Πήρε «πάνω» του ο δήμος τα χρέη της ΔΕΥΑΔ  – Οι αντιδράσεις, οι προσχωρήσεις, οι αιχμές…ο εισαγγελέας! ΦΩΤΟ

Εν μέσω αντιδράσεων, διαφωνιών και εσωτερικών τριγμών στην παράταξη Γκοτσούλια, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε τη δανειακή σύμβαση του δήμου με τη ΔΕΥΑΔ, που σημαίνει ότι εγγυάται τη μηνιαία καταβολή των 70.000 ευρώ που θα καταβάλλονται στη ΔΕΗ για τις οφειλές. 
Μετά συζήτηση περίπου δύο ωρών, τελικά εγκρίθηκε η δανειακή σύμβαση. Η πρόταση συζητήθηκε πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη και ψηφίστηκε με 16 ψήφους υπέρ Και 5 κατά. Προηγήθηκε συζήτηση, εντάσεις και ενστάσεις, ενώ σημειώθηκαν και πολλές απουσίες. Εκ των 16 θετικών ψήφων δύο ανήκουν στον Η. Οικονομόπουλο και Ν. Καραμαλίκη της μείζονος αντιπολίτευσης του Δ. Γκοτσούλια. Από τις άλλες παρατάξεις απών ήταν ο Αλέκος Θανόπουλος, παρόντες οι υπόλοιποι επικεφαλής.
Απόντες ήσαν οι
Παναγιωτοπούλου,
Φιλιππόπουλος,
Καμπέρος,
Ταπεινός,
Κατά της πρότασης ψήφισαν οι
Γκοτσούλιας,
Στεργιόπουλος,
Μεντζελόπουλος,
Ορλώφ,
Κουνάβης.
Ο δήμος πλέον και επισήμως, εγγυάται για το μεγάλο χρέος της ΔΕΥΑΔ προς τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με τους διακανονισμούς, η ΔΕΥΑΔ θα πρέπει να καταβάλλει μηνιαίως περίπου 70.000 ευρώ, προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο διακοπής ρεύματος στα αντλιοστάσια. Να υπενθυμίσουμε ότι για τον μήνα Νοέμβριο, η ΔΕΗ έχει ήδη προειδοποιήσει για διακοπές νερού.
Από το προχθεσινό συμβούλιο, ο Δ. Γκοτσούλιας μετά μια απώλεια δημοτικού συμβούλου. Ο Ηλίας Οικονομόπουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, δήλωσε προφορικά ότι πλέον στηρίζει την πλειοψηφούσα παράταξη του Χρήστου Νικολάου. Μάλιστα σήμερα, υπερψήφισε και την πρόταση για τη δανειακή σύμβαση του δήμου με τη ΔΕΥΑΔ, μεταφράζοντας και εμπράκτως την επιθυμία του για προσχώρηση στη παράταξη του δημάρχου. Φυσικά, η είδηση δεν έπεσε σαν «βόμβα» αφού εδώ και αρκετό καιρό, οι δύο άνδρες έχουν στενές σχέσεις, κάνουν κοινές εμφανίσεις και τους συνδέουν πλέον πολύ περισσότερα, απ όσα τους χώριζαν παλιά.
Την πρόταση όμως του δημάρχου ψήφισε και ο Νίκος Καραμαλίκης από την παράταξη Γκοτσούλια, «φουντώνοντας» τις συζητήσεις για αποχώρηση από την ομάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα που συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο, τα μισά χωριά στη δυτική Αχαΐα δεν είχαν νερό, λόγω των προγραμματισμένων διακοπών της ΔΕΗ στα αντλιοστάσια του δήμου.
Χρ. Νικολάου: Εμείς δεν θα κάνουμε πολιτική με το νερό… 
 

«Η πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων της Δυτικής Αχαΐας  ψήφισαν  την δρομολόγηση λύσης  στο ζήτημα της ΔΕΥΑ Δυμαίων ενώ η μειοψηφία δυστυχώς εγκλωβίστηκε στην περιγραφή του προβλήματος»  τονίζει ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου. 

