Πριν λίγες ημέρες, σε ραδιοφωνική μου συνέντευξη, δήλωσα πως υπάρχει ενδιαφέρον και σχέδιο για την ανάπτυξη τής Αχαΐας. Στο πλαίσιο τής προεκλογικής μου παρουσίας και των προεκλογικών μου παρεμβάσεων, θεωρώ χρέος μου ν’ αναφερθώ σε αυτό το σχέδιο αναλυτικότερα και να το επικοινωνήσω στους συμπολίτες μου.
Οι σπουδές μου και η επαγγελματική μου δραστηριότητα τα τελευταία 30 χρόνια, εντός και εκτός Ελλάδος, μ’ έφεραν σ’ επαφή με σημαντικούς ανθρώπους και παράγοντες των αγορών, με τους οποίους εξακολουθώ και συνεργάζομαι. Σε συζητήσεις μου και κυρίως στην αναζήτηση λύσεων για την Αχαΐα, αρκετές φορές έγινα αποδέκτης ενδιαφέροντος για μια περιοχή, όπως είναι ο νομός μας, με φυσικό πλούτο και πόρους. Μια περιοχή που συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να γίνει ελκυστική προς επένδυση. Συνδυάζει τη θάλασσα με το βουνό, διαθέτει τουριστικούς προορισμούς και, το σημαντικότερο, διαθέτει Πανεπιστήμιο και Τεχνολογικά Ιδρύματα, χώρους που παράγουν ιδέες .
Στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία είμαι σε θέση, όχι μόνον να προτείνω, αλλά να ανακοινώσω πως εδώ και καιρό βρίσκομαι σε επαφή και συζητήσεις με ξένους και εγχώριους επενδυτές (funds) που αναζητούν διεξόδους και τρόπους επένδυσης στην Αχαΐα. Ειδικότερα, με την προοπτική ολοκλήρωσης των έργων υποδομής κατά τα έτη 2017 και 2018, έχει διερευνηθεί και ήδη χαρτογραφηθεί το ενδιαφέρον για την περιοχή μας, προκειμένου να ιδρυθούν εταιρίες στους τομείς κτηνοτροφίας-γαλακτοπαραγωγής και τυροκομίας, αλλαντοποιίας, αιθέριων ελαίων, καθώς και διαχείρισης αποβλήτων (ζωικών και μη). Σε δεύτερη φάση δε η ενίσχυση του ερευνητικού έργου τομέων του Πανεπιστημίου –εφόσον το επιτρέψει η αλλαγή κουλτούρας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων- εκτιμάται ότι θα προσδώσει στην περιοχή μας την αναγκαία διαφοροποίηση τόνωσης που τόσο λείπει τα τελευταία χρόνια.
Είμαι σε θέση να ενημερώσω πως οι επαφές μου έχουν προχωρήσει στον βαθμό εκείνο συντονισμού επισκέψεων και χαρτογράφησης του Νομού μας από τους ξένους , διακριτικά χωρίς κορώνες και τυμπανοκρουσίες, τόσο, ώστε, εφόσον διαφοροποιηθεί επιτέλους ένα «μετά κρίσης» θετικό επενδυτικό κλίμα, να είναι δυνατή η υλοποίηση συγκεκριμένων εγχειρημάτων. Είναι ίσως η πρώτη φορά –με εξαίρεση την θεωρητική προσέγγιση του αυτοκινητοδρομίου, που δύσκολα θα υλοποιηθεί άλλωστε-, που παρουσιάζεται ένας επενδυτικός σχεδιασμός και προτείνεται η υλοποίηση έργων άνω των 40 εκ. ευρώ και με βάση δημιουργίας 600 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα (άμεσα και έμμεσα), με σχετικά βραχυπρόθεσμη προοπτική.
Πρόκειται για υλοποίηση καινοτόμων ιδεών και όχι ολοκλήρωση εν εξελίξει έργων, όπως δρόμοι, λιμάνια και σιδηρόδρομοι, που απλώς κάποιοι διοικητές Οργανισμών αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν τις συμβατικές υποχρεώσεις του Δημοσίου, με αποσπασματικά και βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα
Η εισροή ξένων κεφαλαίων, αυτό που κοινώς ονομάζεται ζεστό χρήμα, μπορεί να δώσει λύση στην ανεργία και διέξοδο στους νέους, η πλειονότητα των οποίων είναι επαρκώς καταρτισμένοι και μορφωμένοι, για να εφαρμόσουν και να συμμετάσχουν σε έργα πρωτοποριακά και καινοτόμα.
Πεποίθησή μου είναι ότι η εποχή του «κρατισμού» έχει παρέλθει, το βιώσαμε άλλωστε μέσα στην κρίση, και οφείλουμε να στραφούμε σε νέες μορφές χρηματοδότησης, πλην των κρατικών και ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.