Αυτές είναι οι διεκδικήσεις της δυτικής Αχαΐας – Η εισήγηση του Β. Γκοτσόπουλου στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο Ανάπτυξης

Τα κρίσιμα και σοβαρά ζητήματα αλλά και οι απαιτήσεις του δήμου δυτικής Αχαΐας, ανέφερε εκτενώς στην εισήγησή του στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο Ανάπτυξης που έγινε στην Πάτρα παρουσία του Πρωθυπουργού, ο Βασίλης Γκοτσόπουλος.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου δυτικής Αχαΐας, συμμετείχε μεταξύ άλλων στη συνεδρία για την Αγροτική Ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα η εισήγηση έχει ως εξής:
Θα ήθελα και εγώ από την πλευρά μου να καλοσορίσω στην Περιφέρεια μας την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και να ευχηθώ από καρδιάς καλή επιτυχία στις εργασίες του 9ου περιφερειακού συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Εκπροσωπώ τον Δήμο Δυτικής Αχα’ί’ας ο οποίος είναι ένας κατεξοχήν αγροτικός δήμος. Οι αγρότες της περιοχής μας αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα τα κυριότερα των οποίων είναι τα παρακάτω:
01. Άρδευση του Κάμπου της Δυτικής Αχα’ί’ας.

Η οικονομία της περιοχής μας στηρίζεται σε τρείς πυλώνες. Πρώτον στην αγροτική παραγωγή, δεύτερον στην μεταποίηση και τυποποίηση των αγροτικών προ’ι’όντων και τρίτον στον τουρισμό.

Στην πρωτογενή παραγωγή, την μεταποίηση και τυποποίηση των αγροτικών προ’ι’όντων απασχολούνται πάνω από τα 3/4 των συμπολιτών μας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι πολλά και δεν διαφέρουν σε τίποτα από εκείνα που απασχολούν το σύνολο των Ελλήνων αγροτών.
Ειδικότερα όμως στην περιοχή μας και κυρίως στην πεδινή ζώνη όπου υπάρχει γη υψηλής παραγωγικότητας με καλλιέργειες αιχμής τόσο υπαίθριες όσο και θερμοκηπιακές το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η άρδευση.
Ένας κάμπος 100.000 και πλέον στρεμμάτων κινδυνεύει από στιγμή σε στιγμή να τεθεί εκτός της παραγωγικής διαδικασίας λόγο της υφαλμύρωσης των υδάτινων πόρων και να βρεθούν έτσι εκτός της παραγωγικής διαδικασίας πάνω από 20.000 άνθρωποι.
Την δεκαετία του 1960, δηλαδή
 εδώ και 60 χρόνια η πολιτεία σχεδίασε και υλοποίησε το φράγμα του Πηνειού με σκοπό να αρδευτούν 300.000 στρέμματα στην Ηλεία και 100.000 στρέμματα στην Αχα’ί’α. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 η άρδευση του κάμπου της Ηλείας είχε υλοποιηθεί στο σύνολο της σε αντίθεση με την Αχα’ί’α που από τότε περιμένει την υλοποίηση του αρχικού σχεδιασμού.
Οι αγρότες μας όλα αυτά τα χρόνια μάτωσαν και συνεχίζουν να ματώνουν προκειμένου να ποτίσουν τις καλλιέργειες τους, ενώ σήμερα είναι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν τις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις αν δεν γίνει πράξη η δέσμευση του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα για την υλοποίηση του έργου που προβλέπει την άρδευση του κάμπου της Δυτικής Αχα’ί’ας.
Κύριε Υπουργέ είστε γνώστης του προβλήματος δεδομένου ότι έχετε επισκεφθεί τον Δήμο μας. Η μελέτη για την υλοποίηση του έργου υπάρχει και έχει πάρει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις, εκείνο που απομένει είναι η χρηματοδότηση της από το Π.Δ.Ε. και η δημοπράτηση της.
Έχετε υποχρέωση το έργο αυτό να γίνει πράξη, γιατί η πολιτεία μας το χρωστάει εδώ και 60 χρόνια, γιατί μας το υποσχεθήκατε εσείς σαν κυβέρνηση, γιατί δεν μπορούμε άλλο να περιμένουμε, γιατί για εμάς είναι πλέον ζήτημα επιβίωσης και γιατί παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα χωρίς υποδομές δεν μπορεί να υπάρξει.
Για όλους αυτούς τους λόγους περιμένουμε με αγωνία τις αποφάσεις και κυρίως τις ενέργειες σας πάνω σε αυτό το θέμα και να είστε βέβαιοι ότι δεν ξεχάσουμε όποια και αν είναι η εξέλιξη.
02. Αεροδρόμιο Αράξου.