Ο κ. Νικολάου αναφέρει ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι (16 που ψήφισαν υπέρ) τόσο της Συμπολίτευσης όσο και της Αντιπολίτευσης, στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, σχετικά με την ψήφιση του θέματος για την τριτεγγύηση του Δήμου στις ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΥΑΔ προς την ΔΕΗ. Και συνεχίζει:

«Με ειλικρίνεια και με το κόστος που αναλογεί στην σημερινή Δημοτική Αρχή είπαμε από την πρώτη στιγμή την πραγματικότητα και την αλήθεια. Περιγράψαμε πως προέκυψε το πρόβλημα από την εποχή των παχιών αγελάδων, πως έκαναν πολιτική με το νερό, πως κέρδιζαν τις εκλογές με το νερό , πως μας κληροδότησαν όλοι αυτή την κακή νοοτροπία που ίσως επέτρεπαν και οι τότε συνθήκες και αναλάβαμε και τις δικές  μας αστοχίες και ευθύνες.

Οι εποχές των διπλών μισθών, των δώρων, των ενοικιάσεων των γεωτρήσεων και των παροχών δεξιά και αριστερά έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Τα δεδομένα άλλαξαν. Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων της Δυτικής Αχαΐας με την χθεσινή τους στάση συνέβαλλαν στην δρομολόγηση λύσης  στο ζήτημα της ΔΕΥΑ Δυμαίων ενώ η μειοψηφία δυστυχώς εγκλωβίστηκε στο πρόβλημα. Συνεχίζουμε την τιτάνια προσπάθεια ώστε να εξασφαλίσουμε , την συνεχή ροή, του σημαντικότερου αγαθού για τον άνθρωπο, του νερού.

Ζητούμε ένα μεγάλο συγγνώμη από τους συνδημότες μας για τα δικά μας λάθη, ιδιαίτερα αυτούς που είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις τους. Όσοι εκ των συνδημοτών μας έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές παρακαλούνται όπως προσέλθουν στην ΔΕΥΑΔ για να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Είναι κατανοητό ότι τα πράγματα αλλάζουν.Διατηρούμε την κοινωνική μας ευαισθησία αλλά δεν μπορεί να απαιτούμε αναβαθμισμένες παροχές από την Επιχείρηση και εμείς να μην τη στηρίζουμε καταβάλλοντας το τίμημα που μας αναλογεί.

Πρέπει  όλοι να καταλάβουμε ότι το νερό δεν είναι μια δωρεάν παροχή της φύσης. Το νερό έχει κόστος και όσο περισσότερο καταναλώνουμε τόσο περισσότερο θα πληρώνουμε», ανέφερε ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου.

Δ. Γκοτσούλιας: Σε εξέλιξη έρευνα από τον Εισαγγελέα 
Στο μεταξύ ο Διονύσης Γκοτσούλιας, εξέδωσε ανακοίνωση σε οξύ ύφος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:
 

«Τα εύλογα ερωτήματα που τέθηκαν δεν απαντήθηκαν επί της ουσίας τα οποία και επαναλαμβάνουμε για να μπορούν και οι δημότες να ενημερωθούν για πολλοστή φορά.

• Ο κανονισμός προβλέπει ότι οι λογαριασμοί ύδρευσης αποχέτευσης εκδίδονται ανά εξάμηνο ή τουλάχιστον μια φόρα το έτος, στον Δήμο μας όμως η καθυστέρηση έκδοσης των λογαριασμών σε πολλές των περιπτώσεων αγγίζει τα τρία έτη με φυσικό επακόλουθο να μην υπάρχει η απαιτούμενη ρευστότητα για την στοιχειώδη λειτουργία της επιχείρησης!

• Ο κανονισμός προβλέπει ότι σε περίπτωση μη εξόφλησης της οφειλής από τον δημότη χρησιμοποιείται το εργαλείο της ρύθμισης του οφειλόμενου ποσού και στην συνέχεια σε περίπτωση μη καταβολής γίνεται άμεσα διακοπή της υδροδότησης!

• Οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες όφειλαν ποσά άνω των 100.000 ευρώ η καθυστέρηση έκδοσης των λογαριασμών έφτασε σχεδόν τα πέντε χρόνια!

• Επιπλέον οι δημότες κατά παράβαση του κανονισμού της ΔΕΥΑΔ είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν αθροιστικά τα ποσά κατανάλωσης των τριών ετών χωρίς δική τους υπαιτιότητα, λόγο καθυστέρησης έκδοσης των λογαριασμών!

