Ψηφίστηκε η τροπολογία για τις τσούχτρες σε Πατραϊκό και Κορινθιακό

Ψηφίστηκε η τροπολογία για την τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων (δίχτυα) για την προστασία των λουομένων από τις μέδουσες στον Κορινθιακό και στον Πατραικό Κόλπο. 

Η συγκεκριμένη τροπολογία δίνει την δυνατότητα “πρόσκαιρης χρήσης (μέχρι 3 μήνες) προστατευτικών διχτύων, ανεξαρτήτως αν οι περιοχές είναι χαρακτηρισμένες ως πολυσύχναστες ή μη”.

Η ανακοίνωση του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «ο Αρίων»:

«Με την παρέμβαση του Σ.Π.Ο.Α.Κ., ύστερα από παρατηρήσεις πολιτών και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο του Κορινθιακού και την υπ’ αρ. πρωτ. 142/30.6.2017 επιστολή μας προς το Υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά και την αποδοχή και πλήρη υποστήριξη του αιτήματός μας από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο, ξεπερνώντας δαιδαλώδεις διαδικασίες και γραφειοκρατικές αντιλήψεις με την δική του παρέμβαση, εκδόθηκε το ΦΕΚ Α’ 115/7.8.2017 – Ν.4486/2017, όπου το άρθρο 104 συμπληρώνει τον ήδη υπάρχοντα Ν.4072/2012 (ΦΕΚ Α’ 86/11.4.2012) όπως έχει αντικατασταθεί με την παρ. 1 του άρθρου 49 του Ν.4150/2013 (ΦΕΚ Α’ 102/29.4.2013).

Η συγκεκριμένη τροπολογία δίνει την δυνατότητα “πρόσκαιρης χρήσης (μέχρι 3 μήνες) προστατευτικών διχτύων για την προστασία των λουομένων από τις μέδουσες, ανεξαρτήτως αν οι περιοχές είναι χαρακτηρισμένες ως πολυσύχναστες ή μη”.

Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα σε όσους επιχειρηματίες επιθυμούν να κάνουν χρήση του μέτρου για την προστασία των λουομένων στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται, να προχωρήσουν άμεσα στην τοποθέτηση προστατευτικού πλωτού φράγματος.

Καλούμε τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες (Λιμενικό, Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, Περιφέρεια, Δήμο) όπως επισπεύσουν τις διαδικασίες για οποιονδήποτε επιθυμεί να κάνει χρήση του μέτρου στα πλαίσια που ορίζει ο Νόμος.»

Τι θα κάνουν οι καταστηματάρχες

Το ζήτημα όμως είναι τι θα κάνουν οι καταστηματάρχες της Αχαΐας και των γύρω περιοχών που έχουν «βασανιστεί» από τις τσούχτρες.

Κι αυτό γιατί έχουν πάθει μεγάλη ζημιά αφού οι λουόμενοι υπάρχουν μέρες που δεν μπορούν να κάνουν μπάνιο και περιφέρονται από παραλία σε παραλία.

Τις τελευταίες ημέρες, βέβαια, αναφέρεται πως έχουν μειωθεί τα κοπάδια μεδουσών και τσουχτρών.

Όσον αφορά τώρα τα προστατευτικά δίχτυα που επιτρέπεται πλέον βάσει της νομοθεσίας να τοποθετήσουν, αρκετοί υποστηρίζουν πως είναι δύσκολο να γίνει, αφού η σεζόν κοντεύει να τελειώσει και έχουν μείνει μόλις τρεις εβδομάδες μέχρι το τέλος.

Τι ακριβώς θα αποφασίσουν θα φανεί τις επόμενες ημέρες.