Η λογοθεραπεύτρια Ροδία Κ. Καραμπελιά ιδιοκτήτρια των κέντρων «Λόγου Διάπλασις» αποχαιρετά το 2016

ΤΗΣ ΡΟΔΙΑΣ Κ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ

Άλλη μία χρονιά έφτασε στο τέλος της. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τους γονείς των περιστατικών μας,τους συνεργάτες μου, την οικογένεια μου και όλους όσους μας στήριξαν και μας έδειξαν έμπρακτα την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους. Μία νέα χρονιά ανατέλλει. Μία χρονιά που φαίνεται δυσοίωνη για τον κλάδο μας. Δεν είμαστε μόνο ελεύθεροι επαγγελματίες, είμαστε πάνω από όλα θεραπευτές.

Προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας σε παιδιά και σε άτομα που χρήζουν βοήθειας. Ασκούμε λειτούργημα. Χτίζουμε τις ζωές των περιστατικών μας. Μπαίνουμε στις οικογένειες σας και γινόμαστε αρωγοί στις δυσκολίες και στα προβλήματα των παιδιών σας. Ασκώ 11 χρόνια το επάγγελμα- λειτούργημα του λογοθεραπευτή. Έχω στο πλευρό μου γονείς που μου εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους και έδωσα το είναι μου, την ψυχή μου ολόκληρη για να μπορέσουν αυτά τα παιδιά να διορθώσουν τις δυσκολίες τους και να πορευτούν στην ζωή. Ξέρω ότι έχω δίπλα μου γονείς σύμμαχος σε όλο αυτό τον κυκεώνα τον οποίο θέλει να μας βυθίσει ο ΕΟΠΠΥ. Θα συνεχίσω με δύναμη και πίστη να κάνω το καλύτερο που μπορώ για τα περιστατικά μου και τις οικογένειές τους σε Αργοστόλι, Ληξουρι και Κάτω Αχαϊα. Έχω να ευχηθώ καλή δύναμη σε όλους τους συναδέλφους. Πρέπει να παλεψουμε γιατί ότι έχουμε καταφέρει το έχουμε κατάφερε με κόπο. Δεν μας έχει χαριστεί τίποτα. Να έχουμε υγεία και όλα θα γίνουν.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30-12-2016 08:55
ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ:
Η παρούσα επιστολή αφορά όλους μας: γονείς, κηδεμόνες, φροντιστές, δασκάλους και όσους ενεργά ασχολούμαστε με την θεραπευτική παρέμβαση- διαπαιδαγώγηση παιδιών και εφήβων που χρήζουν ειδικών θεραπειών για την εκπαίδευση ή και την επιβίωσή τους. Αφορά όμως και όλους εσάς που απλά είστε Άνθρωποι, ευαισθητοποιημένοι σε θέματα Ειδικής Αγωγής.

Πολλοί από εσάς ίσως ήδη γνωρίζετε τις αδιαφανείς ενέργειες του ΕΟΠΥΥ μέσω του Προέδρου του, κυρίου Σωτηρίου Μπερσίμη, ο οποίος κάλεσε σε διαβούλευση μέσω e-mail (!) όλους τους ενδιαφερόμενους στις 23/12/2016 προκειμένου να εκφράσουν την συναίνεση ή τη διαφωνία τους σχετικά με την υπογραφή συμβάσεων των ειδικοτήτων των Λογοθεραπευτών, Εργοθεραπευτών, παιδιατρικών Φυσικοθεραπευτών και Ψυχολόγων με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Το ορισμένο χρονικό περιθώριο για την τελική αποδοχή, υπογραφή και εισαγωγή στο νέο καθεστώς σύμβασης, προετοιμασίας των συστημάτων του φορέα διαχείρισης των σχετικών πληροφοριών αλλά και της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής των συμβεβλημένων θεραπευτών είναι οι 7 ημέρες (!) καθώς το σύστημα των συμβάσεων πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από 01/01/2017.
Το προαναφερθέν παράλογο έρχεται να συμπληρώσει η προχειρότητα με την οποία ο φορέας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. συνέταξε ένα τόσο σημαντικό έγγραφο, τη σύμβαση προς υπογραφή, η οποία καθημερινά παρουσιάζεται με μικρές και επουσιώδεις τροποποιήσεις, διατηρώντας, ωστόσο τα μεγαλειώδη κενά, τις παραλείψεις και τα λειτουργικά προβλήματα που προκύπτουν από το αρχικό κείμενο, με κυρίαρχο στοιχείο την ακύρωση της Ειδικής Αγωγής ως μέσω παρέμβασης σε επίπεδο αξιολόγησης, θεραπευτικής παρέμβασης και έρευνας.
Οι χώροι παροχής υπηρεσιών ειδικής αγωγής θα θυμίζουν περισσότερο δημόσιο νοσοκομείο σε εφημερία που αδυνατεί να διαχειριστεί τον όγκο των περιστατικών, ενώ τίθενται σοβαρά θέματα επιβίωσης των χώρων, καθώς ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. φλερτάρει με έννοιες όπως clawbacks και rebate (ο τελευταίος αδόκιμος, χαρακτηριστικό της ημιμάθειας και της προχειρότητας διαχείρισης του θέματος, δόκιμος θα ήταν ο όρος deduction).
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα οι ιδιώτες είναι οι μόνοι που παρέχουν συστηματικά υψηλής ποιότητας υπηρεσίες ειδικής αγωγής (Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Φυσικοθεραπείας, Ειδικής Διαπαιδαγώγησης, Συμβουλευτικής, Ψυχολογικής Υποστήριξης) όταν όλο το δημόσιο καταρρέει. Οι υπηρεσίες ειδικής αγωγής που παρέχονται στην Ελλάδα ιδιωτικά, αποτελούν πρότυπο διαχείρισης περιστατικών τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος, καθώς όλο και περισσότερες οικογένειες από το εξωτερικό (Αγγλία, Σουηδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράκ κ.α.) ακολουθούν θεραπευτικά προγράμματα βραχείας ή/ και μακράς διάρκειας σε χώρους στην Ελλάδα. Η λογική του κυρίου Μπερσίμη, Προέδρου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., θα έχει σαν αποτέλεσμα τη σαφή μείωση των εξειδικεύσεων και των μετεκπαιδεύσεων των θεραπευτών, εφόσον δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, με συνέπεια την έκπτωση της ποιότητας των παρεχόμενων θεραπειών. Η επιστημονική κατάρτιση και η επαγγελματική ακεραιότητα δεν θα αποτελούν πλέον κριτήριο επιλογής θεραπευτή, αλλά η επιλογή θεραπευτή θα γίνεται με κριτήρια οικονομικά και κριτήρια εντοπιότητας. Η θεραπευτική σχέση καταλύεται.
Σας καλούμε όλους να αφυπνισθείτε και να κινητοποιηθείτε λειτουργώντας ως τροχοπέδη στην ισοπέδωση που ο κύριος Μπερσίμης ως Πρόεδρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προσπαθεί να προκαλέσει με τη σύμβαση-έκτρωμα, στις ζωές τόσων οικογενειών που ήδη ταλαιπωρούνται καθημερινά με μικρότερες ή μεγαλύτερες σωματικές ή/ και πνευματικές αναπηρίες στους κόλπους τους.

Με εκτίμηση
Τα μέλη του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοπαθολόγων Λογοθεραπευτών Ελλάδος (ΣΕΛΛΕ)