Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
Στα 3 ευρώ αναμένεται να κυμανθεί φέτος η τιμή του λαδιού με τους παραγωγούς να παίρνουν ανάσα, καθώς η προηγούμενη χρονιά δεν ήταν καλή για την … τσέπη τους. “Όποιος έχει φέτος ελιές θα πάρει καλά λεφτά”, λέει στο dytikanea.gr, ο παραγωγός Αλέξης Δημητρακόπουλος από την Φώσταινα. Στην δυτική Αχαΐα όπως εξηγούν παραγωγοί και ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων, η παραγωγή φέτος θα είναι αυξημένη κατά 30% σε σχέση με πέρσι.
Στα χωριά που στηρίζονται κατ εξοχήν στην παραγωγή λαδιού, στον κάμπο της δυτικής Αχαΐας, οι ελιές είναι “φορτωμένες”. Ενώ σε περιοχές που πέρσι “χτύπησε” η ακαρπία λίγο πιο βόρεια του δήμου, φαίνεται ότι η φεινή σοδειά θα αποζημιώσει τους παραγωγούς.
Η ελαιοκομική περίοδος έχει ξεκινήσει στη δυτική Αχαΐα. Σε γενικές γραμμές οι παραγωγοί είναι ικανοποιημένοι. Όπως εξηγεί ο κ. Δημητρακόπουλος όσοι έχουν ελιές άνω των 150 με 200 ετών τις λεγόμενες “χοντροελιές”, δεν θα έχουν πολύ καρπό, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Αντίθετα, οι λεγόμενες σταφιδοελιές, τις οποίες συναντάμε σε μεγαλύτερη έκταση στη δυτική Αχαΐα η παραγωγή τους φέτος θα αυξηθεί κατά 30% σε σχέση με πέρσι. Σε πολύ καλά επίπεδα θα κινηθεί η παραγωγή στα χωριά του κάμπου (Γομοστό, Νιφορέικα, Λάππα, Βάρδα κα).
Σε ότι αφορά την τιμή του λαδιού οι εκτιμήσεις λένε ότι θα κυμανθεί από 2,80 έως 3 ευρώ. Τη στιγμή που πέρσι η τιμή του λαδιού κυμάνθηκε από 2,20 έως 2,70 ευρώ.
Παράλληλα, σημαντικό ρόλο παίζει σύμφωνα με τους παραγωγούς το ότι η πρώτη στη λίστα χώρα που παράγει λάδι Ισπανία, φέτος δεν είναι η χρονιά της.
Από τον κ. Βασίλη Ταπεινό που διατηρεί ελαιτριβείο στο Ματαράγκα, επίσης μαθαίνουμε, για την καλή απόδοση του καρπού φέτος. Ο κ. Ταπεινός συμπληρώνει και μια άλλη παράμετρο που σχετίζεται με την εν γένει δυσμενή κατάσταση των νοικοκυριών στα χωριά. “Μπορεί να έχουν όλοι λάδι, όμως από τον Απρίλιο όλοι θα ξεμείνουν. Κι αυτό, γιατί λόγω της οικονομικής κρίσης όλοι θα σπεύσουν να το πουλήσουν”, εξηγεί ο κ. Ταπεινός.
Σύμφωνα με τα προσωρινά ακόμη στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου έκλεισε στους 3.164.000 τόνους, κατά 32% αυξημένη σε σύγκριση με της περασμένης περιόδου. Τα οριστικά αποτελέσματα αναμένονται στα τέλη Νοεμβρίου. Η παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου κυμαίνεται στους 2.996.000 τόνους και οι εισαγωγές και εξαγωγές έφτασαν συνολικά τους 797.000 και 790.000 τόνους αντίστοιχα.