Με ανησυχητικούς ρυθμούς εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα ο καταρροϊκός πυρετός των μηρυκαστικών, μια ασθένεια με καταστροφικές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία. Από τον Μάιο, οπότε και εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού επί ελληνικού εδάφους στον νομό Λακωνίας, η ασθένεια έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα (με αναρίθμητα κρούσματα και στη δυτική Ελλάδα) και έχει προσβάλει εκατοντάδες χιλιάδες ζώα, γεγονός στο οποίο έχει συντελέσει και η αδράνεια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Προ ημερών η η πρόεδρος του ΠΚΣ Αθηνά Τραχήλη, είχε δηλώσει ότι στη δυτική Αχαΐα τα κρούσματα άρχισαν να εμφανίζονταν το Σεπτέμβριο και είναι πολλά. Ενώ σοβαρό πρόβλημα εμφανίζεται και στους όμορους δήμους Ερυμάνθου και Καλαβρύτων.
Το υπουργείο έχει περιορίσει τη δράση του για την αντιμετώπιση της ασθένειας στον μαζικό εντομοκτόνο ψεκασμό των στάβλων, στην αναμονή μέχρι να αποδειχθεί το ποσοστό φυσικής ανοσίας και στην πίστωση αποζημίωσης για τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί από τις απώλειες των ζώων.
Η προσέγγιση αυτή, ωστόσο, όπως καταγγέλλει στο σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος (ΠΚΣ), βάσει επιστημονικής βιβλιογραφίας αλλά και όπως αποδεικνύεται στην πράξη, μπορεί να αποβεί καταστροφική, καθώς δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα αποτελεσματικά.
Τουναντίον, υπάρχει η δυνατότητα μαζικού εμβολιασμού των μηρυκαστικών ώστε να παρεμποδιστεί άμεσα η εξάπλωση του ιού, λύση που επιδοτείται πλήρως από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ενδείκνυται από την επιστημονική κοινότητα. Κι ενώ το υπουργείο δηλώνει άγνοια για τη δυνατότητα επιδοτούμενου εμβολιασμού και κομπάζει για την έγκριση πίστωσης 6,5 εκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση για τα έξοδα ψεκασμού και τις απώλειες ζώων, οι συνέπειες από τη ραγδαία εξάπλωση της ασθένειας σπέρνουν ανησυχία και πανικό στους κτηνοτρόφους όλης της επικράτειας, όπως αναφέρει η “Εφημερίδα των Συντακτών”.
Εχουν προσβληθεί 207.000 ζώα
Τα επίσημα στοιχεία του κράτους αναφέρουν ότι έχουν προσβληθεί 207.000 μηρυκαστικά, από τα οποία έχει πεθάνει λόγω της ασθένειας περίπου το 10%.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, όμως, στην πραγματικότητα έχουν προσβληθεί και πεθάνει πολύ περισσότερα ζώα, γεγονός που αποκρύπτουν από τις αρχές πολλοί κτηνοτρόφοι υπό τον φόβο της καραντίνας. Η ευρεία εξάπλωση του ιού, που εξασθενεί ή και σκοτώνει τα μηρυκαστικά, αναμένεται να προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στη φετινή παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, βασικού και αναπόσπαστου κομματιού της ελληνικής οικονομίας.
Το μοναδικό ίσως καθησυχαστικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι ο ιός δεν ευδοκιμεί κατά τη χειμερινή περίοδο, κάτι που δεν είναι όμως αρκετό από μόνο του για να εξαλειφθεί το πρόβλημα.
Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του ΠΚΣ, «είναι προφανές ότι οι παραλείψεις των ιθυνόντων είναι εγκληματικές. Ηδη έχουν αποβιώσει πολλά ζώα σε κτηνοτροφικές μονάδες με ανυπολόγιστη οικονομική καταστροφή για τους κτηνοτρόφους, χωρίς βεβαίως να ξεχνάμε την περιβαλλοντική επιβάρυνση και τις δραματικές συνέπειες στην τροφική αλυσίδα εμάς των ιδίων. Απευθύνουμε έκκληση προς τον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων, το σύνολο του πολιτικού κόσμου να αντιμετωπίσουν το θέμα και να φροντίσουν για την επίλυσή του άμεσα, ακριβώς επειδή αποτελεί θέμα μείζονος σημασίας για τη Δημόσια Υγεία και την Εθνική Οικονομία».
Η Πατρινή πρόεδρος του συλλόγου, Αθηνά Τραχήλη, από τη μεριά της, διαβεβαιώνει στην “Εφημερίδα των Συντακτών” ότι «το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η προάσπιση της υγείας και της ευζωίας των ζώων και η προστασία του πολύπαθου κλάδου των κτηνοτρόφων».
Δείτε προηγούμενο ρεπορτάζ του dytikanea.gr