Επιμένουμε να θεωρούμε ότι η ΔΕΥΑΔ ιδρύθηκε χωρίς να υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση στο σχέδιο βιωσιμότητας που παρουσίασε την περίοδο εκείνη, κάτι που άλλωστε και η ίδια η συμπολίτευση δημόσια έχει αποδεχτεί σε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Η πρόθεση του Δήμου να πληρώνει τις οφειλές της Επιχείρησης θεωρούμε ότι δεν προβλέπεται από ρητή διάταξη νόμου σε κανένα άρθρο του Κώδικα Δήμων, διότι η λειτουργία της Επιχείρησης διέπεται από τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και άραγε οποιαδήποτε επιχορήγηση άμεση η έμμεση θεωρείται ζημία του Δήμου. Ζητήσαμε κατά την διάρκεια της συζήτησης κάτι που είχαμε κάνει και στην αρχική μας απόφαση της 9/11/2017, να τεθεί ερώτημα προς το Ελεγκτικό Συνέδριο που ελέγχει την νομιμότατα της δαπάνης αν είναι συμβατή με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο η λήψη μιας τέτοιας απόφασης, ώστε ούτε να πληρώσουμε 4.500 ευρώ για μια γνωμοδότηση, αλλά ούτε και να περνά ο χρόνος άσκοπα με αποτέλεσμα η Δ.Ε.Η να συνεχίζει να προβαίνει σε διακοπές νερού για πολλές ώρες και να αναγκάζει μια ολόκληρη κοινωνία να ζει μαρτυρικές ώρες.

Τέλος να θυμίσουμε ότι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης λόγο της κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης των παρελθόντων ετών εκτός των 3.000.000 ευρώ που οφείλει το τελευταίο διάστημα, έχει επιχορηγηθεί και με άλλα 3.100.000 ευρώ περίπου, παρανόμως από τον Δήμο την περίοδο 2011 -2014 που μετά από καταγγελία της τότε μείζονος αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον κ. Ραυτακόπουλο Αθανάσιο (νυν αντιδήμαρχο), βρίσκεται υπό διερεύνηση μετά από εισαγγελική παραγγελία!»

Τ. Κουνάβης: Λεφτά για τις ανάγκες του Δήμου, γιοκ! 

Παρέμβαση για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, υπέρ της σύμβασης μεταξύ δήμου δυτικής Αχαΐας και ΔΕΥΑΔ, έκανε μετά την ολοκλήρωση της επίμαχης συνεδρίασης ο επικεφαλής της ΑΚΙΔΑ Τάκης Κουνάβης, ο οποίος καταψήφισε την πρόταση. Ανέφερε συγκεκριμένα: 

«Την σύμβαση όπου θα μπει εγγυητής ο Δήμος στο 1.930.000€ -μέχρι το Σεπτέμβρη το ποσό αυτό- χρέος της ΔΕΥΑ στη ΔΕΗ, αποφάσισε απόψε το Δημοτικό Συμβούλιο. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος θα πρέπει να καταβάλει για 100 δόσεις 19000€ συν τόκους συν τρεχουσες οφειλές κάθε μήνα.Η ΔΕΥΑ αυτή τη στιγμή με το ζόρι 20.000 € εισπράττει κάθε μήνα και το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να το εγγυηθεί ο Δήμος.Γιατί όμως η επιχείρηση είναι ζημιογόνος,γιατί για χρόνια δεν προσλαμβάνει τακτικά καταμετρητές υδρόμετρων και δεν εκδίδει λογαριασμούς?Αφού έπεσε Πολύ κλάμα για το νερό και για το πόσο σπουδαίο αγαθό είναι,αλλά για το πως ΔΕΥΑ έφτασε εδώ ήταν απλά Δευτέρα βράδυ για κάποιους και καθώς εξηγούσα πως μια απόφαση τέτοια δεν λύνει το πρόβλημα και γιατί το καταψηφίζω, μια φωνή από το ακροατήριο ρώτησε:
«Τι προτείνεις?»
Το ξαναλέω:
Αν δεν αναζητηθούν και δεν χτυπηθούν οι αιτίες που δημιουργούν το έλλειμμα στη ΔΕΥΑ και γιατί έχει αυτήν την εικόνα,σε λίγους μήνες σε έναν χρεοκοπημένο Δήμο πια, θα ψάχνουμε πάλι να βρούμε χρήμα να για σώσουμε την χρεοκοπημένη ΔΕΥΑ. Αντιλαμβάνεστε πως χρήμα για στοιχειώδεις ανάγκες του Δήμου πλέον ή για κάτι έκτακτο, γιοκ!». 

ΠΗΓΗ: εφημερίδα ΓΝΩΜΗ