Δυτική Αχαΐα: Οι υποψήφιοι για τον δήμο – Ο δεδομένος, ο ανοιχτός, ο επίμονος, ο κομματικός και οι … επιθυμίες!

Σε εξέλιξη, αλλά χωρίς δημοσιοποιήσεις, εξελίσσονται στο παρασκήνιο, οι διεργασίες για τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας, με ορίζοντα τις κάλπες του 2019, πριν καν ηρεμήσουν πλήρως τα πνεύματα, από το «θρίλερ» των δημοτικών εκλογών του 2014, που έφερε σε απόσταση αναπνοής, συμπολίτευση και μείζονα αντιπολίτευση.
Μέσα στην νέα τρέχουσα χρονιά -και μάλιστα πολύ νωρίς- η κινητικότητα προδιαγράφεται άκρως ενδιαφέρουσα και πιθανά να καταλήξει σε ορισμένα καινούργια σχήματα, τα οποία θα επιδιώξουν να πρωταγωνιστήσουν, αφού πρώτα καταφέρουν βέβαια να οργανωθούν, να συγκροτήσουν ομάδες και στο τέλος να μπορέσουν να φθάσουν στο Πρωτοδικείο Πάτρας, για την κατάθεση εκλογικού συνδυασμού, κάτι που για την περιοχή δεν έχει αποδειχθεί, τα προηγούμενα χρόνια, κάτι το δεδομένο!
ΔΕΔΟΜΕΝΟΣ Μοναδική σίγουρη και συνάμα δυναμική υποψηφιότητα, στις εκλογές του επόμενου έτους, είναι αυτή του σημερινού δημάρχου Χρήστου Νικολάου, συνεχίζοντας την συμπόρευση με τον υποψήφιο δήμαρχο του 2010 Θανάση Ραυτακόπουλο (αναπληρωτή του δημάρχου), με «όχημα» το δημοτικό έργο που τώρα παράγεται, αλλά κι αυτό που θ’ ακολουθήσει, μέχρι τον μεθεπόμενο Μάιο. Στα «καλά χαρτιά» του κ. Νικολάου, προκειμένου να καταφέρει να πείσει τους ψηφοφόρους να στηρίξουν την ανανέωση της δημαρχιακής του θητείας, είναι η ομόνοια του δημοτικού σχήματος και η σοβαρή παραγωγή έργου που έχει επιτευχθεί, στα οικονομικά του δήμου (σώζοντάς τον από βέβαιη χρεοκοπία το 2015), η πρόοδος στη σχολική στέγη, η επαναλειτουργία παραρτήματος ΙΚΑ και Γραφείου Εφορίας, ο τοπικός Σταθμός του ΕΚΑΒ, αλλά και πρωτοβουλίες που φέρνουν όλο και πιο κοντά, το αρδευτικό έργο του Πηνειού, την αντιδιάβρωση των ακτών, τον οδικό άξονα Πατρών-Πύργου και Κ. Αχαΐας-Αράξου, τα βιοκλιματικά διαδημοτικά κτίρια, ακόμα και τη μακροχρόνια επίλυση του θέματος της καθαριότητας (εργοστάσιο Φλόκα),την εξυγίανση της ΔΕΥΑΔ, έργα σε πυρόπληκτα χωριά κ.ά. Κρίσιμα θέματα, που θα παίξουν ρόλο στην επανεκλογή του, παραμένουν, η αντιμετώπιση της καθημερινότητας, η ανάπλαση της Κ. Αχαΐας, η κατασκευή πλατειών σε κοινότητες, η αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων σε ποτάμια και βέβαια η ανεμπόδιστη ύδρευση αστικών και μη περιοχών, παράλληλα με έργα αγροτικής οδοποιίας.
