«Ξεκολλάει» και η ΣΔΙΤ απορριμμάτων Ηλείας – “Πέφτουν” υπογραφές το καλοκαίρι

Άλλο ένα έργο ΣΔΙΤ βγαίνει οριστικά από τον πάγο με χρονικό ορίζοντα να συμβασιοποιηθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το καλοκαίρι του 2018. Μετά και την επίσκεψη του Αναπληρωτή ΥΠΕΝ, κου Σωκράτη Φάμελλου, στην Ηλεία προ ολίγων ημερών, το τοπίο φαίνεται να ξεκαθαρίζει αρκετά με το έργο να μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης. Ο κος Φάμελλος έλαβε μέρος και στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ Ηλείας, με τη συμμετοχή όλων των Δημάρχων της περιοχής, ανακοινώνοντας, μεταξύ άλλων, την άμεση ένταξη, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του έργου της ΜΕΑ στο ΕΣΠΑ και την ταχεία υπογραφή της σύμβασης κατασκευής.

Όπως έχει γίνει κοινά αποδεκτό και από φορείς της Ηλείας, η νέα σύμβαση παρουσιάζει βελτιώσεις εφόσον «αγκάθια» του παρελθόντος απομακρύνθηκαν οριστικά ανοίγοντας τον δρόμο για το τελματωμένο έργο: η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα που θα αποδίδεται στην Μονάδα Επεξεργασίας αναθεωρήθηκε σε 45.000 από 60.000 τόνους ενώ δίνεται προτεραιότητα στην ανακύκλωση με τη συμφωνία τα ανακυκλώσιμα υλικά που θα συγκεντρώνονται από τους Δήμους από χωριστή συλλογή να αφαιρούνται από την εγγυημένη ποσότητα και να μη χρεώνονται.

Η κατασκευή της ΚΔΑΥ θα γίνει πλησίον της νέας ΜΕΑ, η οποία είναι χωροθετημένη στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς, στα διοικητικά όρια του Δήμου Ήλιδας, ώστε τα ανακυκλώσιμα να αξιοποιούνται κοντά στο σημείο παραγωγής και να μην απαιτείται η μεταφορά τους στην Πάτρα, κάτι που θα ακύρωνε στην πράξη την ανακύκλωση λόγω του υπέρογκου κόστους. Επίσης έχουν εξασφαλιστεί επιπλέον πόροι 1 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο, για την ασφαλή διάθεση και επεξεργασία των 20 χιλ. τόνων δεματοποιημένων συμμείκτων απορριμμάτων που έχουν αποτεθεί στη θέση Κονιδέικα, από την περίοδο 2014-2016.

Ο κος Φάμελλος ευγαγγελίστηκε ότι με τη λειτουργία του νέου μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων στον Νομό, θα μπορούσε να επιτευχθεί σημαντική μείωση, έως και 50%, στα ανταποδοτικά τέλη που επιβαρύνουν τους πολίτες, πρακτικά και ουσιαστικά, όσο θα προοδεύει η ανακύκλωση σε κάθε δήμο θα μειώνεται αντίστοιχα το κόστος επεξεργασίας. Η  Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων αναμένεται να εξασφαλίσει την ένταξή της στο ΕΣΠΑ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, γεγονός που ουσιαστικά θα σημάνει την δυναμική εκκίνηση της υλοποίησής της. Μετά την του έργου θα ακολουθήσει η αποστολή του Τεχνικού Φακέλου στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον απαιτούμενο προσυμβατικό έλεγχο και, δοθέντος του «πράσινου φωτός», λίγο αργότερα θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση, πιθανότατα μέσα στο καλοκαίρι.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 39 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 22 εκατ. θα προέλθουν από ιδιωτικά κεφάλαια και τα υπόλοιπα 17 εκατ. από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Υπενθυμίζεται ότι προσωρινός μειοδότης έχει αναδειχθεί, ήδη από το 2014, η κοινοπραξία Μεσόγειος-ΑΑΓΗΣ-JP AVAX. Η ΜΕΑ θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τον Νομό Ηλείας και θα έχει μέγιστη δυναμικότητα επεξεργασίας 80.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου έχει οριστεί σε 18 μήνες από την έναρξη των εργασιών κατασκευής, δηλαδή θα χρειαστούν περίπου 2 χρόνια για την πλήρη λειτουργία της νέας μονάδας ενώ ο ανάδοχος θα αναλάβει την εκμετάλλευση και λειτουργία της για 27 χρόνια.

Το έργο αναμένεται να δώσει μία οριστική λύση στο χρονίζον θέμα της διαχείρισης και διάθεσης απορριμμάτων στον Νομό, που βρίσκεται σε αδιέξοδο τα τελευταία 20 χρόνια. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι μόλις πριν λίγο καιρό έκλεισαν οι 5 ΧΑΔΑ που υπήρχαν και για  τους οποίους η χώρα επιβαρυνόταν με πρόστιμα από την Ευρώπη. Κατά την φάση της κατασκευής αναμένεται να απασχοληθούν 200 άτομα ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 50 μόνιμες θέσεις εργασίας μετά την έναρξη λειτουργίας της μονάδας.

 

ypodomes.com