Η οικονομική κρίση και οι πολιτικές των κυβερνήσεων των μνημονίων, τα τελευταία χρόνια οδήγησαν τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις ανεργίας πανευρωπαϊκά. Πάνω από έξι χρόνια τώρα, ο τόπος μας ζει μια καταστροφή που μόνο με περίοδο πολέμου μπορεί να συγκριθεί.
Νέοι άνθρωποι μεταναστεύουν, εκατοντάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις έκλεισαν, χιλιάδες αυτοκτονίες. Στο όνομα της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους που οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις δημιούργησαν, μειωθήκαν μισθοί και συντάξεις. Οι ίδιες πολιτικές δημιούργησαν χιλιάδες αστέγους και οικογένειες που αδυνατούν εξασφαλίσουν ακόμα κι ένα πιάτο φαγητό. Η ανατροπή αυτών των πολιτικών μόνο μπορεί να οδηγήσει στην άμβλυνση και λύση του προβλήματος της στέγασης και της σίτισης του λαού μας, αλλά και ο τόπος μας να απαλλαχτεί από τις αιτίες που γεννούν αυτά τα προβλήματα.
Παράλληλα η ίδια η κρίση, γεννά περισσότερη βία και εγκληματικότητα , όπου μέρος τους είναι και η κακοποίηση μικρών παιδιών και γυναικών. Πολλές φορές, ιδιαίτερα σχετικά με την κακοποίηση (φαινόμενο που άλλωστε υπήρχε και πριν την κρίση) κυριαρχεί ο κανόνας της σιωπής.
Ο «Καλλικράτης», ιμάντας εφαρμογής των παραπάνω πολιτικών, αφαίρεσε οικονομικούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό από τους Δήμους. Είναι επιβεβλημένη και αναγκαία από μέρους του Δήμου μας η ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων, που θα είναι ενταγμένες σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικής αλληλεγγύης του Δήμου Δυτικής Αχαΐας. Κατά συνέπεια η ευκαιριακή συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο, μόνο “όποτε τρέχει” κάποιο πρόγραμμα και μάλιστα στο παραπέντε, δεν μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα ολοκληρωμένων λύσεων.
Σχετικά με τη θέση της Α.ΚΙ.Δ.Α.
Η δημοτική αρχή κατέθεσε πρόταση στο πρόγραμμα «ΣΤΕΓΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ».
Στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας είναι καταγεγραμμένοι 50 και άνω άστεγοι πολίτες και κακοποιημένες γυναίκες, οι οποίοι δεν έχουν λύσει το πρόβλημα τόσο της στέγης και της σίτισης όσο και της επαγγελματικής ένταξης τους, στον κοινωνικό ιστό.
Σκοπός αυτού του σχεδίου είναι η μετάβαση των πολιτών αυτών, σε στέγες προσωρινής διαβίωσης για ένα έτος, αλλά και η επαγγελματική τους εξασφάλιση ώστε να μπορέσει να διατηρηθεί τόσο η στεγαστική τους αυτονόμηση αλλά και η σίτιση.
Παρόλο που το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι γνωστό εδώ και μήνες και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο για κατάθεση προτάσεων στις 15/09/2014, το θέμα ήρθε με ελλιπή ενημέρωση στο δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση της 8/10/2014 με τη διαδικασία της εκτός ημερήσιας διάταξης, χωρίς το σώμα να έχει επαρκή στοιχεία για την συζήτησή του και με κίνδυνο να χαθούν οι ημερομηνίες της υποβολής πρότασης, αφού η καταληκτική ημερομηνία είναι η 13/10/2014.
Το πρόβλημα είναι μεγάλο και μακροχρόνιο και δεν μπορεί να λυθεί μόνο με αυτό το τρόπο, αφού οι άστεγοι στη χώρα μας δεν είναι 1200 μόνο που απευθύνεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά τουλάχιστον 40.000 χιλιάδες και με την απελευθέρωση πλειστηριασμών των πρώτων κατοικιών, υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν με εκθετική πρόοδο, είναι φυσικό να μην επαρκούν τα κονδύλια αυτά ώστε να λυθεί το πρόβλημα πανελλαδικά και στο δήμο μας. εμείς ως ΑΚΙΔΑ είμαστε θετικοί στην υλοποίησή του στο Δήμο μας με τις εξής προϋποθέσεις:
Φορέας διαχείρισης να είναι ΜΟΝΟ ό ίδιος ο Δήμος μας κάτι που από την υποβολή της αίτησης εξασφαλίζεται, και όχι κάποια ΜΚΟ, που στο παρελθόν η δράση πολλών τέτοιου είδους σωματείων έχει απασχολήσει ακόμα και τη δικαιοσύνη, με τη διασπάθιση κοινοτικών κονδυλίων και δημόσιου χρήματος και κονδύλια ανάλογων δράσεων δεν έφτασαν στους πραγματικούς δικαιούχους.
Η πρόθεση του σωματείου με ονομασία «ΙΚΕΛΟΣ», που ζητά αφιλοκερδώς σε εθελοντική βάση να συμμετέχει και όχι να υλοποιήσει το πρόγραμμα, δεν μας βρίσκει αντίθετους με τον όρο, να υπάρχει διαφάνεια στα πεπραγμένα και τα οικονομικά του προγράμματος, σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις και τους δημότες.
Επίσης, η διαδικασία ένταξης των ωφελουμένων στο πρόγραμμα να γίνει με πραγματικά κοινωνικά κριτήρια και διαφάνεια. Το ίδιο να ισχύσει για τους συνεργάτες, όπου η επιλογή τους να γίνει με αυστηρά κριτήρια. Τέλος η προμήθεια του υλικού σίτισης, των οικοσκευών και της στέγης διαμονής των ωφελουμένων να γίνει με διαγωνισμούς και όχι με απευθείας αναθέσεις.
Πιστεύουμε πως είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί το επιστημονικό δυναμικό της περιοχής ιατρικό και νοσηλευτικό (απασχολούμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο φορέα), που με τις γνώσεις του μπορεί να δώσει λύσεις και πάνω απ’ όλα, οι εργαζόμενοι (νοσηλευτές και ιατροί) στο κέντρο υγείας της πόλης μας μαζί με την αξιοποίηση της δομής «βοήθεια στο σπίτι».
Η προσπάθεια ανάπτυξης εθελοντισμού από δημότες μπορεί να δώσει άλλη πνοή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, αν και εφόσον τύχει της χρηματοδότησης.
Απαιτείται μεγαλύτερη και συντομότερη επαγρύπνηση και από μέρους της δημοτικής αρχής προκειμένου έγκαιρα, δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα που τυγχάνουν χρηματοδότησης, ο Δήμος μας να καταθέτει έγκαιρα ολοκληρωμένες προτάσεις.
Τέλος η Δημοτική αρχή οφείλει απέναντι στην χτυπημένη από την κρίση κοινωνία άμεσα, να ανοίξει τολμηρό διάλογο με παρατάξεις, φορείς, σωματεία και δημότες με σκοπό την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικής αλληλεγγύης του δήμου μας. Σε αυτήν την κατεύθυνση η Α.ΚΙ.Δ.Α με τις προτάσεις της και τη δράση της θα συμβάλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Για τους λόγους αυτούς και με τις παραπάνω προϋποθέσεις ψηφίζουμε υπέρ της κατάθεσης της συγκεκριμένης πρότασης από το Δήμο της Δυτικής Αχαΐας.