Πάτρα:Tα δώρα στα πόδια του τροχονόμου

Το έθιμο ξεκίνησε το 1936 όταν ο προπολεμικός δήμαρχος Κώστα Κοτζιάς άφησε στα πόδια ενός τροχονόμου το δώρο του για την Πρωτοχρονιά, το οποίο ήταν δύο γαλοπούλες. Ενα έθιμο που επεκτάθηκε και στην Πάτρα όπως φαίνεται και στο φωτογραφικό στιγμιότυπο με τον τροχονόμο να βρίσκεται στην διασταύρωση Γούναρη και Κορίνθου.

Το έθιμο συνεχίστηκε για αρκετά χρόνια μετά, με υποχρεωτική διακοπή στα χρόνια της Κατοχής. Πριν μπουν τα φανάρια στους δρόμους, υπήρχαν τροχονόμοι μέσα σε κουβούκλια οι οποίοι ρύθμιζαν την κυκλοφορία (μερικές φορές με άμεσο κίνδυνο της ζωής τους!). Το έθιμο λοιπόν των δώρων τις ημέρες των γιορτών δεν σταμάτησε στις γαλοπούλες.

Σύντομα, τις επόμενες χρονιές, άρχισαν να συγκεντρώνονται διάφορα άλλα δώρα από εταιρείες, οι οποίες το χρησιμοποιούσαν σαν μορφή διαφήμισης. Τα δώρα αυτά ήταν τρόφιμα, ποτά, τόπια υφάσματος, ηλεκτρικές συσκευές, μέχρι και τσουβάλια μωσαϊκού, ζεμπίλια με ανθρακίτη, πλακάκια και μάρμαρα, στρώματα και άλλα πολλά.

Το έθιμο αυτό σιγά-σιγά σταμάτησε με την τοποθέτηση των φαναριών, τα οποία έκαναν την εμφάνισή τους ως « Σταμάτης και Γρηγόρης».