
1. Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που αναλάβετε Αντιδήμαρχος Οικονομικών. Ποιος ήταν ο μεγαλύτερος σκόπελος που βρήκατε μπροστά σας και γιατί;
Αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος σκόπελος που αντιμετωπίζουν όλοι όσοι κατέχουν την θέση της διαχείρισης των οικονομικών σε κάθε οργανισμό είναι ότι τα διαθέσιμα οικονομικά δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες. Αυτή η παραδοχή ισχύει για όλες τις εποχές, πόσο μάλλον σήμερα που διανύουμε μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης και στενότητας των οικονομικών πόρων.
Εξίσου σημαντικός σκόπελος με τα Οικονομικά είναι και η υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου. Προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις στο πρόβλημα εκ των ενόντων, αλλά πολύ φοβούμαι ότι σε λίγο καιρό ούτε αυτό θα είναι δυνατό με ότι αυτό συνεπάγεται για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Δήμου.
2. Εκτιμάται ότι με την πρόσληψη των 12 ατόμων μέσω ΑΣΕΠ στον Δήμο θα λυθούν τα προβλήματα στις υποδομές των υπηρεσιών;
Φυσικά και θα λυθούν πολλά προβλήματα. Πρώτα και κύρια θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τα προβλήματα καθημερινότητας των δημοτών, με έμφαση την Αγροτική Οδοποιία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί σήμερα αποτελεί το γεγονός ότι ενώ ο Δήμος διαθέτει 6 μηχανήματα έργου, έχει μόνο έναν υπάλληλο για να τα θέσει σε κίνηση. Για τον λόγο αυτό όταν αρχικά μας ζητήθηκε από το Υπουργείο η κατάθεση πρότασης για την πρόσληψη 5 μονίμων υπαλλήλων μέσο ΑΣΕΠ εμείς ζητήσαμε οι 3 από τους 5 να είναι χειριστές μηχανημάτων έργου.
3. Πρόσφατα ο Δήμαρχος με απόφαση του προχώρησε στην απόλυση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου. Ποια είναι η θέση σας για το ζήτημα αυτό;
Η θέση του Γενικού Γραμματέα είναι επιτελική και εξαιρετικά κρίσιμη στην λειτουργία του Δήμου τόσο από πολιτική όσο και από διοικητική σκοπιά. Ο Γενικός Γραμματέας είναι πρόσωπο που χαίρει της απολύτου εμπιστοσύνης του Δημάρχου και ανήκει στους στενούς του συνεργάτες. Ακριβώς για τους λόγους αυτούς και ο νομοθέτης έχει προβλέψει ώστε η στελέχωση της να είναι απόφαση που ανήκει αποκλειστικά στον Δήμαρχο και σε κανέναν άλλο.
Ο Βασίλης Χρονόπουλος ως Γενικός Γραμματέας του Δήμου από το 2011 μέχρι και την πρόσφατη απόλυση του υπήρξε άψογος στην άσκηση των καθηκόντων του. Προσωπικά συνεργάστηκα αρκετές φορές μαζί του και οφείλω δημόσια να πω ότι ήταν ένας άνθρωπος με ήθος, άριστο επαγγελματισμό, εργατικότητα, ανιδιοτέλεια, γνώστης των θεμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δημόσιας Διοίκησης και γενικότερα ήταν ένας μετακλητός υπάλληλος που προσέφερε πολλές και σημαντικές υπηρεσίες στον Δήμο επιτελώντας τον ρόλο του με εξαιρετική επιτυχία.
Όταν ο Δήμαρχος με κάλεσε στο γραφείο του και μου εξέθεσε την πρόθεση του να προχωρήσει στην αλλαγή του Γενικού Γραμματέα του Δήμου του εξέφρασα ανεπιφύλακτα και χωρίς περιστροφές τις απόψεις μου. Για λόγους πολιτικής δεοντολογίας δεν θα ήθελα να τις εκφράσω δημόσια δεδομένου ότι η στελέχωση της θέσεως του Γενικού Γραμματέα είναι αρμοδιότητα που ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον Δήμαρχο.
Το έχω πει πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα το πω και σε εσάς. Προσωπικά δεν με απασχολεί αν θα συνεχίσει ή όχι την λειτουργία της η ΔΕΥΑ Δυμαίων, εκείνο που με απασχολεί και είναι το πραγματικό πρόβλημα είναι αν θα έχουμε νερό στις βρύσες μας. Αυτό είναι το ζητούμενο και το ποιο κρίσιμο.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑ δεν είναι ούτε σύνθετο, ούτε πολυδιάστατο. Είναι πάρα πολύ απλό. Το κρίσιμο είναι να καταλάβουμε όλοι, δημότες και δημοτικοί άρχοντες, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, ότι η ύδρευση και η αποχέτευση στην περιοχή μας είναι αρμοδιότητες που ασκούνται από τον Δήμο και ότι είναι υπηρεσίες ανταποδοτικές, δηλαδή δεν επιχορηγούνται από πουθενά και στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο στα δικά τους έσοδα που δεν είναι άλλα από τους λογαριασμούς ύδρευσης που λαμβάνουμε.
