Γαλακτομπούρεκο σε κανταΐφι με άρωμα μαστίχας!

Για εμάς που δεν ξέρουμε τούρκικα ,
λέει η ιστορικός τροφίμων
Σούλα Μπόζη ,
γαλακτομπούρεκο και γαλατόπιτα
είναι το ίδιο πράγμα.
Το «μπουρέκι» είναι η πίτα στα τούρκικα.
Το γαλακτομπούρεκο ήταν άγνωστο στα ζαχαροπλαστεία της Πόλης όπως και στην ευρύτερη Μικρά Ασία.

Είναι σπεσιαλιτέ των Ποντίων και των ορεινών περιοχών , στα Παρχάρια , πάνω από την Τραπεζούντα και την Κερασούντα. Μάλιστα γαλακτομπούρεκο είναι η βασιλόπιτα τους – εκεί βάζουν το φλουρί την Πρωτοχρονιά. Στις μέρες μας πάντως το γαλακτομπούρεκο είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά γλυκά.
Αναφέρεται σε μια από τις πρώτες εκδόσεις του Τσελεμεντέ (1921).
Η κρέμα του γαλακτομπούρεκου μοιάζει με την κρέμα του μιλφέιγ , έχει όμως μια σημαντική διαφορά : ψήνετε μαζί με το γλυκό , δεν προστίθεται μετά.
Αρωματίζεται με βανίλια , με φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού και ποτίζεται με απλό σιρόπι. Μπορεί να παρασκευαστεί σε ταψί , με φύλλο από κάτω και από πάνω ή τυλιγμένο σε διάφορα σχήματα.

Σήμερα θα φτιάξουμε ένα μοναδικό γαλακτομπούρεκο σε
κανταΐφι με άρωμα μαστίχας.

Υλικά για την γέμιση


1.200ml γάλα
1 φλιτζ. σιμιγδάλι ψιλό
6 αυγά
1 κ 1/2 φλιτζ.ζάχαρη
250γρ βούτυρο
4-5 σταγόνες μαστίχα (λικέρ ή αιθέριο έλαιο)
ξύσμα από 1 λεμόνι
600γρ κανταΐφι σε θερμοκρασία δωματίου.
150 γρ βούτυρο

Υλικά για το σιρόπι


4 φλιτζ. ζάχαρη
2 και 1/2 φλιτζ νερό
χυμό από 1/2 λεμόνι

 

Ετοιμασία

 

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και σταδιακά ρίχνουμε το σιμιγδάλι,
ανακατεύοντας συνεχώς.Μόλις πήξει το μείγμα και αρχίζει να βράζει ,
το απομακρύνουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.

 

Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη και τα προσθέτουμε στο μείγμα με την
κρέμα μαζί με το 1/3 από το βούτυρο.
Προσθέτουμε τη μαστίχα και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Παίρνουμε μισό από το κανταΐφι και το τρίβουμε λίγο με τα δάχτυλά μας.
Τοποθετούμε σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί μια μικρή
ποσότητα έτσι ώστε να μοιάζει με φωλίτσα ή μπάλα.

Κάνουμε ένα μικρό κοίλωμα στη μέση και βάζουμε κρέμα.Βάζουμε από επάνω λίγο κανταΐφι για να την καλύψουμε.Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ως ότου τελειώσουν τα υλικά μας.

Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα και περιχύνουμε το κανταΐφι.Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να πάρουν καφέ χρώμα στην κορυφή.
Σιγοβράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι μαζί , περίπου 8-10 λεπτά.

Το αφήνουμε να κρυώσει και ρίχνουμε το κρύο σιρόπι στο ζεστό κανταΐφι.
Σκεπάζουμε το κανταΐφι με μία πετσέτα και το αφήνουμε για μια ώρα
να σταθεί πριν το σερβίρουμε.

* Εάν θέλουμε γαρνίρουμε με στραγγισμένα γλυκά του κουταλιού
το περγαμόντο ταιριάζει μοναδικά!

* Τα γαλακτομπούρεκο το έφτιαξα χρησιμοποιώντας ατομικά φορμάκια

και σιροπιάζοντας τα όλα μαζί σε ένα ταψάκι , τα άφησα 10′ και αναποδογύρισα για να σιροπιαστούν και από την άλλη πλευρά.
* Και φυσικά έφτιαξα και ένα γαλακτομπούρεκο  με  τον κλασικό τρόπο ,
 κανταΐφι κρέμα , κανταΐφι.

 

Καλή επιτυχία !