Αυτή είναι η Βασιλόπιτα της Σταχτοπούτας!

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

Από την Αφροδίτη Διονυσοπούλου http://glykesistories.blogspot.gr/2016/12/2017.html?m=0
Φέτος αποφάσισα να φτιάξω μια παραμυθένια βασιλόπιτα!
Μια Βασιλόπιτα Τούρτα!

Αναζητώντας γλυκά από τις αγαπημένες μου παιδικές ιστορίες,
ξεκίνησα να ξεφυλλίζω εικονογραφημένα παραμύθια,
δεν βρήκα σε κανένα οι ήρωες να τρώνε κάτι το ξεχωριστό!

Ακόμα και τα γλυκά στα παραμύθια είναι απλά και γνωστά σε όλους μας!

Από την λαχταριστή μηλόπιτα στο παραμύθι της κοκκινοσκουφίτσας
μέχρι και τα σκον με φρέσκια κρέμα που έτρωγαν οι Ντάμες
συντροφιά με τους Ρηγάδες και τους Βαλέδες,
την ώρα του τσαγιού,
όταν η Αλίκη έφτασε στην Χώρα των Θαυμάτων!
Σίγουρα το σπιτάκι από παντεσπάνι και ζάχαρη,
που ανακάλυψαν στο δάσος,
τα δύο αδέρφια Χάνσελ & Γκρέτελ,
μας κάνει να ονειρευόμαστε ένα κόσμο πιο γλυκό και γευστικό!
Η χαρά για την ευνοϊκή έκβαση της ιστορίας,
όπου τελικά, το καλό και η αγάπη νικάει τους δράκους & τις κακές μάγισσες,
κάνει την ζεστή, εορταστική ατμόσφαιρα πιο θριαμβευτική!

Αναρωτήθηκα λοιπόν, γιατί στα παραμύθια να μην υπάρχουν
βουνά από κατάλευκες πάβλοβες με ρόδια  ή
πιατέλες με καπνιστό σολομό ή
γιατί οι πριγκίπισσες να μην πίνουν σαμπάνια;

Ίσως γιατί σε έναν κόσμο, που το φαγητό δεν ήταν άφθονο
για όλους, δεν θα μπορούσαν τα παραμύθια να περιγράφουν μια χλιδή,
που θα ήταν σουρεαλιστική για τα παιδιά…
Κι’ όμως το τραπέζι γινόταν γιορτινό,
ρίχνοντας ένα κομμάτι μπέικον στο ζωμό
μιας κολοκυθόσουπας!

Χαίρονταν και γλεντούσαν σε μια εποχή που δεν ήταν
κόσμιο να μιλά κανείς για την απόλαυση του ουρανίσκου!

Φέτος λοιπόν ξορκίζοντας την όποια θλίψη των ημερών
θα έχω καλεσμένη την Σταχτοπούτα στο δικό μου γιορτινό τραπέζι,
έστω και μουτζουρωμένη από τις στάχτες
θα απολαύσει ένα λαχταριστό κομμάτι από την
Βασιλόπιτα Τούρτα που θα της ετοιμάσω!

Υλικά για το κέικ

250γρ βούτυρο αγελάδος(τύπου Κερκύρας)
300 γρ ζάχαρη
6 αυγά
ξύσμα απο 1/2 λεμόνι και χυμό απο 1 λεμόνι
400 γρ αλεύρι γ.ο.χ
1κ.γ μπέικιν πάουντερ

ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
πολύχρωμες βρώσιμες πέρλες για το στόλισμα

Υλικά για την κρέμα

300γρ ιταλικό τυρί μασκαρπόνε
60 γρ άχνη ζάχαρη
ξύσμα και χυμό απο 1/2 λεμόνι
300γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
(χτυπημένη μέχρι να γίνει παχύρευστη σαν γιαούρτι)

Ετοιμασία για το κέικ

Προθερμένουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Θα χρειαστούμε επίσης τσέρκι ή ταψί διαμέτρου 22εκ.

Σε ένα μπόλ κοσκινίζουμε το αλέυρι και το μπέικιν πάουντερ.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη
μέχρι να γίνει ενα αφράτο υπόλευκο μείγμα.

Ενσωματώνουμε εναλλάξ τα αυγά με το κοσκινισμένο αλέυρι.
Τέλος προσθέτουμε το ξύσμα & τον χυμό λεμονιού.

Αδειάζουμε το 1/3 απο το μείγμα στο τσέρκι και ψήνουμε
στους 170 βαθμούς για 25 περίπου λεπτά.

Επαναλαμβάνουμε το ίδιο άλλες  2 φορές ώστε να έχουμε 3 κέικ.

Αφήνουμε να κρυώσουν.

Ετοιμασία για την κρέμα

Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε το μασκαρπόνε
την ζάχαρη, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού.
Ανακατεύουμε με αυγοδάρτη ή μια μαρίζ.

Προσθέτουμε την παχύρευστη κρέμα και ανακατεύουμε καλά
μέχρι να έχουμε ενα ομοιογενές μείγμα.

Συναρμολόγηση

Σε μια πιατέλα βάζουμε το ένα απο τα 3 κέικ
και απλώνουμε απο επάνω το 1/3 απο την κρέμα.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά.
Κάπου ενδιάμεσα μην ξεχάσετε να βάλετε το φλουρί!

Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ολόγυρα!
Διακοσμούμε την βασιλόπιτα μας με ότι μας αρέσει!

Καλή Επιτυχία