Κοτόπουλο στο γκρίλ με μαρινάτα γιαουρτιού!

Μαρινάρισμα είναι η διαδικασία μουλιάσματος τροφίμων σε αρωματισμένο υγρό πριν το μαγείρεμα. Το υγρό μπορεί να είναι κρασί , χυμός λεμονιού , ξίδι , ελαιόλαδο , ακόμα και γιαούρτι. Συνήθως προστίθενται μπαχαρικά και βότανα για γεύση.
Δεν υπάρχουν καθορισμένοι κανόνες για την διάρκεια μαριναρίσματος του κρέατος , των ψαριών , των οστρακοειδών ή των λαχανικών και πολλά εξαρτώνται από την ποσότητα του συστατικού που θα μαρινάρουμε και από την υφή του , τον βαθμό ξηρότητας του ή το περιεχόμενο σε λιπαρά κ.λ.π
Οι μαρινάτες που βασίζονται στο ελαιόλαδο είναι καλές για άπαχα κρέατα όπως είναι η γαλοπούλα και τα ψάρια , καθώς δίνουν το λίπος που χρειάζεται για να έχει ωραία γεύση το τελικό μαγειρεμένο πιάτο.
Ένα οξύ συστατικό όπως ο χυμός λεμονιού ή το ξίδι θα κάνουν πιο τρυφερά σκληρά κομμάτια κρέατος και θα «ψήσουν» μικρά κομμάτια ψαριού.
Εάν προστεθεί και αλάτι θα λειτουργήσει ως συντηρητικό όπως στην περίπτωση του μαρινάτου γαύρου. Εάν ο βασικός μας στόχος είναι να γίνει ένα τρόφιμο πιο τρυφερό,
προτείνεται να αφήνουμε το τρόφιμο μέσα στη μαρινάτα αποβραδίς.
Υλικά
2 φλ γιαούρτι
4 κ.σ ξύσμα λεμονιού
1 φλ κομμένο φρέσκο δυόσμο
4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο περασμένες στην πρέσα
2 κ.γ αλάτι
1 κ.γ κανέλα σε σκόνη
1 κ.γ πιπέρι καγιέν
1/2 κ.γ κύμινο σε σκόνη
1 κοτόπουλο , χωρίς πέτσα , κομμένο σε μερίδες ή
φιλέτα στήθους κοτόπουλο ή σουβλάκια κοτόπουλου
Ετοιμασία
Χτυπάμε με σύρμα το γιαούρτι , το χυμό λεμονιού και το ξύσμα μέχρι
να γίνει ένα απαλό μείγμα .
Ρίχνουμε το δυόσμο , το σκόρδο , το αλάτι , την κανέλα ,
το καγιέν και το κύμινο.
( Μπορούμε να το ετοιμάσουμε και 1 μέρα πριν )
Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο.
Ετοιμάζουμε το κρέας μας , το πλένουμε καλά και το σκουπίζουμε.
Μαρινάρουμε το κοτόπουλο για 1 έως 4 ώρες.
Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάτα , αφήνουμε τα κομμάτια να
στραγγίξουν μέχρι να μείνουν με μια λεπτή επίστρωση
Ψήνουμε στο γκριλ γυρίζοντας τα και από τις 2 πλευρές μέχρι να
ψηθούν σωστά και χωρίς να μας στεγνώσουν.
Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο , προσθέτουμε επιπλέον
χυμό λεμονιού , σύμφωνα με τα γούστα μας.
http://glykesistories.blogspot.gr
Καλή επιτυχία!