Τώρα αν αυτοί οι λογαριασμοί δεν εκδίδονται ή δεν πληρώνονται τότε αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις υπηρεσίες που μας παρέχονται. Αυτό ισχύει είτε η υπηρεσία λειτουργεί με την μορφή της Δημοτικής Επιχείρησης όπως συμβαίνει σήμερα, είτε ως υπηρεσία του Δήμου.
Δεδομένου τώρα ότι η υπηρεσία αυτή εκτός από ανταποδοτική πρέπει να είναι και ισοσκελισμένη δηλαδή να μην παράγει κέρδη ή ελλείμματα καταλαβαίνετε ότι τον λογαριασμό που λαμβάνουμε θα πρέπει ΟΛΟΙ ΜΑΣ να τον ΕΞΟΦΛΟΥΜΕ. Εκεί βρίσκετε το μυστικό. Όλα τα υπόλοιπα λέγονται απλώς για να βρισκόμαστε σε συζήτηση.
Κλείνοντας σας τονίζω και πάλι ότι ζωτικής σημασίας ζήτημα για την ύδρευση είναι να εκδίδονται τακτικά οι λογαριασμοί από την αρμόδια υπηρεσία και να εξοφλούνται έγκαιρα και ακέραια από τους καταναλωτές.
5. Φαίνεται ότι για μια ακόμη φορά η Δυτική Αχαΐα βγαίνει εκτός του “κάδρου” της κυβερνητικής πολιτικής. Από τον Πρωθυπουργό στην Πάτρα, δεν ακούσαμε κάτι καλό για την περιοχή. Εξετάζετε ενδεχόμενο, πιο ζωηρής παρέμβασης από την πλευρά του Δήμου για τα ακανθώδη ζητήματα;
Δυστυχώς το αναπτυξιακό συνέδριο που πρόσφατα διεξήχθη στην Πάτρα μόνο δυσάρεστες ειδήσεις έκρυβε για την Δυτική Αχαΐα.
Η άρδευση του κάμπου που είναι το κύριο ζήτημα που μας απασχολεί και που είναι θέμα ζωής και θανάτου για την τοπική οικονομία ξεχάστηκε. Πρωθυπουργός και Υπουργοί δεν έβγαλαν άχνα.
Το αίτημα μετατροπής του αεροδρομίου Αράξου σε αεροδρόμιο μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo) ούτε που θίχτηκε. Η παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής πριν καν αρχίσει πάει περίπατο.
Το αίτημα της Νότιας Χάραξης στην ουσία απορρίφτηκε. Πολύ σύντομα η περιοχή μας θα κατακρεουργηθεί. Η Δυτική Αχαΐα θα αποκοπή από την Πάτρα. Η πρόσβαση μας θα γίνεται είτε πληρώνοντας ακριβά διόδια, είτε σε βάρος του χρόνου και της ασφάλειας μας.
Πρόθεση μας είναι να διεκδικήσουμε δυναμικά και με έντονο τρόπο αυτά που μας ανήκουν. Σε πρώτη φάση σχεδιάζουμε για τον προσεχή Μάιο την διενέργεια αναπτυξιακού συνεδρίου του Δήμου μας.
Στις εργασίες του συνεδρίου θα συμμετάσχουν όλοι. Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Βουλευτές, Φορείς, Κόμματα κλπ θα κληθούν να πάρουν σαφείς και ξεκάθαρες θέσεις για τα ζητήματα που απασχολούν την Δυτική Αχαΐα. Άλλοι με πράξεις και άλλοι με δεσμεύσεις, καθείς ανάλογα με τον θεσμικό του ρόλο.
Στόχος μας είναι μέσα από το συνέδριο να αναδείξουμε τις προοπτικές της περιοχής, αλλά κυρίως να διεκδικήσουμε λύσεις και σαφή χρονοδιαγράμματα για τα προβλήματα που μας απασχολούν. Μετά το συνέδριο θα επιδιώξουμε να συναντηθούμε με τους αρμόδιους κατά περίπτωση υπουργούς για να συζητήσουμε λύσεις στα προβλήματα μας με βάση τα συμπεράσματα του.