Η περιοχή μας έχει μεγάλη παραγωγή αγροτικών προ’ι’όντων με ναυαρχίδα τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες φράουλας και κηπευτικών. Είναι ακρογωνιαίος λίθος για την σταθεροποίηση και την ανάπτυξη αυτών των καλλιεργειών αλλά και ολόκληρου του πρωτογενούς τομέα τόσο της περιοχής μας, όσο και ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας, αν εξελιχθεί ο αερολιμένας Αράξου σε αεροδρόμιο που να υποστηρίζει τις μεταφορές νωπών αγροτικών προ’ι’όντων σε όλο τον κόσμο.

03. Μικρά Φράγματα – Λιμνοδεξαμενές.

Είναι απαραίτητο για τον έλεγχο των υδάτινων πόρων αλλά και για κάλυψη των αρδευτικών αναγκών της ημιορεινής ζώνης του Δήμου μας να κατασκευαστούν μικρά φράγματα και λιμνοδεξαμενές δεδομένου ότι το ανάγλυφο της περιοχής ευνοεί τέτοιες δράσεις. Ο Δήμος μας έχει προμελέτες για τον σκοπό αυτό και ζητά από το Υπουργείο την χρηματοδότηση τέτοιων δράσεων μέσο του ΕΣΠΑ και του ΠΔΕ.

04. Αγροτική Οδοποι’ί’α.

Ο Δήμος Δυτικής Αχα’ί’ας είναι ένας δήμος με γη υψηλής παραγωγικότητας στα πεδινά εκτάσεως άνω των 160.000 στρεμμάτων και ημιορεινή ζώνη στην οποία υπάρχει ανεπτυγμένη κτηνοτροφία. Η συνολική έκταση του Δήμου ξεπερνά τα 600.000 στρέμματα με εκτεταμένο δίκτυο αγροτικής οδοποι’ί’ας το οποίο έχει ανάγκη διαρκούς συντήρησης αλλά και διεύρυνσης προκειμένου να είναι προσβάσιμη και αποδοτική η εργασία στην γεωργία και την κτηνοτροφία.
Ο Δήμος μας έχει προχωρήσει στην εκπόνηση μελετών για τον εκσυχρονισμό της Αγροτικής Οδοποι’ί’ας με έμφαση στις ασφαλτοστρώσεις, αφού έτσι αντιμετωπίζετε ριζικά και αποτελεσματικά το ζήτημα αυτό και ζητά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρηματοδότηση τέτοιων δράσεων μέσο του ΕΣΠΑ και του ΠΔΕ.

05. Ηλεκτροδότηση Ποιμνιοστασίων.

Η κτηνοτροφία αποτελεί την αιχμή της πρωτογενούς παραγωγής. Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα με κύριο εκείνο της ηλεκτροδότησης των ποιμνιοστασίων για τα αρμεκτικά μηχανήματα. Δεν μπορεί τον 21ο αιώνα να υπάρχουν κτηνοτρόφοι που αρμέγουν ακόμα με το χέρι, το γεγονός αυτό αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και μειώνει δραστικά την ανταγωνιστικότητα της. Στον σχεδιασμό της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας το ζήτημα αυτό πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο πρέπει να δώσει έμφαση στην χρηματοδότηση αυτής της δράσης.

06. Επέκταση προγραμμάτων ΟΑΕΔ.

Η χώρα μας μαστίζεται από την ανεργία το ίδιο και η περιοχή μας. Οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις χρειάζονται εργατικά χέρια.
Οι σύγχρονοι αγρότες είναι πλέον επιχειρηματίες και εκτός από κεφάλαια, προσωπική εργασία και επιχειρηματικό δαιμόνιο χρειάζονται και εργατικά χέρια.
Για όλους αυτούς τους λόγους προτείνουμε να δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες να μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό μέσο των επιδοτούμενων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ όπως είναι τα 8μηνα, το πρόγραμμα 55-64 κλπ.

Με τις σκέψεις αυτές που είναι για μας ζητήματα επιβίωσης σας εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία στο έργο σας αφού η επιτυχία σας θα είναι ταυτόχρονα και επιτυχία της χώρας και ολόκληρου του Ελληνικού Λαού.