Διαφορετικοί πολιτισμοί στα ίδια θρανία – Χρήσιμα συμπεράσματα στην ημερίδα του δημοτικού σχολείου Σαγείκων – ΦΩΤΟ

Χρήσιμα συμπεράσματα για τη σχολική συμβίωση δύο πολιτισμών είχε η ενδιαφέρουσα ημερίδα η οποία έγινε για πρώτη φορά σε δημοτικό σχολείο της δυτικής Αχαΐας και μάλιστα με τη συμμετοχή πολλών δημοτικών σχολείων της περιοχής για ένα θέμα, ιδιαίτερα ευαίσθητο.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο δημοτικό σχολείο Σαγείκων, γεγονός που καταδεικνύει το ενδιαφέρον της εκπαιδευτικής κοινότητας, στα ευαίσθητα κοινωνικά θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία. Η ημερίδα είχε θέμα «Αξιοποιούμε τις δυνατότητες των μαθητών μιας πολυπολιτισμικής κοινότητας και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς τους» και έγινε στο Δημοτικό Σχολείο Σαγείκων χθες το πρωί. Την επιμορφωτική ημερίδα συνδιοργάνωσαν ο Σχολικός Σύμβουλος της 1ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Αχαΐας κ. Δελέγκος Νικόλαος και το Δημοτικό Σχολείο Σαγεΐκων, με την αμέριστη στήριξη του διευθυντή και των εκπαιδευτών του σχολείου.

Η αίθουσα του δημοτικού σχολείου ήταν γεμάτη, ενώ συμμετείχαν και οι εκπαιδευτικοί από τα δημοτικά σχολεία, Καρυάς, 1ο Δημοτικό Σχολείο, 2ο και 3ο δημοτικό σχολείο Κάτω Αχαΐας.

Τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησαν ο Περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κώστας Γιαννόπουλος, ο προϊστάμενος επιστημονικής και παιδαγωγικής καθοδήγησης της Αβάθμιας Θόδωρης Μπαρής, ο Βαγέλλης Πασσάς από την περιφερειακή διεύθυνση, η σχολική σύμβουλος Ζαχαρούλα Βοϊνέσκου και ο καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών Αργύρης Αρσάκης. Τον δήμο δυτικής Αχαΐας εκπροσώπησαν οι Αντιδήμαρχοις Βασίλης Γκοτσόπουλος και Ξενοφώντας Μπαχράς.

Στις ενδιαφέρουσες ομιλίες αναλύθηκε διεξοδικά το θέμα των Ρομά, πάνω σε τέσσερις άξονες. Πολιτισμός, Διγλωσσία, Συμπεριφορά, Ειδική αγωγή. Συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης διαφόρων καταστάσεων που σχετίζονται κυρίως με το οικογενειακό περιβάλλον, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν τα γραπτά των μαθητών Ρομά τα οποία αναλύθηκαν, με τους επιστήμονες ομιλητές και συμμετέχοντες να διεξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα. Αυτό που τονίστηκε κυρίως ότι πρέπει να δοθεί βάση, είναι το γεφύρωμα του χάσματος που υπάρχει μεταξύ των δύο πολιτισμών και η ομαλή συνύπαρξη στις σχολικές κοινότητες της δυτικής Αχαΐας. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ημερίδα παρακολούθησε και ο διαμεσολαβητής Κωνσταντίνος Μπασιλάρης.

Β.ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