Σκοπεύουμε αν δεν βρούμε την απαιτούμενη ανταπόκριση να προβούμε ακόμα και σε δυναμικές κινητοποιήσεις και δράσεις. Πιστεύουμε στον ειλικρινή διάλογο. Δεν είμαστε θιασώτες των ακραίων λύσεων. Αυτό που συμβαίνει με τα μεγάλα ζητήματα της Δυτικής Αχαΐας δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Να γίνει κατανοητό από όλους, η Δυτική Αχαΐα δεν μπορεί και κυρίως δεν αντέχει να περιμένει άλλο.

6. Ποια είναι η θέση σας σε όσα ακούγονται περί αλλαγής πολιτικού “στρατοπέδου” σε ότι αφορά τις επιλογές σας για τις επόμενες δημοτικές εκλογές;
Σας ευχαριστώ για την ερώτηση γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω με τον ποιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο τα πράγματα πάνω στο ζήτημα αυτό. Το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, όχι μόνο δεν υφίσταται, παρά τα όσα λέγονται και ακούγονται, αλλά ούτε με απασχόλησε ποτέ, ούτε με απασχολεί.
Το 2014 μετά την απόφαση του τότε Δημάρχου Ανδρέα Παναγιωτόπουλου να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, έκανα τις επιλογές μου λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, καθώς και τις υποψηφιότητες που είχαν κατατεθεί. Έναντι όλων αυτών τόσο η στάση, όσο και οι επιλογές μου, εξακολουθούν να ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ και να με ΔΕΣΜΕΥΟΥΝ.
Δική μου δουλειά και υποχρέωση είναι να μπορέσει η παρούσα Δημοτική Αρχή με επικεφαλής τον Δήμαρχο Χρήστο Νικολάου να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον Δήμο μας.
Αγώνας και αγωνία μου είναι να μπορέσει η παρούσα Δημοτική Αρχή με την δουλειά και την συμμετοχή όλων να υλοποιήσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί στον λαό της Δυτικής Αχαΐας.
Με βάση τα πεπραγμένα μας θα κριθούμε και θα διεκδικήσουμε την ψήφο των συμπολιτών μας στις επόμενες Δημοτικές Εκλογές. Για τον λόγο αυτό καθήκον μας είναι να εντοπίζουμε τα λάθη, τις ολιγωρίες και τις παραλείψεις μας και να προσπαθούμε να τις διορθώσουμε και να μην τις επαναλαμβάνουμε.
7. Ποια είναι η άποψή σας για το ζωηρό ενδιαφέρον που υπάρχει από νέους υποψηφίους για το Δημαρχιακό Θώκο;
Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν βλέπω να υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από νέους υποψηφίους για τον Δημαρχιακό Θώκο, τουλάχιστον στο προσκήνιο. Προς το παρόν μόνο ένας νέος υποψήφιος έχει εκφράσει δημόσια το ενδιαφέρον του. Στο παρασκήνιο, στους διαδρόμους και στα παραπολιτικά πηγαδάκια λέγονται και ακούγονται πολλά. Προσωπικά αν δεν δω κινήσεις και κυρίως δηλώσεις δημόσια και στο προσκήνιο δεν μπορώ να δεχθώ κάποιον ως υποψήφιο.
Βέβαια πρέπει να ομολογήσω ότι είναι αρκετά νωρίς για να εκφράσει καθένας μας δημόσια την πρόθεση του να διεκδικήσει τον Δημαρχιακό Θώκο. Με δεδομένη την παράταση της θητείας, σύμφωνα και με τις επανειλημμένες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, απέχουμε από τις εκλογές 19 μήνες, χρονικό διάστημα που είναι αρκετά μεγάλο. Η εκλογολογία δεν εξυπηρετεί κανέναν και σε τίποτα. Όποιος την ανοίξει από τόσο νωρίς μάλλον θα καεί ή στην καλύτερη γι’ αυτόν περίπτωση να κατοχυρώσει την θέση του ως υποψήφιος για να είναι υποψήφιος Δήμαρχος.
Γενικότερα θεωρώ ότι είναι πολύ θετικό φαινόμενο να υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από πολλούς συνδημότες να θέσουν υποψηφιότητα για την θέση του Δημάρχου, έστω και σαν πρόθεση. Το δεδομένο αυτό πέρα από το ότι αποτελεί δείγμα του ενδιαφέροντος που υπάρχει στην τοπική κοινωνία για την πορεία, το μέλλον και τις προοπτικές του τόπου, βοηθά και την Δημοτική Αρχή να εντατικοποιήσει την δουλειά, τις ενέργειες και τις δράσεις της.
