Έρχεται το Messenger αποκλειστικά για παιδιά

Μία δωρεάν εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε παιδιά κάτω των 13 ετών και έχει ενσωματωμένα τα απαραίτητα εργαλεία ελέγχου από τους γονείς, παρουσίασε η εταιρεία Facebook. Πρόκειται για το «Messenger Kids», μία απλοποιημένη εκδοχή του γνωστού σε όλους μας «Messenger», μέσω του οποίου οι χρήστες ανταλλάσσουν μηνύματα κειμένου, βίντεο και φωτογραφίες.

Το Messenger Kids δεν δίνει απλώς στους γονείς τη δυνατότητα αυστηρού ελέγχου του περιεχομένου που ανταλλάσσουν τα παιδιά, αλλά παρέχει και τα τα κατάλληλα «φίλτρα», έτσι ώστε τα παιδιά να μην εκτίθενται σε περιεχόμενο που περιέχει βία, γυμνές εικόνες, σεξ κ.α.

Οι ανήλικοι χρήστες του Messenger Kids θα μπορούν να κάνουν ατομικές ή ομαδικές συνομιλίες με τις -εγκεκριμένες από τους γονείς τους- επαφές, να στέλνουν βίντεο, φωτογραφίες, σκίτσα κ.α. Όλα τα μηνύματα του παιδιού, που στέλνονται σε άτομα άνω των 13 ετών, θα εμφανίζονται στην εφαρμογή Messenger του γονιού. Αν δύο παιδιά θέλουν να γίνουν διαδικτυακοί φίλοι, θα πρέπει να το εγκρίνουν οι γονείς πρώτα.

Το Messenger Kids, που αναπτύχθηκε με τη συνεργασία ψυχολόγων και άλλων ειδικών, καθώς επίσης μετά από τις συμβουλές 1.200 γονιών, είναι μια αυτόνομη εφαρμογή που εγκαθίσταται στον υπολογιστή-ταμπλέτα ή στο «έξυπνο» κινητό του παιδιού και η οποία ελέγχεται από τον λογαριασμό του γονιού στο Facebook.

Σε πρώτη φάση, η νέα εφαρμογή, που χρειάσθηκε 18 μήνες για να αναπτυχθεί, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters, θα είναι διαθέσιμη στις ΗΠΑ σε συσκευές της Apple με λειτουργικό σύστημα iOS και θα ακολουθήσουν οι συσκευές Android, καθώς και περισσότερες χώρες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, το Facebook ουσιαστικά επιδιώκει να προσελκύσει νέες γενιές χρηστών και να τις «δέσει», προτού κάποια άλλη ανταγωνιστική εφαρμογή, όπως το Snapchat, τραβήξει το ενδιαφέρον ενός παιδιού έξι έως 12 ετών. Στη συνέχεια, το Facebook δικαιολογημένα «ποντάρει» ότι τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά, όταν μεγαλώσουν, θα γίνουν μόνιμοι χρήστες του.