ΑΝΟΙΧΤΟΣ Ο τ. δήμαρχος Δύμης Διονύσης Γκοτσούλιας, δεν έχει ακόμα αποσαφηνίσει το κατά πόσο θα βρεθεί και πάλι απέναντι από τον βασικό αντίπαλό του (το 2014), επαναδιεκδικώντας τον δημαρχιακό θώκο, που έχασε για μερικές μόνο ψήφους. Αν και ο ίδιος δηλώνει ότι θα παραμείνει ενεργός πολίτης για πολλά ακόμα χρόνια, δεν μπορεί να αποκλειστεί η δρομολόγηση μιας διάδοχης κατάστασης από τον ίδιο, σενάριο που «φουντώνει» όλο και πιο πολύ το τελευταίο χρονικό διάστημα. Από τους ενδιαφερόμενους, για κάθοδο ως υποψήφιος δήμαρχος, εντός της παράταξής του, ήταν ο μέχρι πρότινος σύμβουλός του Ηλίας Οικονομόπουλος -που όμως έχει μεταπηδήσει στην παράταξη του δημάρχου, δίχως τέτοια επιθυμία- και ο μαθηματικός και πρόεδρος της Τοπικής ΝΔ Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Σταυρογιαννόπουλος.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ Οι παρεμβάσεις του, σχεδόν καθημερινά, σε κείμενα θέματα του Δήμου, κρατά τον ίδιο φανερά ενδιαφερόμενο για το αξίωμα του δημάρχου. Ο επικεφαλής της «ΑΚΙΔΑ» Παναγιώτης Κουνάβης, φαίνεται να είναι και πάλι παρών, προσπαθώντας πλέον, με νέα επιχειρήματα και προτάσεις, να αντιπαλέψει, τόσο τη δημοτική αρχή Νικολάου, όσο και τη λοιπή αντιπολίτευση.
ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται, με τη στήριξη του ΚΚΕ, η εκ νέου κάθοδος του αρχηγού της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αλέκου Θανόπουλου, πιστός στις απόψεις του και θέλοντας να εκφράσει ένα κομμάτι της κοινωνίας, που πιστεύει σε μια δημοτική αρχή, πιο διεκδικητική, με αγώνες κατά των πολιτικών «συστημικών» κυβερνήσεων και των πολιτικών λιτότητας, που επιβάλλει η ΕΕ και «σήμα κατατεθέν» την προάσπιση του αγροτικού πληθυσμού.
ΔΙΑΔΟΧΟΣ Εντονα συζητείται η εμπλοκή στα δημοτικά του ιατρού Βασίλη Καραμπελιά, ως μια διάδοχη κατάσταση του Δ. Γκοτσούλια, σε σημείο τέτοιο που ψιθυρίζεται πως κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί σύντομα. Εχει θητεύσει ως αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας» Πατρών, τ’ όνομά του είχε εμπλακεί και σε σεναριολογία καθόδου του ως υποψηφίου βουλευτή με τη ΝΔ, ενώ έχει θητεύσει στο πολιτικό γραφείο του πρώην πολιτευτή Γιώργου Καραμαλίκη, στη στήριξη του οποίου ποντάρει πολλά, αν και φαίνεται να την χει ήδη διασφαλίσει.
ΠΙΘΑΝΟΣ Από τα ονόματα, που «μπαινοβγαίνουν» στα δημοτικά, αλλά το σενάριο καθόδου ξαναφούντωσε μετά την συνταξιοδότησή του, είναι αυτό του μέχρι πρότινος περιφερειακού διευθυντή της ΔΕΔΔΗΕ Σπύρου Μυλωνά, με αρκετά σημαντικά ερείσματα στην περιοχή. Ο ίδιος δεν έχει δώσει «τροφή» για μία του τέτοια κίνηση, κάτι που πιθανολογείται πως έχει σχέση και με τη θητεία του αδελφού του Παναγιώτη, στο δημοτικό συμβούλιο, με την παράταξη Νικολάου, ο οποίος τον έχει ορίσει και βοηθό του σε θέματα ακίνητης περιουσίας.
ΕΠΙΘΥΜΙΑ Την απόφασή του να κατέλθει ως υποψήφιος δήμαρχος δυτικής Αχαΐας έχει επιβεβαιώσει, διά του Τύπου, ο επιχειρηματίας Θόδωρος Παναγιωτόπουλος, πατέρας της πρώην υποψήφιας βουλευτή ΝΔ Πηνελόπης και θείος της συνονόματης δημοτικής συμβούλου του δημάρχου. Υποστηρίζει ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με στελέχη της τοπικής κοινωνίας, για τη συγκρότηση επιτελείου και ψηφοδελτίου.
ΔΙΕΡΕΥΝΑ Διερευνητικές κινήσεις, με σκέψεις καθόδου, κάνει εδώ και καιρό και ο απόστρατος του Πολεμικού Ναυτικού Γιώργος Τζαμάκος, από τις Βελιτσές, θεωρώντας πως μπορεί να συσπειρώσει με «φρέσκο» πνεύμα, μακριά από έως τώρα τετριμμένα. Δεν αποκλείεται η κάθοδός του, να ταυτιστεί και με κομματική στήριξη του δεξιού χώρου.
ΠΗΓΗ: εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»