8. Ποια είναι η άποψή σας για τις κυοφορούμενες αλλαγές στον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και την εφαρμογή της απλής αναλογικής;
Η κυβέρνηση επικεντρώνει την νομοθετική της παρέμβαση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κυρίως στην εφαρμογή της Απλής Αναλογικής. Οι ανάγκες της όμως είναι διαφορετικές και πολύ πιο σημαντικές από την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Η λειτουργία των Δήμων αυτή την στιγμή βρίσκεται σε πολύ οριακό επίπεδο και απαιτούνται παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που θα τους βγάλουν από αυτή την κατάσταση. Αν δεν επιλυθεί το ζήτημα αυτό τότε κάθε κουβέντα για το εκλογικό σύστημα είναι κενή περιεχομένου και άνευ ουσίας για τον δημότη. Όταν ο Δήμος δεν μπορεί να εξασφαλίσει εκείνα που είναι υποχρεωμένος από την αποστολή του, τότε τι τον ενδιαφέρει αν ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο εκλέγονται με απλή ή ενισχυμένη αναλογική.
Η κουβέντα για το εκλογικό σύστημα στην περίπτωση αυτή ενδιαφέρει μόνο εκείνους που θέλουν να ελέγξουν την τοπική αυτοδιοίκηση, να την κηδεμονεύσουν και να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη και ψήφους για το κόμμα στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να ασχοληθεί σοβαρά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να λύσει τα προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει, τότε θα πρέπει: Να κάνει θεσμικές αλλαγές που θα την καταστίσουν πραγματικά Αυτοδιοίκηση. Να εξασφαλίσει πόρους ικανούς να στηρίξουν το εύρος των αρμοδιοτήτων της. Να προχωρήσει στην παραχώρηση της κρατικής περιουσίας που βρίσκεται εντός των ορίων του κάθε Δήμου. Να στελεχώσει με εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό τους Δήμους. Να διαθέσει μηχανήματα για τον εξοπλισμό τους. Να προχωρήσει στην μηχανογράφηση υπηρεσιών και διαδικασιών. Να κωδικοποιήσει την Νομοθεσία που τους αφορά.
Αν τα δομικά και λειτουργικά προβλήματα των Δήμων λυθούν τότε εξασφαλίζουμε την αυτόνομη λειτουργία των υπηρεσιών τους ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο Δήμαρχος και ποιοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι οπότε μπορεί να ανοίξει η κουβέντα για το εκλογικό σύστημα.
Τότε αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να καινοτομήσει και ενδιαφέρεται για μια ανεξάρτητη, ακομμάτιστη και αδέσμευτη Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει παρά να αποδεσμεύσει την εκλογή του Δημάρχου από εκείνες του Δημοτικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου της Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας. Ο πολίτης να μπορεί να επιλέξει ανεξάρτητα από τον ποιο ψηφίζει Δήμαρχο, τον Δημοτικό Σύμβουλο και τον Σύμβουλο Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας από ενιαία λίστα.
Το σύστημα αυτό θέλει Δημάρχους με ισχυρή προσωπικότητα και κύρος μέσα στην τοπική κοινωνία, θέλει ανθρώπους να μπορούν να συνθέτουν διαφορετικές απόψεις, θέλει πρόσωπα να μην έχουν κανενός είδους πολιτικές εξαρτήσεις και αναφορές και να χρωστούν την εκλογή τους αποκλειστικά και μόνο στις δικές τους δυνάμεις.
Σε κάθε άλλη περίπτωση η συζήτηση είναι προσχηματική και σαν στόχο έχει η κυβέρνηση και εν προκειμένω ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει κομματική παρέμβαση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Κλείνοντας θα ήθελα να σας πω ότι όσο δύσκολα είναι τα πράγματα για τον καθένα μας στην καθημερινότητα του με την κρίση και τις συνέπειες της άλλο τόσο και σε μεγαλύτερη κλίμακα είναι και για τον Δήμο. Το γεγονός ότι από το 2011 και μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να τον κρατήσουμε όρθιο και ανοικτό δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο. Ξέρω ότι αυτό δεν αρκεί και δικαίως. Αξίζουμε πολλά περισσότερα. Και ως Δήμος και ως Πολίτες. Και αφού τα αξίζουμε πρέπει να τα διεκδικούμε και να τα κερδίζουμε.
Με τις σκέψεις αυτές θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που μου δώσατε την ευκαιρία να επικοινωνήσω μέσω της εφημερίδος σας με όλους τους αναγνώστες σας και κυρίως τους συμπατριώτες μου Δυμαίους, να δηλώσω ότι παραμένω πάντα στην διάθεση σας και να ευχηθώ σε όλες και όλους Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση.
-Κύριε Γκοτσόπουλε και εμείς θέλουμε να σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση μας και μας δόθηκε η ευκαιρία να κάνουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα.