είναι ακριβής.
Το δεύτερο και σημαντικότερο σκέλος της πληροφορίας αφορούσε στους φερόμενους ως πρωταγωνιστές που επεισοδίου που ερωτήθηκαν, όπως επιβάλλεται.
ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ διέψευσαν οτι ήσαν πρωταγωνιστές επεισοδίου και μάλιστα το διέψευσαν εμφατικά
Συμπέρασμα: Όταν οι πρωταγωνιστές αρνούνται και οι αυτόπτες απλώς μεταφέρουν, το περιστατικό επισήμως δεν υφίσταται.
Ανεπισήμως; θα ρωτήσει κανείς. Η απάντηση στο ερώτημα είναι αυτονόητη: Η δημοσιογραφία αναζητά στοιχεία και αποδείξεις. Αν δεν υπάρχουν τότε δεν υπάρχει είδηση αλλά φήμη που τροφοδοτείται. Γι’ αυτήν, την ευθύνη και την αρμοδιότητα δεν φέρει ο δημοσιογράφος