Ψωμί με φιστίκια Αιγίνης

http://glykesistories.blogspot.gr/2017/01/blog-post.html?m=0
Τα φιστίκια Αιγίνης, εκτός του ότι είναι απολαυστικά,
μπορούν ταυτόχρονα να μειώσουν τον κίνδυνο
για καρδιακά προβλήματα,
αφού έρευνα που έγινε στην Πενσιλβάνια έδειξε ότι
καταναλώνοντας 40 γραμμάρια φιστίκια Αιγίνης την ημέρα
για 4 εβδομάδες και διπλασιάζοντας την ποσότητα
για 4 επιπλέον εβδομάδες,
η LDL χοληστερόλη πέφτει κατά
9% το πρώτο διάστημα και 12% το επόμενο.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα φιστίκια έχουν χαμηλή
περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη
και υψηλή σε ακόρεστα, ενώ δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά οξέα.
Μια πρόσφατη έρευνα επιβεβαιώνει ότι η
καθημερινή κατανάλωση φιστικιών βοηθάει στην μείωση της πίεσης.
Οι πρώτες φιστικιές ήρθαν στην Αίγινα στα τέλη του 19ου αιώνα
και αρκετές φιστικιές φυτεύτηκαν στο νησί μεταξύ 1920 και 1940,
αφού είχε ήδη παρατηρηθεί η καλή εδαφική προσαρμογή του δένδρου
και η δυνατότητα προσπορισμού αξιόλογου εισοδήματος.
Tα φρέσκα ελληνικά φιστίκια Αιγίνης και Μεγάρων
είναι από το 1994 προϊόν Π.Ο.Π.
(Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης),
για να προστατευτεί από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
Πρόκειται πράγματι για ένα μοναδικό προϊόν,
αφού ένας σπάνιος συνδυασμός ικανού αριθμού παραγόντων
του δίνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το έχουν καταστήσει διάσημο.
Η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη και έκτη στον κόσμο με 9.500 τόνους ετησίως.

Τα φιστίκια χαρακτηρίζονται σαν μια σούπερ, συμπυκνωμένη τροφή.
Είναι από τα λίγα τρόφιμα τα οποία σε μικρή ποσότητα
μας δίνουν πληθώρα ευεργετικών συστατικών.
Πιο συγκεκριμένα, μια μόλις χούφτα καλύπτει ένα
σημαντικό ποσοστό των ημερήσιων αναγκών σε ενέργεια,
καλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες,
βιταμίνες (ιδιαιτέρως το συμπλέγματος Β),
μέταλλα και ευεργετικά αντιοξειδωτικά συστατικά.

Και αυτά με μόλις 170 θερμίδες ανά μερίδα περίπου 30 γραμμαρίων!
Μπορούμε δηλαδή να καλύπτουμε ένα σημαντικό
μέρος των ημερησίων αναγκών μας σε
θρεπτικά συστατικά με φυσικό τρόπο,
ειδικά αν τα απολαμβάνουμε άψητα και ανάλατα.
Τα φιστίκια δεν μπορεί να θεωρείται ως τροφή για δίαιτα,
αλλά, όπως φαίνεται από τις πιο πρόσφατες έρευνες,
μπορεί να σε αδυνατίσουν.
Έρευνες δείχνουν ότι κόβουν την όρεξη
και δεν ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Τα φιστίκια περιέχουν τα λεγόμενα καλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα,
που φαίνεται ότι συμβάλλουν και στη μείωση λίπους στο στομάχι.
Επιπλέον, είναι καλή πηγή πρωτεΐνης
και ο συνδυασμός πρωτεΐνης
και λίπους είναι ιδανικός για να κόψει την όρεξη.
πηγη: medlabnews.gr

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για να φτιάξουμε το
Ψωμί με φιστίκια Αιγίνης είναι :

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
1 φακ μαγιά
150 γρ. καπνιστό κίτρινο τυρί Βερμίου κομμένο σε κυβάκια
100 γρ. φυστίκι αιγίνης, χοντροκομμένα
1/2 φλ ελαιόλαδο, και λίγο επιπλέον για το άλειμμα
1 φλ χλιαρό νερό
1 κουτ. γλυκού αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.γ ξερό βασιλικό

Ετοιμασία
Βάζουμε σε ένα μπολ 1/2 φλ χλιαρό νερό και διαλύουμε την μαγιά.
Προσθέτουμε λίγο αλεύρι
(αφού πρώτα έχουμε ανακαέψει τα 2 έιδη αλεύρων)
μέχρι να γίνει χυλός.
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουρκώσει, μέχρι ο χυλός
να κάνει φουσκάλες.
Σε ενα μεγαλύτερο μπόλ βάζουμε το λάδι με το υπόλοιπο νερό
και το νερό και χτυπάμε για λίγο με αναδευτήρι.
Προσθέτουμε το λίγο αλεύρι και το φουσκωμένο μείμα της μαγιάς.
Το ζυμώνουμε και προσθέτουμε, το υπόλοιπο αλεύρι,
τα φιστίκια Αιγίνης, το τυρί, τον βασιλικό
και φρέσκοτριμμένο πιπέρι.

Αλείφουμε με λάδι 2 μακρόστενες φόρμες για κέικ
(ή ατομικά φορμάκια αν προτιμάτε)
και μοιράζουμε μέσα την ζύμη μας.
Αν θέλουμε, σκορπάτε από πάνω λίγους ξηρούς καρπούς
(ηλιόσπορους, πασατέμπους, κλπ).

Αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος,
όταν διπλασιαστεί σε όγκο ψήνουμε τα ψωμιά μας,
σε μέτριο φούρνο (προθερμασμένο) στους 170 βαθμούς
για 45 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα.

Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο τα αλείφουμε με ελαιόλαδο.

Καλή επιτυχία!